Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

17.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 915

Yleiset ennakkoäänestyspaikat Helsingissä presidentinvaalissa 2012

Pöydälle 10.10.2011

HEL 2011-005402 T 00 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Itella Oyj:n sopimusehdotuksen ja päätti määrätä sopimusehdotuksessa esitetyt 19 Itellan toimipistettä (esityslistan tämän asian liite 3) Helsingin kaupungin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi presidentinvaalissa 2012 sopimuksessa yksilöitynä aikana.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti määrätä yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi Arabianrannan, Jakomäen, Maunulan, Myllypuron, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Vallilan ja Viikin kirjastot, Mellunkylän asukastilan Mellarin, Oulunkylän työväenopiston, Pihlajamäen nuorisotalon, Liikuntasalin Riistavuoren vanhustenkeskuksessa ja Kaupungintalon sekä Itäkeskuksen kauppakeskuksen tilan nro 278 esityslistan tämän asian liitteestä 4 ilmenevänä aikana.

Samalla kaupunginhallitus päätti oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sopimaan erikseen kaupungin puolesta Itella Oyj:n kanssa tarpeellisista lisäjärjestelyistä sopimuksen täytäntöön panemiseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kehottaa keskusvaalilautakuntaa valmistelemaan kuntavaalien ennakkoäänestyspaikat sitten, että äänestäminen mahdollistetaan muun muassa kaikissa keskeisissä kauppakeskuksissa.

Käsittely

Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että päätösehdotuksen viimeiseksi kappaleeksi lisätään:

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee kehottaa keskusvaalilautakuntaa valmistelemaan kuntavaalien ennakkoäänestyspaikat sitten, että äänestäminen mahdollistetaan muun muassa kaikissa keskeisissä kauppakeskuksissa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Linden Timo, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikeusministeriön kirje

2

Itella Oyjn sopimusluonnos

3

Helsingin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat, Itella Oyjn toimipisteet

4

Helsingin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat, kaupungin omat

5

Kartta esityksestä Helsingin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hyväksyä Itella Oyj:n sopimusehdotuksen ja päättänee määrätä sopimusehdotuksessa esitetyt 19 Itellan toimipistettä (esityslistan tämän asian liite 3) Helsingin kaupungin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi presidentinvaalissa 2012 sopimuksessa yksilöitynä aikana.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee määrätä yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi Arabianrannan, Jakomäen, Maunulan, Myllypuron, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Vallilan ja Viikin kirjastot, Mellunkylän asukastilan Mellarin, Oulunkylän työväenopiston, Pihlajamäen nuorisotalon, Liikuntasalin Riistavuoren vanhustenkeskuksessa ja Kaupungintalon sekä Itäkeskuksen kauppakeskuksen tilan nro 278 esityslistan tämän asian liitteestä 4 ilmenevänä aikana.

Samalla kaupunginhallitus päättänee oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sopimaan erikseen kaupungin puolesta Itella Oyj:n kanssa tarpeellisista lisäjärjestelyistä sopimuksen täytäntöön panemiseksi.

Esittelijä

Keskusvaalilautakunta toteaa (26.9.2011), että vaalilain 9 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain 48 §:n 1 momentin mukaisesti.

Kunnat voivat täyttää lakisääteisen velvollisuutensa harkintansa mukaan joko omin järjestelyin tai ostamalla tarvittavat palvelut. Vaalilain 188 §:n mukaan oikeusministeriö suorittaa kunnalle kertakorvauksena ministeriön vahvistaman euromäärän jokaiselta vaaleissa äänioikeutetulta kunnan asukkaalta, lukuun ottamatta kunnallisvaaleja. Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuri ministeriön korvaus tulee presidentinvaalissa 2012 olemaan. Eduskuntavaaleissa 2011 oikeusministeriön korvaus oli 1,9 euroa jokaiselta Helsingissä asuvalta äänioikeutetulta. Helsingissä tullee olemaan 452 000 äänioikeutettua henkilöä vuoden 2012 presidentinvaalissa (arvio 30.6.2011 väestötiedon mukaan). Näin ollen oikeusministeriön korvaus Helsingille tullee olemaan noin 858 800 euroa.

