Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2022

1 (4)

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

21.11.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 43

Järjestöneuvottelukunnan asettamispäätöksen valmistelu

HEL 2022-012868 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto päätti merkitä tiedoksi järjestöneuvottelukunnan asettamispäätöksen valmistelun.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Johanna Seppälä, osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö, puhelin: 310 79780

johanna.m.seppala(a)hel.fi

Veera Vilkama, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 39101

veera.vilkama(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaosto päätti kokouksessaan 6.6.2022 § 27, että järjestöyhteistyön edistämiseksi perustetaan kaupunkitasoinen järjestöneuvottelukunta sekä tarvittaessa toimialatasoisia järjestöneuvottelukuntia. Asiaa on valmisteltu kansliapäällikön 22.8.2022 § 159 asettamassa Järjestöyhteistyön ja kaupungin avustusten kaupunkiyhteistä mallia valmistelevassa jatkotyöryhmässä.

Järjestöneuvottelukunnan tehtävät, toimialatasoiset järjestöneuvottelukunnat ja toimikausi

Työryhmä on valmistelutyössään selvittänyt Suomen muiden hyvinvointialueiden järjestöyhteistyön malleja ja vertaillut uutta esitettävää neuvottelukuntaa muihin Helsingin kaupungin vastaavan kaltaisiin kaupunginhallituksen asettamiin toimielimiin. Valmisteluun on osallistunut myös helsinkiläisiä järjestöjä avoimissa tilaisuuksissa ja pienemmissä valmisteluryhmissä. Kehittämisehdotuksia ja palautteita on kysytty myös Kerrokantasi -kyselytyökalulla.

Työryhmä on tunnistanut järjestöneuvottelukunnan tavoitteeksi vaikuttaa kaupungin toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, viestintään ja seurantaan asioissa, jotka liittyvät järjestöjen toimintaedellytyksiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin sekä kaupungin ja järjestöjen väliseen yhteistyöhön. Järjestöneuvottelukunnan tehtäviksi on tunnistettu järjestöjen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin vaikuttaminen:

- tuomalla esiin järjestöjen näkökulmaa esityksillä, lausunnoilla ja kannanotoilla
- osallistumalla kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevaan yhteistyöhön, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain (612/2021, 6 §) mukaisiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluihin muiden laissa kuvattujen sidosryhmien ohella myöhemmin päätettävällä tavalla
- edistämällä osaltaan viestintää järjestöjen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista Helsingin kaupungin toimintaan
- edistämällä Helsingin kaupungin ja järjestöjen välistä yhteistyötä sekä
- edistämällä Helsingissä toimivien järjestöjen välistä yhteistyötä.

Työryhmä ei ole tunnistanut, että toimialakohtaisten järjestöneuvottelukuntien asettaminen olisi välittömästi tarkoituksenmukaista. Työryhmä ehdottaa, että järjestöneuvottelukunnan asettamispäätöksessä kehotetaan järjestöneuvottelukuntaa arvioimaan ensimmäisen toimintakautensa aikana alatyöryhmien tarvetta. Mikäli järjestöneuvottelukunta päättää perustaa alatyöryhmiä, nämä korvaisivat toimialakohtaiset järjestöneuvottelukunnat. Mahdollisemman tasapuolisen ja avoimen valmistelun vuoksi tarkoituksenmukaista olisi, että alatyöryhmiin voitaisiin kutsua järjestöneuvottelukunnan ulkopuolisia osallistujia ja järjestöedustajia. Tiedonkulun varmistamiseksi järjestöneuvottelukunnan tulisi nimetä keskuudestaan alatyöryhmien koordinaatiosta vastaavat kaupungin asiantuntijat.

Järjestöneuvottelukunnan ensimmäiseksi toimikaudeksi ehdotetaan 1.2 2023—31.5 2025. Kaupunginhallituksen asettamien toimielinten toimikausi on yleensä sama kuin kaupunginhallituksen oma toimikausi. Koska uusi järjestöneuvottelukunta on tarkoitus asettaa kesken kaupunginhallituksen nykyistä toimikautta, sen ensimmäisen toimikauden katsotaan olevan tarkoituksenmukaista ulottaa nykyisen valtuustokauden loppuun.

