Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

38/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/11

 

31.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 970

Harmaan talouden seurantaraportti 2/2011

HEL 2011-006598 T 02 08 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä Harmaan talouden seurantaraportin 2/2011 tiedoksi ja kehottaa kaupunkikonsernin kaikkia yksiköitä kiinnittämään tavara- ja palveluhankinnoissaan huomiota harmaan talouden torjuntaan ja noudattamaan siitä annettuja ohjeita.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kehottaa kaikkia kaupunkikonserniin kuuluvia tytäryhteisöjä huolehtimaan siitä, että ne ilmoittavat Verohallinnolle ohjeiden mukaisesti tiedot tavara- ja palveluhankinnoistaan neljännesvuosittain.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Harmaan talouden seurantaraportti 2_2011.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virastot, liikelaitokset ja tytäryhteisöt

Esitysteksti
Liite 1

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä Harmaan talouden seurantaraportin 2/2011 tiedoksi ja kehottaa kaupunkikonsernin kaikkia yksiköitä kiinnittämään tavara- ja palveluhankinnoissaan huomiota harmaan talouden torjuntaan ja noudattamaan siitä annettuja ohjeita.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee kehottaa kaikkia kaupunkikonserniin kuuluvia tytäryhteisöjä huolehtimaan siitä, että ne ilmoittavat Verohallinnolle ohjeiden mukaisesti tiedot tavara- ja palveluhankinnoistaan neljännesvuosittain.

Esittelijä

Kaupunginhallitus on 17.11.2008 (§ 1364) antanut harmaan talouden torjuntaa koskevan toimintaohjeen. Siinä on yksityiskohtaisesti ohjeistettu menettelytavat, joilla hankintojen yhteydessä harmaata taloutta torjutaan. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm.

- selvitys palvelun tai tavaran toimittajan rekisteröitymisestä kauppa-, ennakkoperintä-, työnantaja- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin

- selvitys verojen ja lakisääteisten eläkevakuutusmaksujen maksamisesta hankinnan ja sopimussuhteen yhteydessä

- selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.

Kaupunki ja sen tytäryhteisöt luovuttavat sovituista hankinnoista tiedot verohallinnolle saaden verottajalta vastaavasti ns. verohallintopalautteen siitä, miltä osin tavaran tai palvelun toimittajien rekisteröitymisessä on ollut verottajan rekisteritietoihin nähden poikkeamia. Talous- ja suunnittelukeskus toimittaa poikkeamatiedot edelleen virastoille, liikelaitoksille ja tytäryhteisöille tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

Nyt raportoitavaa seurantajaksoa 1.4.-30.6.2011 koskeva verohallintopalaute yksikkökohtaisine seulontaprosentteineen sisältyy liitteenä olevaan seurantaraporttiin.

Helsingin kaupunkikonsernin seuloutumisprosentti kuluneella vuosineljänneksellä oli 11, mikä on kaksi prosenttiyksikköä korkeampi edelliseen kvartaaliin verrattuna. Seuloutumisprosentti kertoo, mitkä yritykset otetaan tarkemmin verottajan tutkittavaksi eikä näin ollen kerro suoraan sitä, mikä on yrityksen todellinen tilanne seulontatietojen perusteella.  Todellinen tilanne selviää vasta Verohallinnon tarkemmassa käsittelyssä.

Verohallinnon kanssa on vireillä kehitystyö laskutustietojen ilmoitusmenettelyn sekä seulontatietojen sisällön kehittämisestä.

Vuonna 2010 uusien talousrikosilmoituksen määrä laski edellisen vuoden ennätyksellisestä määrästä, ja viime vuonna poliisi kirjasi yhteensä 1 612 uutta talousrikosilmoitusta. Kuluvan vuoden kesäkuun loppuun ennessä poliisi oli vastaanottanut yhteensä 753 uutta talousrikosilmoitusta.

Rikoshyödyn takaisinsaantia pidetään yhtenä tärkeimmistä talousrikollisten toimintaa vaikeuttavista seikoista ja sillä katsotaan olevan merkittävä ennalta estävä vaikutus. Vuoden 2011 toisella neljänneksellä rikoshyötyä on kirjattu yhteensä 19 376 634 euroa, joka on lähes kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona.

Vuoden 2011 aikana Etelä-Suomen aluehallintovirasto on suorittanut kolme työsuojelutarkastusta Staran rakennustyömaihin. Tarkastuksista ilmeni, ettei työnantaja ollut noudattanut tilaajavastuulain mukaisia työnantajavelvoitteita, mistä syystä Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi kirjalliset toimintaohjeet säännösten vastaisen olotilan poistamiseksi tai korjaamiseksi. Työnantajan puolelta laiminlyönnit kohdistuivat tilaajavastuulain mukaisten selvitysten ja todistusten ajantasaisuuteen. Laiminlyöntimaksuja ei määrätty.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Harmaan talouden seurantaraportti 2_2011.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virastot, liikelaitokset ja tytäryhteisöt

Esitysteksti
Liite 1

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566