Keskusvaalilautakunta toteaa lisäksi, että kaupungin yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on päätettävä niin hyvissä ajoin, että ne voidaan tallentaa, ilmoittaa ja kuitata oikeusministeriön ohjeen mukaisesti viimeistään 28.10.2011. Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot merkitään Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii vaalitietojärjestelmän pohja- ja paikkatietojärjestelmä. Määräaika johtuu siitä, että äänioikeutetuille postitettavaan ilmoituskorttiin liitetään luettelo äänioikeutetun omassa vaalipiirissä olevista yleisistä ennakkoäänestyspaikoista.

Itella Oyj on toimittanut sopimustarjouksen Helsingin kaupungin ennakkoäänestyksen järjestämisestä.  Sopimustarjous on tullut oikeusministeriön kirjeen liitteenä (liitteet 1 ja 2). Itella ja oikeusministeriö ovat neuvotelleet puitesopimuksen ennakkoäänestyksen järjestämisestä.

Vaalikohtaisena hintana presidentinvaalissa 2012 on 153 417 euroa ensimmäisessä vaalissa ja 122 730 euroa toisessa vaalissa kiinteänä korvauksena sekä lisäksi 1,06 euroa jokaisesta äänioikeuttaan Itellan toimipaikassa käyttävästä äänestäjästä. Vaalikohtainen hinta oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 148 224 euroa kiinteänä korvauksena sekä lisäksi 1,05 euroa jokaisesta äänioikeuttaan Itellan toimipaikassa käyttävästä äänestäjästä.

Sopimuksessa tarjotaan kaupungille 19 Itellan toimipaikan käyttämistä ennakkoäänestykseen (eduskuntavaaleissa 2011 Itellan toimipisteitä 19 kpl). Neuvottelujen ja äänestyspaikoiksi esitetyissä Itellan toimipisteissä tehtyjen tarkastusten jälkeen keskusvaalilautakunta pitää tarjottuja konttoreita soveltuvina ennakkoäänestykseen. Kyseiset toimipaikat on lueteltu osoitteineen ja hintoineen liitteessä 3.

Keskusvaalilautakunta katsoo, että on tarkoituksenmukaista suostua Itella Oyj:n tarjoukseen. Lisäksi lautakunta pitää tarpeellisena täydentää postikonttoreista muodostuvaa ennakkoäänestysverkkoa kaupungin omilla ennakkoäänestyspaikoilla.

Ennakkoäänestyspaikat on pyritty sijoittamaan sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppo tulla ja jonne he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikat ovat siellä, missä äänestäjien tiedetään muutoinkin liikkuvan. Ennakkoäänestyspaikkojen tulee olla vaalista toiseen mahdollisimman pysyvinä, koska tällä tavoin edistetään sitä, että äänestäjät tietävät ja muistavat missä äänestyspaikka on. 

Keskusvaalilautakunnan ennakkoäänestyspaikoiksi esittämät postitoimipaikat ja kaupungin omat paikat sijaitsevat pääasiassa liike- ja kauppakeskuksissa tai välittömästi niiden läheisyydessä. Ennakkoäänestyspaikkoja on yritetty järjestää koko kaupungin alueelle mahdollisimman keskeisille paikoille. Ennakkoäänestyspaikat on pyritty sijoittamaan siten, että äänestyspaikkoja on kattavasti ympäri kaupunkia, paikkoja on järjestetty asuinalueille erityisesti sellaisiin paikkoihin missä äänestäjät muutoinkin liikkuvat. Keskustaan ja keskustan läheisyyteen on ehdotettu ennakkoäänestyspaikkoja tiheämpään, koska näillä alueilla äänestäjiä liikkuu enemmän. Lisäksi kaupungin omia ennakkoäänestyspaikkoja on perustettu, jotta ennakkoäänestysverkko kattaisi mahdollisimman hyvin koko kaupungin alueen.

