Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2017

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

04.12.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 167

Sijoituksen tekeminen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon

HEL 2016-013212 T 02 05 05

Esitys

Kaupunginhallituksen konsernijaosto esitti kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää

        hyväksyä 764 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen,

        myöntää kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi vuoden 2017 talousarviomäärärahoja 764 500 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 06 02, Arvopaperit, Muut kohteet, Khn käytettäväksi.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon tehtävä sijoitus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushanketta koskevaa kaupunginvaltuuston hyväksymää rahoitusosuutta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Stadion-säätiö sr:n hakemus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Stadion-säätiö

Stadion-säätiö sr on kaupungin määräysvallassa oleva säätiö, jonka tarkoituksena on urheilun ja liikuntakasvatuksen edistäminen ja tukeminen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan hoitamalla ja ylläpitämällä Helsingin kaupungin omistamaa Olympiastadionia, luovuttamalla sitä korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin sekä käyttämällä sen huonetiloja.

Stadion-säätiö hallinnoi ja ylläpitää vuokraoikeuden perusteella vuonna 1938 valmistunutta kaupungin omistamaa Helsingin Olympiastadionia, joka on suojeltu silloisen rakennussuojelulain nojalla 19.10.2006.

Stadion-säätiön hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä, joista kaupunki nimeää sääntöjen mukaan puheenjohtajan ja neljä jäsentä. Lisäksi säätiön hallitus voi täydentää itseään yhdellä jäsenellä. Alkaneella toimikaudella hallitus on täydentänyt itseään kaupunginhallituksen konsernijaoston nimeämiskehotuksen mukaisesti.

Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushanke

Kaupunginvaltuusto päätti 28.11.2012, § 385 hyväksyä Suomen valtion kanssa solmittavan sopimuksen kaupungin ja valtion välisestä yhteistyöstä Helsingin Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamisessa. Yhteistyösopimuksen mukaan osapuolet sitoutuvat rahoittamaan perusparannushankkeen hyväksyttävät ja todelliset arvonlisäverottomat kustannukset yhtä suurin osuuksin.

Kaupunki ja valtio voivat yhteistyösopimuksen mukaan järjestää oman osuutensa rahoituksen haluamallaan toisen osapuolen ja Stadion-säätiön kannalta kustannusneutraalilla tavalla. Kaupunginvaltuuston päätöksen perustelujen mukaan rahoitus on kaupungin osalta tarkoituksenmukaista järjestää ainakin hankkeen silloisessa vaiheessa urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista myönnettävällä lainalla.

Kaupunginvaltuusto päätti 11.2.2015, § 47 hyväksyä Helsingin kaupungin ja Suomen valtion välisestä yhteistyöstä Helsingin Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamisessa tehtyyn sopimukseen Suomen valtion kanssa solmittavan lisäyksen, jonka mukaan kaupungin rahoitusosuus perusparannushankkeen kustannuksista on yhteensä enintään 104,5 miljoonaa euroa. Samalla kaupunginvaltuusto päätti osaltaan hyväksyä Helsingin Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen 3.11.2014 päivätyn hankesuunnitelman.

Kaupunginvaltuuston päätöksen perustelujen mukaan kaupungin rahoitusosuus on tarkoituksenmukaista kattaa urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista Stadion-säätiölle myönnettävällä lainalla, jonka lyhennykset alkavat vasta perusparannushankkeen valmistumisen jälkeen. Säätiölle maksetaan vuotuista laitos- ja säätiöavustusta rahaston varoista myönnetyn lainan korkojen ja lyhennysten maksamiseen.

Kaupunginvaltuusto päätti 18.1.2017, § 8 hyväksyä kaupungin rahoitusosuuden korottamisen Helsingin Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen rahoittamisessa 26 miljoonalla eurolla siten, että kaupungin rahoitusosuus hankkeen kustannuksista on aiemmin päätetyn enintään 104,5 miljoonan euron sijaan yhteensä enintään 130,5 miljoonaa euroa.

Perusparannusrahasto

Säätiölain (487/2015) 22 §:n 1 momentin mukaan liiketoimintaa harjoittavan säätiön hallituksen on viipymättä tehtävä oman pääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus, jos hallitus havaitsee, että säätiön oma pääoma on negatiivinen.

Stadion-säätiö toteuttaa sääntöjensä mukaan tarkoitustaan muun muassa luovuttamalla Olympiastadionia korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin. Stadion-säätiö harjoittaa tältä osin liiketoimintaa ja on säätiölain 22 §:n 1 momentin soveltamisalan piirissä.

Stadion-säätiö perusti vuonna 2016 perusparannusrahaston, jonka avulla säätiön oma pääoma on tarkoitus säilyttää uudistamis- ja perusparannushankkeen aikana positiivisena.

