Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2022

1 (4)

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

21.11.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 42

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuuksia alempi organisaatio pelastustoimen hallintopalveluiden osalta

HEL 2022-005631 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto päätti muuttaa 2.5.2022 (§ 20) hyväksymäänsä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuuksien seuraavan tason organisaatiota siten, että toimialan hallinnon organisaatioon ei muodosteta pelastuslaitoksen hallintopalvelut -palvelua 1.1.2023 alkaen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, johtava kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto (sotepe-jaosto) päätti 2.5.2022 (§ 20) 1.1.2023 perustettavan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuuksien seuraavasta tasosta pelastustoimen ja sen hallintopalveluiden osalta. Päätös koski perustettavan pelastustoimen palvelukokonaisuuden seuraavaa rakennetta, joka muodostuu pelastustoiminnan palveluista, riskienhallinnan palveluista ja huoltovarmuuden palveluista sekä pelastuskoulusta. Lisäksi sotepe-jaosto päätti, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hallinnon organisaatioon muodostetaan pelastuslaitoksen hallintopalvelut -palvelu 1.1.2023 alkaen.

Sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen hallinnon palveluiden yhdistämisen lähtökohtana on ollut kaupunkiyhteinen linjaus siitä, että toimialoilla on keskitetty hallinto. Keväällä 2022 nähtiin välttämättömänä yhdistää 1.1.2023 keskeiset hallinnon palvelut eli talous-, henkilöstö- ja viestintäpalvelut toimialan nykyisiin hallinnon palveluihin ja muut pelastuslaitoksen hallinnon palvelut vaiheittain siten, että perustetaan hallinnon sisälle palvelu, johon osa pelastustoimen hallinnosta vielä jäisi siirtymävaiheen ajaksi.

Hallinnon palveluiden yhdistämisen suunnittelu on edennyt odotettua sujuvammin ja laajentunut kattamaan myös päätöksenteon tuen palvelut, toimistopalvelut ja osaamisen kehittämisen palvelut sekä erillisenä yksikkönä talous- ja suunnittelupalveluihin sijoittuva pelastustoimen kehittämis- ja suunnittelupalvelut. Tästä syystä ei enää ole tarvetta väliaikaiselle organisatoriselle ratkaisulle eli erilliselle kahdeksannelle hallinnon palvelulle, koska sinne sijoitettavia palveluja ei enää ole. Pelastustoimen hallinnon asiantuntijat palvelevat edelleen pelastustoimen johtoa keskitetystä toimialayhteisestä hallinnosta. Pelastustoimen palvelukokonaisuuteen hallinnon ulkopuolelle jää vielä joitakin palveluita, joiden keskittäminen on kesken, muun muassa ICT-palvelut.

Edellä mainittuun sotepe-toimialan hallinnon palveluiden integraatiosuunnitelman muutokseen viitaten sotepe-jaostolle esitetään, että se muuttaisi aikaisempaa päätöstään 2.5.2022 (§ 20) koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuuksien seuraavan tason organisaatiota siten, että toimialan keskitetyn hallinnon organisaatioon ei muodosteta pelastuslaitoksen hallintopalvelut -palvelua 1.1.2023 alkaen. Pelastustoimen palvelukokonaisuuden osalta sotepe-jaoston aikaisempi päätös pysyy ennallaan.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, johtava kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto 02.05.2022 § 20

HEL 2022-005631 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto päätti sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaation pelastustoimen palvelukokonaisuuden osalta 1.1.2023 alkaen seuraavasti:

1. Pelastustoiminnan palvelut, johon sisältyvät:

        Pelastustoiminnan johtamisen palvelut (palo- ja pelastustoiminnan, meri- ja ympäristötoiminnan sekä pelastustoiminnan johtamisen palvelut)

        Operatiiviset palvelut (pelastusasemien tuottamat pelastus- ja ensihoitopalvelut sekä operatiivisen resurssin ylläpidon palvelut)

        Ensihoitopalvelut (ensihoidon johtamisen ja materiaalihallinnan palveluita)

2. Riskienhallinnan palvelut, johon sisältyvät:

        Onnettomuuksien ehkäisyn palvelut (valvonnan, turvallisuuskoulutuksen ja turvallisuusviestinnän sekä onnettomuuksien ehkäisyn suunnittelun palvelut)

        Varautumisen ja väestönsuojelun suunnittelu (väestönsuojelun ja varautumisen sekä varautumiskoulutuksen palvelut)

        Kaupunkiympäristön rakenteellisen paloturvallisuuden neuvonta sekä pelastustoiminnan ja ensihoidon toimintaedellytyksien edistäminen kaupunkirakenteessa.

3. Huoltovarmuuspalvelut, johon sisältyvät:

        Kiinteistöpalvelut (pelastusasemien ja väestönsuojien sähköpalvelut, LVI-palvelut, kiinteistöhuollon ja vuokraustoiminnan sekä teknisen varallaolon 24/7 palvelut)

        ICT-palvelut (tieto- ja turvallisuustekniikkapalvelut ja elektroniikkahuollon palvelut sekä ICT-varallaolon 24/7 palvelut)

        Kalustopalvelut (kalustokorjauksen, varushuollon ja hengityssuojainhuollon palvelut)

        Materiaalipalvelut (keskusvaraston palvelut, ostopalvelut ja investointien koordinointi)

        Tilapalvelut (isännöinnin ja rakennuttamisen palvelut)

4. Pelastuskoulu

        Pelastusalan perustutkintoon ja alipäällystötutkintoon johtavien koulutusten järjestämiseen liittyvät palvelut.

Lisäksi jaosto päätti, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hallinnon organisaatioon muodostetaan pelastuslaitoksen hallintopalvelut -palvelu 1.1.2023 alkaen.

Vielä jaosto päätti todeta, että uuden toimialan palvelukokonaisuuksia alemman organisaatiotason rakenne 1.1.2023 tulee sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta jatkumaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämän rakenteen mukaisena.

Käsittely

02.05.2022 Ehdotuksen mukaan

Asian aikana kuultavana oli pelastuskomentaja Jani Pitkänen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Olli Lahtinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36055

olli.lahtinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566