Kaupungin omat paikat on pyritty sijoittamaan kaupungin omiin tiloihin, jotta varmistettaisiin mm. äänestyspaikkojen pysyvyys, tietoliikenneyhteyksien toimiminen sekä kustannuksissa säästäminen. Ennakkoäänestyspaikat on haluttu järjestää paikkoihin, joissa helsinkiläiset äänestäjät liikkuvat. Erityisen toimiviksi ennakkoäänestyspaikoiksi ovat osoittautuneet mm. kaupunginkirjastot eri puolilla Helsinkiä. Äänestäjät ovat luontevasti ja helposti löytäneet paikalle sekä kokeneet kirjaston mielekkääksi ja sopivaksi paikaksi äänestää.

Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan ennakkoäänestyspaikan on oltava taloudellisilta ja aatteellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton, jotta mahdollisimman monet äänestäjät sinne mieluusti tulevat. Lisäksi oikeusministeriön ohjeissa painotetaan äänestyspaikan tilan ja sijainnin sopivuutta äänestämiseen myös järjestyksenpidon sekä vaalimainontakiellon noudattamisen näkökulmasta. Äänestystilan on oltava sellainen, että vaalisalaisuus ja -rauha säilyvät. Ennakkoäänestystilan tulee olla riittävän tilava, jotta äänestys voidaan toimittaa sujuvasti ja luotettavasti. Mikäli ennakkoäänestystila sijoitetaan sellaiseen paikkaan, jossa on myös muuta, paikan varsinaista toimintaa, ennakkoäänestystä tällaisessa tilassa järjestettäessä tulee huolehtia siitä, että se ei mitenkään saa häiritä äänestystä.  Suositeltavaa on, että äänestystoimitusta varten varataan oma huone tai vastaava tila taikka selvästi erotellaan eri tila äänestystä varten. Ennakkoäänestyspaikassa on oltava tietoliikenneyhteys, jonka on toimittava varmasti ja turvallisesti.

Ennakkoäänestyspaikkoja valittaessa on lisäksi huomioitava, että tilaan on päästävä kulkemaan esteettömästi, jotta ennakkoäänestyspaikat ovat kaikkien saavutettavissa. Lisäksi keskusvaalilautakunta on ennakkoäänestyspaikkoja valitessaan ottanut huomioon eri äänestäjäryhmien tasa-arvoisen kohtelun. Helsingissä on useita eri oppilaitoksia, joissa opiskelee äänioikeutettuja henkilöitä mm. keskiasteen oppilaitoksissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, yliopistossa ja korkeakouluissa. Ennakkoäänestyspaikan sijoittamista yhden oppilaitoksen tiloihin ei ole pidetty äänestäjäryhmien tasavertaisen kohtelun mukaisena. Lisäksi keskusvaalilautakunta katsoo, että ennakkoäänestyspaikat tulee pyrkiä sijoittamaan paikkoihin, joihin mahdollisimman monet ja kaikenikäiset äänestäjät ovat valmiita tulemaan.