Perusparannusrahaston sääntöjen mukaan rahaston pääomaan kuuluvat varat, jotka Helsingin kaupunki sijoittaa rahastoon osana kaupunginvaltuuston päättämää kaupungin rahoitusosuutta Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen kustannuksista. Lisäksi pääomaan kuuluvat edellä mainittujen varojen mahdolliset tuotot ja rahastoon muutoin mahdollisesti saatavat lisäykset.

Perusparannusrahaston perustamisen yhteydessä tarkoituksena oli, että kaupunki sijoittaa vuosittain 2016–2019 perusparannusrahastoon tilikauden aikana muodostuneen aktivoitujen peruskorjauksien poistojen ja kaupungin lainojen lyhennyksiin kaupungin antamien avustusten välisen erotuksen. Perusparannusrahaston lisäykset käytetään Helsingin Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen rahoittamiseen. Perusparannusrahaston pääomaa ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Stadion-säätiön perusparannusrahastoa koskevasta päätöksenteosta vastaa Stadion-säätiön hallitus tai hallituksen päättämässä laajuudessa toimitusjohtaja. Perusparannusrahaston sääntöjen 1.1. (Pääoma) ja 1.2. (Käyttötarkoitus) -kohtien muuttaminen sekä rahaston lakkauttaminen edellyttävät Helsingin kaupungin suostumusta.

Kaupunginhallitus päätti 19.12.2016, § 1145 hyväksyä 768 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannus-rahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen.

Stadion-säätiön hakemus

Stadion-säätiö on lähettänyt kaupungille 23.11.2017 liitteenä olevan hakemuksen vuonna 2016 päätettyyn perusparannusrahaston perustamiseen ja rahastoon vuonna 2017 tehtävään mahdolliseen sijoitukseen liittyen.

Stadion-säätiön hallituksen 21.11.2017 tekemän päätöksen mukaisesti säätiö hakee kaupungilta perusparannusrahaston lisäystä vuodelle 2017 yhteensä 764 500 euroa, joka on aktivoitujen peruskorjauksien poistojen, noin 1 203 000 euroa, ja peruskorjausten lainojen lyhennyksiin saatujen kaupungin avustusten, 438 500 euroa, erotuksesta muodostuva alijäämä.

Esittelijän kannanotto

Kaupunginvaltuuston 30.11.2016 hyväksymässä vuoden 2017 talousarviossa todetaan, että kaupunki varautuu jatkossa osallistumaan Olympiastadionin peruskorjaukseen kaupunginvaltuuston 28.11.2012 hyväksymän Suomen valtion kanssa solmitun sopimuksen kaupungin ja valtion välisestä yhteistyöstä Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamisesta mukaisesti.

Kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista jatkaa säätiön pääoman vahvistamista perusparannusrahastoon tehtävillä pääomapanostuksilla siten, että säätiö käyttää kyseisen pääoman uudistamis- ja perusparannushankkeen kustannusten kattamiseen rahaston sääntöjen mukaisesti. Tehtävä pääomapanostus luetaan osaksi kaupungin rahoitusosuutta hankkeessa, jotta kaupunginvaltuuston päättämää rahoituksen enimmäismäärää ei pääomapanostuksilla ylitetä.

Ensimmäinen sijoitus perusparannusrahastoon tehtiin vuonna 2016. Päätöksen perusteluissa todettiin, että perusparannusrahastoon on tarpeen tehdä vastaavanlaiset sijoitukset myös vuosien 2017, 2018 ja 2019 osalta, koska aiempien vuosien peruskorjaushankkeisiin liittyvät poistot jatkuvat, eikä säätiöllä ole uudistamis- ja perusparannushankkeen aikana varsinaisen toiminnan tuloja.

Vuoden 2017 osalta suunnitelman mukaisten poistojen ja lainojen lyhennyksiin myönnettyjen avustusten välinen erotus on noin 764 500 euroa. Vuoden 2017 talousarviossa on varauduttu kyseessä olevan sijoituksen tekemiseen. Stadion-säätiön arvio erotuksesta vuonna 2018 on noin 760 000 euroa ja vuonna 2019 noin 790 000 euroa.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Stadion-säätiö sr:n hakemus

Oheismateriaali

1

Perusparannusrahaston säännöt

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 19.12.2016 § 1145

HEL 2016-013212 T 02 05 05

Päätös

Kaupunginhallitus päätti

        hyväksyä 768 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen,

        myöntää kaupunginkanslian käytettäväksi vuoden 2016 talousarviomäärärahoja 768 500 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 22 19, Arvopaperit, Khn käytettäväksi, Muut kohteet.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon tehtävä sijoitus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushanketta koskevaa kaupunginvaltuuston hyväksymää rahoitusosuutta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 12.12.2016 § 164

HEL 2016-013212 T 02 05 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää

        hyväksyä 768 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen,

        myöntää kaupunginkanslian käytettäväksi vuoden 2016 talousarviomäärärahoja 768 500 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 22 19, Arvopaperit, Khn käytettäväksi, Muut kohteet.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon tehtävä sijoitus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushanketta koskevaa kaupunginvaltuuston hyväksymää rahoitusosuutta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566