Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2016

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Ryj/1

 

29.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 108

Länsimetro Oy:n ajankohtaiskatsaus

HEL 2016-006080 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti merkitä tiedoksi Länsimetro Oy:n ajankohtaiskatsauksen.

Käsittely

Esteelliset: Tuula Saxholm

Konsernijaosto päätti käsitellä rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan ensimmäisen esityksen (Ryj/1) kokouksen kolmantena asiana.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Länsimetro Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Kaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsi 20.6.2016 § 99 tiedoksi Länsimetro Oy:n ajankohtaiskatsauksen sekä selvityksen Länsimetro –hankkeen loppuunsaattamiseksi suoritettavista toimenpiteistä.

Konsernijaosto päätti kehottaa kaupungin edustajia Länsimetro Oy:n hallituksessa toimimaan niin, että varmistetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin Länsimetro –hankkeen ensimmäisen (Ruoholahti – Matinkylä) vaiheen loppuunsaattaminen ja metron liikennöinnin aloittaminen mahdollisimman nopealla aikataululla sekä hankkeelle asetetun kokonaiskustannusarvion puitteissa.

Konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättäisi kehottaa kaupunginkansliaa käynnistämään ulkopuolisen selvityksen Länsimetron liikennöinnin käynnistymisen viivästymiseen johtaneista tekijöistä ja viivästymisestä kaupungille mahdollisesti aiheutuvista lisäkustannuksista. Selvitys on tehtävä 31.10.2016 mennessä.

Yleistä

Länsimetro Oy:n tarkoituksena on keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä rakennuttaa, omistaa, hallita, ylläpitää, huoltaa ja kehittää Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään ulottuvan metrolinjan metroliikennettä palvelevia raiteita, tunneleita, asemarakennuksia, pysäköintitiloja ja muita sen toimintaa palvelevia rakennelmia ja laitteita. Yhtiön omistavat Helsingin kaupunki (15,6 %) ja Espoon kaupunki (84,4 %).

Kaupunginvaltuusto päätti 21.5.2008, 133 § kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä Länsimetron toteuttamisen hankesuunnitelman joukkoliikennelautakunnan esityksen 27.3.2008 sekä tarkistetun, 14.3.2008 päivätyn hankesuunnitelman mukaisesti siten, että hankkeen kokonaiskustannusarvio on yhteensä 713,6 milj. euroa (alv 0 %, maanrakennusindeksi 131,5 pistettä; lokakuu 2007) ja Helsingin kaupungin osuus kustannuksista 144,3 milj. euroa (alv 0 %), kun valtion osuus kustannuksista on 30 % kokonaiskustannuksista laskettuna.

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti27.4.2016 § 107 hyväksyä länsimetron tarkistetun hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamisen siten, että Helsingin osuus kustannuksista on enintään 250,1 milj. euroa (ilman valtionosuutta).

Länsimetro Oy:n hallitus on kokouksessaan 15.3.2016 päättänyt osana hankkeen kokonaisarviointia käynnistää ulkopuolisen arvioinnin, jossa tarkastellaan myös kustannusylityksiin johtaneita tekijöitä. Tämä selvitys valmistuu loppuvuonna, jonka jälkeen se tuodaan konsernijaoston käsiteltäväksi.

Kaupunginhallitus päätti 27.6.2016 § 633 merkitä tiedoksi Länsimetro –hankkeen tilannekatsauksen sekä selvityksen Länsimetro –hankkeen loppuunsaattamiseksi suoritettavista toimenpiteistä. Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkansliaa käynnistämään ulkopuolisen selvityksen Länsimetron liikennöinnin käynnistymisen viivästymiseen johtaneista tekijöistä sekä viivästymisestä kaupungille mahdollisesti aiheutuvista lisäkustannuksista. Selvitys on tehtävä 31.10.2016 mennessä.

Kaupunginhallituksen 27.6.2016 edellyttämän selvityksen tekeminen tilattiin puitesopimuksen mukaisesti toimitetun minikilpailutuksen perusteella BDO Oy:ltä. Julkisuudessa heränneen eturistiriitakeskustelun johdosta BDO Oy päätti luopua selvitystoimeksiannosta, koska sekä kaupungin että BDO:n kannalta on tärkeää, että selvitystyö voidaan toteuttaa ja sen tuloksia arvioida ilman näihin etukäteen kohdistuvaa epäilyä selvityksen tulosten riippumattomuudesta.

Hankkeen tilanne

Länsimetro Oy, HSL sekä Espoon ja Helsingin kaupungit ilmoittivat 10.6.2016 yhteisellä tiedotteella, että länsimetron liikennettä ei voida käynnistää aikaisemmin ilmoitetussa aikataulussa 15.8.2016. Syynä metroliikenteen aloituksen viivästymiselle ilmoitettiin matkustajaturvallisuuteen liittyvien taloteknisten järjestelmien testausten viivästyminen. Viivästymisen kestoa ei tuossa vaiheessa pystytty arvioimaan.

Konsernijaosto on viimeksi 20.6.2016 saanut tilannekatsauksen Länsimetro Oy:n tilanteesta ja kaupunginhallitus 27.6.2016.

Rakentaminen ja järjestelmäkohtaiset koekäytöt asemilla ovat käynnissä ja valmistuvat lokakuussa. Tämän jälkeen käynnistyvät loppuvaiheen yhteiskoekäytöt, joissa varmistetaan eri järjestelmien yhteensopivuus ja turvallisuus. Pelastusturvallisuuteen liittyvien käyttötilanteiden suunnittelu on käynnissä yhteistyössä pelastuslaitosten ja HKL:n kanssa. Espoon ja Helsingin pelastuslaitokset hyväksyvät testien jälkeen turvallisuusjärjestelmien toimivuuden, minkä jälkeen kaupunkien rakennusvalvontaviranomaiset voivat hyväksyä asemien ja ratatunnelien käyttöönoton. Tämän lisäksi HKL päättää omalta osaltaan ajankohdan, jolloin metroliikenne voi turvallisesti käynnistyä.