Helsingillä oli kunnallisvaaleissa 2008 kymmenen, europarlamenttivaaleissa 2009 kolmetoista ja eduskuntavaaleissa 2011 viisitoista kaupungin omaa ennakkoäänestyspaikkaa. Nämä oli yhtä lukuun ottamatta sijoitettu kaupungin tiloihin, lähinnä kirjastoihin. Presidentinvaaliin 2012 keskusvaalilautakunta esittää kuuttatoista kaupungin omaa ennakkoäänestyspaikkaa. Keskusvaalilautakunta on päätynyt ehdottamaan samojen kaupungin omien ennakkoäänestyspaikkojen käyttämistä presidentinvaalissa 2012 kuin edellisissä vaaleissa kuitenkin niitä täydentäen. Tästä on poikkeuksena kuitenkin Etelä-Haaga, jossa kirjaston tilojen ahtauden ja uudelleenjärjestelyjen vuoksi ei voida enää järjestää ennakkoäänestystä. Keskusvaalilautakunta on selvittänyt mahdolliset ennakkoäänestyspaikoiksi sopivat tilat etsiessään korvaavaa kiinteistöä. Lautakunta on todennut, että ennakkoäänestys on kaupungin tiloista mahdollista järjestää ainoastaan Riistavuoren vanhustenkeskuksen liikuntasalissa, sillä muita ennakkoäänestykseen sopivia ja vapaana olevia tiloja ei alueella ole.

Ennakkoäänestysverkon kattavuuden parantamiseksi keskusvaalilautakunta on päättänyt esittää uusia ennakkoäänestyspaikkoja Viikin/Latokartanon ja Mellunkylän alueelle.

Kaupunginhallitus määräsi eduskuntavaaleissa 2011 ennakkoäänestyspaikaksi Itäkeskuksen kauppakeskuksessa olevan liiketilan (tila nro 278). Tila sijaitsee kauppakeskuksessa Piazzalla toisessa kerroksessa. Eduskuntavaaleissa äänestäjät löysivät tilan ja ennakkoäänestys sujui hyvin. Sama tila on käytettävissä myös presidentinvaalin aikaan. Näin ollen keskusvaalilautakunta esittääkin, että Itäkeskuksen kauppakeskukseen sijoitettaisiin ennakkoäänestyspaikka presidentinvaalissa 2012.

Keskusvaalilautakunta on selvittänyt myös mahdollisuutta järjestää ennakkoäänestys Helsingissä sijaitseviin muihin kauppakeskuksiin. Kauppakeskukset eivät kuitenkaan ole kyenneet tarjoamaan ennakkoäänestyspaikaksi soveltuvaa tilaa.

Lisäksi keskusvaalilautakunta toteaa, että Arabianrannan ja Viikin kirjastot sijaitsevat yliopiston tilojen yhteydessä kaupungin tiloissa palvellen mahdollisimman hyvin eri äänestäjäryhmiä.

Keskusvaalilautakunta esittää, että Itella Oyj:n tarjoamien ennakkoäänestyskonttorien (liite 3) lisäksi liitteessä 4 mainitut kaupungin tilat määrätään Helsingin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi. Näin voidaan täydentää Itellan toimipisteistä jääviä aukkoja ja saadaan riittävän kattavasti ennakkoäänestyspaikkoja koko kaupunkiin. Keskusvaalilautakunta katsoo, että on tarkoituksenmukaista suostua Itellan esittämään sopimusmalliin siten, että kaupungin omiksi paikoiksi valitaan liitteestä 4 ilmenevällä tavalla Arabianrannan, Jakomäen, Laajasalon, Maunulan, Myllypuron, Paloheinän, Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan, Suutarilan, Vallilan ja Viikin kirjastot, Kulttuuri- ja vapaa-ajantila Mellari, Oulunkylän työväenopisto, Pihlajamäen nuorisotalo, Riistavuoren vanhustenkeskuksen Liikuntasali ja Kaupungintalo. Tällöin Helsingissä olisi vuoden 2012 presidentinvaalissa käytössä yhteensä 35 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa.

Todettakoon vielä, että yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijat määrää vaalilain 17 §:n 2 momentin nojalla keskusvaalilautakunta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Linden Timo, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikeusministeriön kirje

2

Itella Oyjn sopimusluonnos

3

Helsingin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat, Itella Oyjn toimipisteet

4

Helsingin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat, kaupungin omat

5

Kartta esityksestä Helsingin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 10.10.2011 § 894

Pöydälle 10.10.2011

HEL 2011-005402 T 00 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 64572

veera.reuna(a)hel.fi

Linden Timo, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566