Järjestöneuvottelukunnan jäsenet ja rotaatio

Kaupunginhallitus nimeää ensimmäiselle toimikaudelle järjestöt, jotka nimeävät järjestöneuvottelukuntaan jäsenen ja tälle tarvittavan määrän varajäseniä. Työryhmä esittää lisäksi, että varsinainen jäsen ja varajäsen eivät edustaisi samaa järjestöä. Kaupunkitasoisen järjestöneuvottelukunnan on tarkoitus kattaa mahdollisimman laajasti kaupungin toimintaan ja eri kohderyhmiin liittyvä toimikenttä, jonka perusteella on tunnistettu seuraava ryhmittely:

- lapsi- ja perhejärjestöt
- ennaltaehkäisevä päihdetyö ja päihdetyön järjestöt
- mielenterveyttä edistävät järjestöt
- eriarvoisuuden ehkäisyn parissa toimivat järjestöt
- nuoriso- ja varhaisnuorten järjestöt
- kotoutumisen ja yhdenvertaisuuden edistämisen parissa toimivat järjestöt
- vanhusjärjestöt
- vammais- ja pitkäaikaissairausjärjestöt
- kulttuurialan järjestöt
- liikunta- ja vapaa-ajan järjestöt
- pääosin vapaaehtoisvoimin toimivat järjestöt
- kaupunginosa-, asukas- ja paikallisjärjestöt
- ympäristön ja liikenteen parissa toimivat järjestöt
- turvallisuuden ja varautumisen järjestöt sekä
- muut järjestöt, joiden ei tunnisteta sijoittuvan edellä mainittuihin.

Järjestöneuvottelukunnan tulee arvioida ensimmäisen toimikautensa aikana jäsenten nimittämisen prosessia ja tehdä siitä tarvittaessa muutosesitys seuraavalle toimikaudelleen.

Työryhmä pitää parhaana kokoonpanona järjestöneuvottelukunnalle mallia, jossa myös luottamushenkilöt osallistuvat neuvottelukuntaan varsinaisina jäseninä. Verkostomaisen kaupunkitasoisen järjestöyhteistyön mallin johtamisen näkökulmasta on perusteltua, että myös kaikki toimialat ja kaupunginkanslia osallistuvat järjestöneuvottelukunnan työhön sosiaali-, terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaoston 2.5.2022 § 19 linjaaman yhteyshenkilötarpeen ja jatkuvan vuorovaikutuksen turvaamiseksi.

Asian valmistelussa järjestökuulemisissa on noussut vahvasti esille riittävä rotaatio järjestöneuvottelukunnassa. Järjestöneuvottelukunnan jäsenen toimikaudeksi ehdotetaan korkeintaan kahta perättäistä kautta ja rotaatiovuorossa olisi puolet järjestöneuvottelukunnan jäsenistä kerrallaan. Rotaatio koskisi myös varajäseniä.

Järjestöneuvottelukunnan asioiden valmistelu, kokouspalkkiot ja varsinainen asettamispäätös

Kaupunginkanslian ehdotetaan huolehtivan valmistelu- ja sihteeritehtävistä, viestinnästä, kokouksista ja muista toiminnan kannalta tarpeellisista järjestelyistä jäsenten erityistarpeet huomioiden.

Esitysten, lausuntojen ja kannanottojen sisällön valmisteluun ehdotetaan osallistuvan neuvottelukunnan varsinaiset jäsenet käyttäen kaupungin asiantuntijoiden asiantuntemusta tarpeen mukaan. Järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja allekirjoittaisivat esitykset, lausunnot ja kannanotot.

Järjestöneuvottelukunnan kokouksiin jäseninä tai varajäseninä kokouksiin osallistuville ehdotetaan maksettavan palkkiot luottamushenkilöiden taloudellisia etuuksia koskevia periaatteita soveltaen.

Esitys järjestöneuvottelukunnan asettamiseksi kaudelle 1.2 2023— 31.5 2025 on tarkoitus valmistella kaupunginhallitukselle päätettäväksi tammikuussa 2023.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Johanna Seppälä, osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö, puhelin: 310 79780

johanna.m.seppala(a)hel.fi

Veera Vilkama, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 39101

veera.vilkama(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Toimialat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566