Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

12.09.2011

 

 

 

 

 

 

§ 792

Kantelu Hakaniemen kahvilapaikan vuokrauksesta

HEL 2011-002002 T 10 01 01 04

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että Tuula Latvasen kantelu Helsingin tukkutorin menettelystä Hakaniemen torin kahvinmyyntipaikkojen vuokrauksessa ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kirje liitteineen

2

Helsingin tukkutorin lausunto 16.6.2011

3

Hallintokeskuksen oikeuspalvelujen lausunto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asian vireillepanija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Lausunnonantajat

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee, että Tuula Latvasen kantelu Helsingin tukkutorin menettelystä Hakaniemen torin kahvinmyyntipaikkojen vuokrauksessa ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Esittelijä

Tuula Latvanen on lähettänyt kaupunginhallitukselle kantelukirjeen Helsingin tukkutorin toiminnasta Hakaniementorin erään kahvinmyyntipaikan vuokrauksessa. Kirjeessä mm. tiedustellaan, onko kahvinmyyntipaikkojen vuokraus tapahtunut voimassa olevien lakien, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallitusten päätösten, ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Kirjeessä myös esitetään, että jatkossa kaikista toripaikoista olisi ilmoitettava yksilöllisesti tukkutorin Internet-sivuilla, kauppahallien ilmoitustaululla sekä tarvittaessa sanomalehdissä.

Kirje liitteineen on liitteenä 1.

Saadut lausunnot

Asiasta on saatu tukkutorin (16.6.2011) sekä hallintokeskuksen oikeuspalvelujen (18.8.2011) lausunnot, jotka ovat liitteinä 2 ja 3.

Tukkutorin lausunnosta ilmenee, että tukkutorin noudattamasta käytännöstä vapaiden myynti-paikkojen vuokrauksessa on tiedotettu tukkutorin Internet-sivuilla, joilta saa myös hakukaavakkeet. Vuokralaiset valitaan hakemusten perusteella.

Oikeuspalvelujen lausunnossa todetaan mm. seuraavaa:

Kahvilapaikan vuokraamisesta on tehty yksityisoikeudellinen vuokrasopimus Tukkutorin ja paikan vuokraajan välillä. Kyseessä ei ole hallinto-oikeudellinen oikeussuhde vaan yksityisoikeudellinen sopimussuhde. Voimassa olevaan yksityisoikeudelliseen sopimukseen ei voida tehokkaasti puuttua hallinto-oikeudellisilla oikeussuojakeinoilla, kuten oikaisuvaatimuksella tai valituksella.

Kaupunginhallitus voi tutkia kirjelmän hallintokanteluna. Kantelua käsiteltäessä voidaan arvioida toiminnan laillisuutta sekä onko hyvää hallintotapaa ja muita hyvän hallinnon vaatimuksia noudatettu. Tässä tapauksessa merkityksellistä on erityisesti selvittää, onko julkisuusperiaatetta noudatettu asianmukaisesti ja ettei harkintavaltaa ole väärinkäytetty.

Hallinnon julkisuusperiaatteen mukaan jokaisella on oikeus saada luotettavaa tietoa viranomaisten toiminnasta. Julkisuusperiaatteen yksi osa-alue on viranomaisten oma-aloitteinen tiedottaminen. Tukkutori tiedottaa toripaikkojen vuokrauksessa noudattamastaan käytännöstään Internet-sivuillaan. Sivuilta voi myös tulostaa hakuprosessissa tarvittavat kaavakkeet. Hakemus toripaikan vuokraamiseksi on voimassa vuoden. Kauppiaat valitaan hakemuksessa annettujen tietojen perusteella. Tukkutorin noudattamaa valintakäytäntöä on selvitetty toimitusjohtaja Timo Taulavuoren 16.6.2011 antamassa lausunnossa.

Oikeuspalvelut katsoo, ettei kaupunginhallituksella ole aihetta ryhtyä toimenpiteisiin koskien tukkutorin käytäntöä kahvilapaikkojen vuokraamisessa.

Esittelijän kannanotot

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin. Lisäksi esittelijä toteaa, että tukkutorin nykyisiä käytäntöjä ei ole perusteltua muuttaa kantelijan esittämällä tavalla, koska se olisi omiaan lisäämään hallintoa ja edellyttäisi huomattavasti lisäresursseja. Tukkutori aikoo kehittää Internet-sivujensa informaatiota entistä paremmaksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kirje liitteineen

2

Helsingin tukkutorin lausunto 16.6.2011

3

Hallintokeskuksen oikeuspalvelujen lausunto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asian vireillepanija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Lausunnonantajat

 

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566