Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2022

1 (4)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/8

 

14.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiökokous

HEL 2022-001511 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti kaupungin yhtiökokousedustajaa Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiökokouksessa hyväksymään yhtiön kevään 2022 investointiohjelman oheisen liitteen mukaisesti niin, että investointien rahoitusvastuu kohdistuu CK- ja DH -osakesarjoille.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy yhtiökokouksen esityslista

2

Investointien Hankepäätökset helmi - toukokuu 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi liikenneliikelaitoksen (HKL) yhtiöittämisen 22.9.2021 § 282. Kaupunginhallitus teki 8.11.2021 § 830 ja 13.12.2021 § 923 yhtiöittämiseen liittyviä toimeenpanopäätöksiä. Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 13.12.2021 § 157 muun muassa liikenneliikelaitoksen yhtiöittämiseen liittyen perustetun kaupunkiliikenneyhtiön osakassopimuksen sekä muut esitykset, jotka liittyvät liikenneliikelaitoksen yhtiöittämiseen ja toimintojen siirtoon kaupunkiliikenneyhtiölle.

Investointien toteuttaminen

Kaupunkiliikenneyhtiön vastuisiin kuuluu yhtiön hallinnassa olevan joukkoliikenneinfran (pl. metro) kehittäminen sen omistajien ja joukkoliikenteen tilaajan Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) tahtotilan mukaisesti. Yhtiön pääasialliset liiketoimintatulot (liikevaihto) muodostuvat a) HSL:n maksamista liikennöintikorvauksista, joilla katetaan kaupunkiraideliikenteen liikennöinnin, liikenteenohjauksen, kaluston hallinnan, kunnossapidon ja varikoiden kustannukset, b) Helsingin kaupungin maksamasta infravuokrasta, joka kattaa yhtiön hallinnoiman joukkoliikenteen infrastruktuurin elinkaaren aikaiset investointi-, ylläpito- ja kehityskustannukset sekä c) mainosmyynnistä, liike- ja muiden tilojen vuokrauksesta kolmansille osapuolille sekä kunnossapito-, asiantuntija- ja muiden palveluiden myynnistä, mm. Länsimetro Oy:lle sekä Espoon kaupungille.

Joukkoliikenneinfran kehittämiseen liittyvien investointien rahoittamiseen liittyy keskeisesti kuntien ja HSL:n välinen infrakorvaussopimus. HKL:n yhtiöittämisen ja yhtiön omistuspohjan laajenemisen myötä HSL:n infrasopimus ja siihen liittyvät rahavirrat siirtyvät yhtiön hallinnoiman infran osalta Helsingille vastaavasti kuin muissa kunnissa (esim. Espoo ja länsimetro). Infrakorvauksen siirtyessä kunnille, yhtiön ja kaupunkien välillä kulut peritään infravuokran muodossa. Yhtiömallissa HSL:n maksama infrakorvaus siis maksetaan Helsingin kaupungille, joka puolestaan maksaa infran kokonaiskustannukset kattavaa vuokraa kaupunkiliikenneyhtiölle. Yhtiön taloudellisessa mallinnuksessa lähtökohta on, että Helsingin kaupungin maksamat ns. infravuokrat pysyvät suuruudeltaan samalla tasolla HSL:n liikelaitokselle nykyisin suoraan kohdistettujen infrakorvausten sekä kaupungin HKL:lle maksaman infratuen kanssa.

Yhtiön toteuttamien investointien rahoituksesta on tarkoitus laatia infravuokrasopimus.

Kaupunginhallituksen ja konsernijaoston päätösten mukaisesti liikenneliikelaitoksen toiminnot siirtyivät kaupunkiliikenneyhtiölle liiketoimintasiirtona 1.2.2022

Infravuokrasopimuksen viimeistely on vielä kesken kaupunkiliikenneyhtiön aloittaessa toimintansa 1.2.2022 ja tämän hetken arvion mukaan infravuokrasopimus voitaisiin saada voimaan toukokuussa.

On tarkoituksenmukaista, että infravuokrasopimuksen valmistelun viivästyminen ei suhteettomasti viivyttä kaupunkiliikenneyhtiön pääomistajan Helsingin kaupungin ja joukkoliikenteen tilaajan HSL:n suunnitelmien mukaisia joukkoliikenteen toimintaan liittyvien investointien toteutusta. Kevään 2022 aikana kaupunkiliikenneyhtiössä päätettäväksi tulevien investointien yhteenlaskettu arvonlisäveroton kustannusarvio on noin 23 milj. euroa liitteenä olevan investointiohjelman mukaisesti. Osa näistä päätöksentekoa odottavista investointihankkeista on suunniteltu toteuttaviksi osana yhteisiä kunnallisteknisiä työmaita tai muita yhteishankkeita. Investointien toteutuksesta päättämisen siirtämisellä voi olla myös investointien kokonaiskustannustasoa nostavia vaikutuksia.

Infrakorvaussopimuksen valmistelun aikana päätettäväksi tulevien investointien etenemisen mahdollistamiseksi on tarkoituksenmukaista päättää näistä investoinneista yhtiökokouksessa.  Esitetyllä menettelyllä turvataan kaupunkiliikenneyhtiön omistajastrategian mukainen toiminta yhtiön toiminnan siirtymävaiheessa.

Investointiohjelman mukaiset investoinnit eivät kohdistu pikaraitiotiekaluston ja -varikoiden ylläpidon, kehittämisen ja vuokrauksen rahoituksesta vastaavaan CP-osakesarjaan. Investointiohjelman mukaan tehtävät investoinnit ja niiden rahoitusvastuu kohdistuvat vain Helsingin kaupungin omistuksessa oleviin seuraaviin CK ja DH –osakesarjoihin:

Lopuksi

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin sekä toimiohjeiden antamisesta kaupunkia eri yhteisöissä ja säätiöissä edustavalle kaupungin kannan ottamiseksi käsiteltäviin asioihin, silloin kun kyseessä on taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy yhtiökokouksen esityslista

2

Investointien Hankepäätökset helmi - toukokuu 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy

Esitysteksti

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Yhtiökokousedustaja

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566