Tämän hetken arvio on, että matkustajille tarkoitettu koeliikenne voi alkaa viimeistään tammikuussa 2017. Aikataulu täsmentyy lokakuussa, kun on saatu riittävästi kokemuksia testauksista.

HKL on osaltaan jatkanut valmistautumista Länsimetron käyttöönottoon niin liikennöinnin kuin infran ylläpidon osalta. Metron liikennöinnissä siirryttiin 15.8. alkaen 90-metrisiin juniin ja ruuhka-aikoina 2,5 minuutin vuoroväliin, minkä myötä metron kapasiteetti on noin 7 % aiempaa suurempi. Länsimetroa varten palkattavien metron kuljettajien kurssit ovat valmistuneet, mutta Länsimetron viivästymisestä aiheutuvia kuljettajakustannuksia on pystytty vähentämään loma- ja säästövapaajärjestelyjen, palkattomien vapaiden ja osa-aikatyösuhteiden avulla. Lisäksi kuljettajia on käytetty tarpeellisissa tehtävissä metron asemaoppaina HSL:n kanssa sovitulla tavalla. Länsimetron asemien luovutus Länsimetro Oy:ltä HKL:n kunnossapidolle on suunniteltu vaiheittain aikavälille 10.10. -1 2.12.2016. Radan luovutus Länsimetro Oy:ltä HKL:n kunnossapidolle on suunniteltu tapahtuvan 10.10.2016.

Länsimetroa korvaava bussiliikenteen linjasto on ollut käytössä 15.8.2016 alkaen. Joukkoliikenne kulkee Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella lähes täysin aikaisemman linjaston mukaisesti. Lauttasaaren linjasto on muuttunut, mutta suorat yhteydet Kamppiin ja keskustaan ovat edelleen saaren kaikista osista. Bussiliikennöitsijöiden kanssa solmitut sopimukset ovat voimassa 1.1.2017 asti ja niiden jatkosta on mahdollista neuvotella liikennöitsijöiden kanssa. Bussiliikenteestä koituvat lisäkustannukset ovat HSL:n mukaan ajalta 15.8.2016 - 1.1.2017 noin 9 miljoonaa euroa.

Yhtiön vuoden 2016 liikevaihdon ennustetaan olevan 1,4 milj. euroa (edellisvuonna 1,5 milj. euroa). Liikevaihto koostuu vuokra-ja vastiketuloista. Vastikkeella katetaan yhtiön hallintokulut. Tuloslaskelma näyttää vuoden 2016 ensimmäisen puolivuotiskauden osalta tappiota noin 682 000 euroa. Tappio johtuu vastikelaskutuksen jaksotuksesta. Vuoden 2016 tulosennuste on - 3070 euroa, kun taas vuoden 2015 tulos osoitti voittoa 16 414 euroa.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen antaa yhtiötä koskevan suullisen ajankohtaiskatsauksen. Kokouksessa ovat läsnä myös hallituksen varapuheenjohtaja Ville Lehmuskoski ja hallituksen jäsen Tuula Saxholm.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Länsimetro Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

HKL

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 27.06.2016 § 633

HEL 2016-006080 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Länsimetro –hankkeen tilannekatsauksen sekä selvityksen Länsimetro –hankkeen loppuunsaattamiseksi suoritettavista toimenpiteistä.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkansliaa käynnistämään ulkopuolisen selvityksen Länsimetron liikennöinnin käynnistymisen viivästymiseen johtaneista tekijöistä sekä viivästymisestä kaupungille mahdollisesti aiheutuvista lisäkustannuksista. Selvitys on tehtävä 31.10.2016 mennessä.

Käsittely

27.06.2016 Ehdotuksen mukaan

Kaupunginhallitus päätti käsitellä rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan kolmannen esityksen (Ryj/3) kaupunginvaltuuston asioista kokouksen toisena asiana.

Asian aikana kuultavina olivat Ville Lehmuskoski, Suvi Rihtniemi, Matti Kokkinen ja Tuula Saxholm. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esteelliset: Tuula Saxholm

 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 20.06.2016 § 99

HEL 2016-006080 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti merkitä tiedoksi Länsimetro Oy:n ajankohtaiskatsauksen sekä selvityksen Länsimetro -hankkeen loppuunsaattamiseksi suoritettavista toimenpiteistä.

Konsernijaosto päätti kehottaa kaupungin edustajia Länsimetro Oy:n hallituksessa toimimaan niin, että varmistetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin Länsimetro –hankkeen ensimmäisen (Ruoholahti – Matinkylä) vaiheen loppuunsaattaminen ja metron liikennöinnin aloittaminen mahdollisimman nopealla aikataululla sekä hankkeelle asetetun kokonaiskustannusarvion puitteissa.

Konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättäisi kehottaa kaupunginkansliaa käynnistämään ulkopuolisen selvityksen Länsimetron liikennöinnin käynnistymisen viivästymiseen johtaneista tekijöistä ja viivästymisestä kaupungille mahdollisesti aiheutuvista lisäkustannuksista. Selvitys on tehtävä 31.10.2016 mennessä.

Käsittely

20.06.2016 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Tuula Saxholm

13.06.2016 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 36611

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566