Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2022

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

07.11.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 106

StartUp Maria Oy:n ylimääräinen yhtiökokous 2022

HEL 2022-004786 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan StartUp Maria Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa siten, että yhtiön hallituksen jäseneksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi valitaan kaupungin nimeämisoikeuden nojalla toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh sekä osakkeenomistajien yhteisen osakassopimuksen mukaisen valmistelun perusteella Antti Tuomela ja Jyri Linden.

Lisäksi konsernijaosto kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään Jarmo Hyökyvaaran valinnan hallituksen puheenjohtajaksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tiina Leinonen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36109

tiina.leinonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Startup Maria Oy

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

StartUp Maria Oy

Startup Maria Oy on vuonna 2016 perustettu voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on luoda edellytyksiä uudelle kasvuyrittäjyydelle, tukea kasvuyritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Yhtiö lisäksi kehittää ja ylläpitää kasvuyrityskeskittymiä sekä niiden tilaratkaisuja ja palvelukonsepteja, tukee tiloissa toimivia yritysyhteisöjä, tarjoaa
yritysneuvontaa ja palveluita sekä toteuttaa tapahtumia.

Yhtiö vuokraa Helsingin kaupungilta vanhan Marian sairaalan päärakennuksen (15+2) lisäksi rakennukset 3, 4, 5 ja 14.

Yhtiön osakkeenomistajina ovat Helsingin kaupunki (24 %), Startupsäätiö sr (38 %) ja Helsingin Uusyrityskeskus ry (HUK ry) (38 %). Yhtiö on kaupungin osakkuusyhteisö.

Hallitus

Yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään kuusi (6) jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan valitsee yhtiökokous. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta siten, että toimikausi päättyy vaalia seuraavan toisen varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Hallituksen nykyinen toimikausi päättyy keväällä 2024.

Osakassopimuksen 6.6.2022 mukaan hallitukseen valitaan lähtökohtaisesti kuusi (6) jäsentä niin, että kukin osakassopimuksen osapuoli nimeää yhden (1) jäsenen. Lisäksi osapuolet nimittävät yhteistyössä enintään kolme (3) jäsentä hallitukselle määritetyt kollektiiviset osaamis- ja kokemusvaatimukset huomioiden sekä lisäksi yhdessä tekevät ehdotuksen yhtiökokoukselle hallituksen puheenjohtajasta. Osapuolet tekevät em. yhteistyötä Helsingin kaupungin elinkeinojohtajan tai muun kaupungin erikseen nimeämän henkilön aloitteesta ja johtamana niin, että tieto ehdotettavista henkilöistä (ml. puheenjohtaja) voidaan viestiä osapuolille viimeistään valintavuoden helmikuun loppuun mennessä. Osakkaiden yhteistyön piiriin kuuluu myös yhtiön hallituksen kollektiivisten osaamis- ja kokemusvaatimusten määrittäminen hyvissä ajoin ennen hallitusjäsenten nimeämistä.

Osakassopimuksen mukaisessa yhteistyössä yhtiön hallituksen kollektiivisiksi osaamis- ja kokemusvaatimuksiksi on tunnistettu:

- kiinteistöala
- palveluliiketoiminta
- laajat kv-verkostot

Helsingin kaupungilla on osakassopimuksen perusteella oikeus nimetä hallitukseen yksi jäsen, mikä toteutettiin varsinaisessa yhtiökokouksessa 2022. Kaupungin ja yhtiön edun kannalta arvioitiin tarkoituksenmukaiseksi, että hallituksen puheenjohtaja Santtu von Bruun jatkaa tehtävässä kaupungin mandaatilla siihen saakka, kunnes päivitetyn osakassopimuksen mukaiset hallitusnimitykset tehdään, vaikka hän siirtyi pois kaupungin palveluksesta ennen yhtiökokousta.

Yhtiön uudeksi hallituksen jäseneksi on tarkoituksenmukaista valita Helsinki Partners Oy:n toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh hänen tehtävänsä, osaamisensa sekä yhtiön toimiala huomioon ottaen.

Yhtiön omistajat ovat osakassopimuksen mukaisesti valmistelleet yhteisesti kolmen henkilön nimeämistä yhtiön hallitukseen sekä hallituksen puheenjohtajan valintaa. Yhteisen valmistelun perusteella hallitukseen esitetään nimettäväksi seuraavat henkilöt heidän kollektiivinen osaamisensa ja aikaisempi työkokemus huomioiden:

- Antti Tuomela, CEO & Co-founder, Spacent Oy
- Jyri Linden, Co-founder, Nordic Business Forum Oy
- Mirkku Kullberg, CEO, Glasshouse Helsinki Oy

Osakassopimuksen mukaisen yhtiön omistajien yhteisen valmistelun perusteella hallituksen puheenjohtajaksi esitetään valittavan yrittäjä Jarmo Hyökyvaara. Hyökyvaara on tällä hetkellä yhtiön hallituksen jäsen.

Lopuksi

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tiina Leinonen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36109

tiina.leinonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Startup Maria Oy

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Nimettävä

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566