Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2022

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

14.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 17

Perustettavan Lammenrannan Pysäköinti Oy -nimisen yhtiön hallituksen jäsenten nimittäminen

HEL 2022-001395 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti nimetä Lammenrannan Pysäköinti Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi yksikön päällikkö Merja Rukon sekä hallituksen jäseniksi erityisasiantuntija Katharina Meadin, projektinjohtaja Kimmo Kuisman ja kaupunginasiamies Leena Alhonnoron ehdolla, että kaupunginhallitus päätti Lammenrannan Pysäköinti Oy -nimisen yhtiön perustamisesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yhtiön perustaminen

Kaupunginhallitus käsittelee 14.2.2022 kokouksessaan Lammenrannan Pysäköinti Oy:n (pysäköintiyhtiö) perustamista. Perustettavan yhtiön tarkoituksena on toteuttaa ja järjestää Kaarelan, Kuninkaantammen Lammenrannan asemakaava-alueen kortteleiden 33414, 33415, 33416, 33417, 33418, 33419 ja 33420 asukaspysäköinti keskitetysti. Autopaikkojen toteuttaminen rahoitetaan siten, että autopaikkoja käyttävät osakasyhteisöt tulevat pysäköintiyhtiön osakkaiksi. Autopaikkoihin ei sisälly tonttien liiketilojen autopaikkoja, koska niitä ei tarvitse asemakaavan mukaan toteuttaa.

Jokainen pysäköintiyhtiön osakasyhteisö on tontin luovutusehtojen mukaan velvollinen ryhtymään kaupungin määräämin ehdoin osakkaaksi yhtiöön, tekemään yhtiön kanssa merkintä- ja käyttösopimuksen ja merkitsemään/ostamaan käyttämiensä autopaikkojen mukaisesti yhtiön
äänivallattomia B -osakkeita ja tarvittaessa suorittamaan
investointimaksuja sekä käyttömaksuja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Helsingin kaupunki merkitsee pysäköintiyhtiön ainoan äänivaltaisen A-osakkeen. Yhtiön hallinto on tarkoitus luovuttaa kaupungilta viipymättä osakkaille, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt käytteenotetuiksi pysäköintiyhtiön pysäköintilaitoksen ja osakkaiden tonteilleen rakennuttamat rakennukset.

Lammenrannan Pysäköinti Oy, yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja

Yhtiön toimialana on osana Helsingin kaupunkikonsernia toteuttaa, omistaa, vuokrata, luovuttaa, hallita, ylläpitää ja uudistaa Helsingin kaupungin 33. kaupunginosan (Kaarela) Kuninkaantammen Lammenrannan asemakaava-alueella sijaitsevia asuntotontteja palvelevaa korttelin 33417 tontille 3 rakennettavaa pysäköintilaitosta ja -aluetta asemakaavan mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi sekä tuottaa näihin perustuvia omakustannusperusteisia palveluja osakkeenomistajilleen ja niiden osoittamille käyttäjille. Pysäköintiyhtiö toimii omakustannusperiaatteella. Pysäköintiyhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, eikä se jaa omistajilleen osinkoa. Mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön oman toiminnan tukemiseen.

Yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu vähintään kolme ja enintään viisi varsinaista jäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta sitten, että toimikausi päättyy vaalia tai valintaa seuraavan toisen varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

Yhtiön hallitukseen on tarkoituksenmukaista nimetä puheenjohtajaksi kaupunkiympäristön toimialan asuntotuotantopalveluiden uudistuotannon yksikön päällikkö Merja Rukko sekä hallituksen jäseniksi kaupunkiympäristön toimialan tontit -yksikön kiinteistökehityksen erityisasiantuntija Katharina Mead, projektinjohtaja Kimmo Kuisma kaupunginkanslian aluerakentamisyksiköstä ja kaupunginasiamies Leena Alhonnoro kaupunginkanslian oikeuspalveluista
nimettävien koulutus, osaaminen ja aikaisempi työkokemus kollektiivisesti huomioiden.

Yhtiöllä on toimitusjohtaja, jonka valitsee hallitus. Toimitusjohtajan tulee hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaisesti hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa.

Yhtiön perustamistoimia varten ja varsinaisen toiminnan käynnistämisen helpottamiseksi on tarkoituksenmukaista nimetä yhtiöön toimitusjohtaja jo yhtiön perustamissopimuksessa. Kaupungin tytäryhtiöinä olevien pysäköintiyhtiöiden toimintojen tarkoituksenmukaisen järjestämisen kannalta on perusteltua pyrkiä keskittämään pysäköintiyhtiöiden toimitusjohtajatehtäviä, minkä johdosta tässä alkuvaiheessa on perusteltua nimetä Mikko Syrjänen yhtiön toimitusjohtajaksi. Syrjänen toimii tällä hetkellä muun muassa Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n sekä Jätkäsaaren Pysäköinti Oy:n toimitusjohtajana ja hänellä on näiden tehtävien johdosta monipuolista osaamista sekä kokemusta pysäköintiyhtiön toimitusjohtajan tehtävien hoitamisesta. Yhtiön hallitus päättää myöhemmin toimitusjohtajan jatkosta.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää muun muassa jäsenien nimeämisestä yhteisöjen toimielimiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566