Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

24.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 5

Perustettavan Itärata Oy:n hallituksen jäsenen nimeäminen

HEL 2021-013984 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti nimetä Itärata Oy:n hallituksen jäseneksi hallintojohtaja Silja Hyvärisen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 310 36445

miia.aho(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Perustettava Itärata Oy

Kaupunginvaltuusto hyväksyi päätöksessään 16.6.2021, § 189, että kaupunki lähtee osakkeenomistajaksi Lentorata-Porvoo-Kouvola raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan hankeyhtiöön (Itärata Oy), ja että kaupunki merkitsee perustettavan hankeyhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa yhtiötä yhteensä enintään neljällä miljoonalla (4 000 000) eurolla. Yhtiön osakassopimus on hyväksytty konsernijaostossa 14.6.2021, § 79.

Perustettavan yhtiön tarkoituksena on edistää Lentorata-Porvoo-Kouvola-raideyhteyden suunnittelua rakentamisvalmiuteen asti. Osakkaiden tahtotilana on tätä taustaa vasten luoda edellytyksiä nopealle junayhteydelle Lentoradan ja Kouvolan välillä sekä varmistaa riittävä raidekapasiteetin kasvattaminen ja infrastruktuurin palvelutaso tämän yhteysvälin liikenteelle.

Ennen osakassopimuksen lopullista allekirjoittamista ja yhtiön perustamista on kunkin osakassopimuksen mukaan hallitusjäsenen nimeämiseen oikeutetun osakkaan tehtävä nimeämistä koskeva päätös. 

Osakassopimusneuvotteluissa mukana on ollut valtion lisäksi noin 25 kaupunkia tai kuntaa.

Yhtiön hallitus

Perustettavan yhtiön hallitukseen kuuluu osakassopimuksen mukaan enintään yksitoista (11) varsinaista jäsentä. Yhtiön hallitukseen ei valita varajäseniä.

Suomen valtiolla on oikeus nimetä kuusi (6) hallituksen jäsentä. Valtio nimeää hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Muilla osakkailla on yhdessä oikeus nimetä hallitukseen viisi (5) jäsentä siten, että viisi (5) osakasta, joilla on Suomen valtion jälkeen merkittävin osakeomistus yhtiössä, saavat kukin nimetä yhden (1) hallituksen jäsenen, elleivät muut osakkaat keskenään sovi toisin hallituksen jäsenten nimitysoikeuksien jakautumisesta.

Asiasta on neuvoteltu Itärata Oy:n tulevien kuntaosakkaiden kesken ja sovittu, että kuntien hallituspaikat menevät osakassopimuksen mukaisesti viidelle suurimmalle hankeyhtiön kuntarahoittajalle: Porvoolle, Kouvolalle, Helsingille, Lappeenrannalle ja Kuopiolle. Muut kunnat ovat nimenneet hallitusjäsenikseen ainakin alkuun kaupunginjohtajat.

Hallitusjäsenten valintaa ohjaa osakassopimuksen kohta 6.2.5, jossa on todettu, että ”osakkaat sitoutuvat nimeämään hallituksen jäseniksi ainoastaan sellaisia henkilöitä, joilla on yhtiön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus, ja jotka ovat ominaisuuksiltaan muutoin sopivia hallituksen jäseniksi. Hallituksen tulee olla myös sukupuolijakauman osalta riittävän tasapainoinen.” Tämän varmistamiseksi ja koordinoimiseksi hallituksen jäsenten nimeämiseen oikeutetut osakkaat ovat keskustelleet hallitusjäsenvalinnoista ennen nimeämistä. Hallituksen jäsenten nimeämiseen oikeutetut kuntaosakkaat huolehtivat yhdessä keskenään sopimallaan tavalla siitä, että sukupuolijakauman tavoite toteutuu myös niiden nimeämien hallituksen jäsenten osalta.

Helsingin osalta käytäntönä on ollut valtakunnallisissa ratahankeyhtiöissä nimetä hallitusjäsenet niihin kaupunkiympäristön toimialalta.

Edellä olevan mukaisesti Helsinki ehdottaa osaltaan nimettäväksi yhtiön hallituksen jäseneksi kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja Silja Hyväristä. Maa- ja metsätaloustieteen maisteri Hyvärisellä on pitkä ja laaja-alainen kokemus sekä monipuolinen osaaminen toimialan eri tehtävistä. Lisäksi Hyvärisellä on kokemusta kaupunkikonsernin eri tytäryhteisöjen hallitustehtävistä.

Lopuksi

Kaupungin hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on päättää jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 310 36445

miia.aho(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566