Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2021

1 (5)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

22.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 142

Suomen Kuntaliitto ry:n valtuuskunnan vaalit

HEL 2021-012139 T 00 00 01

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto jakoi Kuntaliiton valtuuskunnan vaaleissa käytettävissä olevat äänet kullekin ehdokaslistalle valtuustoryhmittäin valtuutettujen osuuden mukaisesti seuraavasti:

 

Ehdokaslistan numero ja nimi

 

Ehdokaslistaa vastaava valtuustoryhmä

 

Ehdokaslistan äänimäärän osuus kokonaisäänimäärästä

2

Suomen Keskusta

 

Keskustan valtuustoryhmä

 

2
 

3

Vasemmistoliitto

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

 

11
 

4

Perussuomalaiset

 

Perussuomalaisten valtuustoryhmä

 

9
 

5

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

 

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä

 

13

6

Vihreä liitto

 

Vihreä valtuustoryhmä

 

18

7

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

 

Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä

 

5

8

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

 

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

 

1

9

Kansallinen Kokoomus

 

Kokoomuksen valtuustoryhmä

 

23

 

Valtuustoryhmät, joilla ei ole Kuntaliiton valtuuskunnan vaaleissa vastaavaa ehdokaslistaa merkitään äänestävän tyhjää:

Valtuustoryhmä

 

Äänimäärän osuus kokonaisäänimäärästä

Liike Nyt Helsinki

 

3

 

Esittelijä

vs. kansliapäällikkö

Tuula Saxholm

Lisätiedot

Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Liitteet

1

Ehdokaslistojen yhdistelmä, Helsingin vaalipiiri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Suomen Kuntaliitto ry

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kuntaliiton valtuuskunnan vaalit

Suomen Kuntaliitto ry:n valtuuskuntaan kuuluu 76 jäsentä, joista 66 valitaan kuntavaalien jälkeen järjestettävissä yhdistyksen vaaleissa, yhdeksän valtakunnallisten äänimäärien mukaan edellä mainittujen vaalien perustella laskettavilta tasauspaikoilta ja yksi Ahvenanmaan maakunnasta. Valtuuskuntaan valitaan vastaava määrä varajäseniä. Valtuuskuntaan valittavien tulee olla kuntalaissa tarkoitettuja valtuutettuja.

Kuntaliiton sääntöjen mukaan valtuuskunnan vaali suoritetaan yhdistyksen jäsenäänestyksenä. Äänioikeutettuja vaalissa ovat muut kuin yhteistyöjäseniksi luettavat Suomen Kuntaliitto ry:n varsinaiset jäsenet. Vaalit suoritetaan eduskuntavaaleissa käytettyä vaalipiirijakoa vastaavissa vaalipiireissä. Helsingin vaalipiiristä valitaan suoraan vaalituloksen perusteella valtuuskuntaan kahdeksan jäsentä ja kahdeksan varajäsentä.

Vaalipiirin kunnassa toimiva puoluelaissa tarkoitettu rekisteröity puolue, jolla on edustus vähintään yhdessä vaalipiirin kunnassa, on voinut valmistella vaalipiirikohtaisen ehdokaslistan. Vaalipiirin kuntapäiväkokous on nimennyt ehdokaslistat. Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta on vahvistanut ehdokaslistat ja laatinut vaalipiireittäin ehdokaslistojen yhdistelmän.

Helsingin vaalipiirissä jätettiin päätösehdotuksessa mainitut kahdeksan hyväksyttyä ehdokaslistaa. Ehdokaslistat ovat kokonaisuudessaan liitteenä 1.

Yhdistyksen varsinainen jäsen voi jakaa äänensä yhdelle tai useammalle ehdokaslistalle. Varsinaisella jäsenellä on käytettävissä kunnan asukaslukua vastaava äänimäärä. Vaalit järjestetään kuntavaalivuonna 15.11.–31.12. välisenä aikana.

Kuntaliiton valtuuskuntaan valitaan Helsingin vaalipiiristä kahdeksan jäsentä ehdokaslistoista vertausluvun mukaisesti soveltaen vaalilain suhteellista vaalitapaa. Jäsenille valitaan ehdokaslistalta vastaava määrä varajäseniä.

Valtuuskunnan vaalin suorittamisen jälkeen määräytyy yhdeksän tasauspaikkaa jäsenäänestyksen yhteenlasketun vaalituloksen perusteella, jolloin jäsenäänestyksessä määräytynyt valtakunnallinen vaalitulos saatetaan vastaamaan ehdokaslistojen vaalipiireissä saamia yhteenlaskettuja äänimääriä laskemalla ehdokaslistoille valtakunnalliset vertausluvut. Ehdokaslistakohtainen tasauspaikkajärjestelmä on kuvattu tarkemmin Kuntaliiton valtuuskunnan vaali- ja työjärjestyksessä.

Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta laskee ja vahvistaa vaalien tuloksen tammikuussa 2022. Vaalipiirin vaalitulosta laskettaessa kullakin ehdokaslistalla ensimmäisenä oleva ehdokas saa vertausluvukseen ehdokaslistan koko äänimäärän, toisena olevan vertausluku on puolet äänimäärästä, kolmantena oleva kolmanneksen ja niin edelleen. Valtuuskuntaan valitaan ehdokkaat vaalipiireittäin vertaisluvun mukaisessa suuruusjärjestyksessä.

Jos ehdokaslistalta valitaan kaksi varsinaista jäsentä, samalta listalta valitaan varajäseneksi kolmantena ja neljäntenä olevat. Jos ehdokaslistalta valitaan useampi varsinainen jäsen, varajäsenet eivät ole henkilökohtaisia, vaan heidät kutsutaan kokoukseen sijaantulojärjestyksessä.

Vaaleihin liittyvä päätöksenteko Helsingissä

Kuntaliiton säännöissä tai valtuuskunnan vaali- ja työjärjestyksessä ei ole määritelty menettelyä sen suhteen miten yhdistyksen varsinaisen jäsenen (kunnan) tulisi jakaa äänet ehdokaslistojen kesken. Kuntaliitolla ei muutoinkaan ole toimivaltaa määrätä jäsenkuntien sisäisistä menettelyistä.

Helsingissä hallintosäännön 8 luvun 3 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin päättää konsernijaosto. Näin ollen yhdistyksenä toimivan Kuntaliiton toimielimiin jäsenet Helsingissä valitsee konsernijaosto.

Käsiteltävässä olevassa asiassa on kysymys ehdokaslistakohtaisen äänimäärän jakamisesta eikä suorasta henkilövalinnasta, joten valintaa ei tule toimittaa henkilövaalina. Kuntaliiton esimerkinomaisesta ohjeistuksesta poiketen äänten jakaminen kullekin ehdokaslistalle tapahtuu valtuustoryhmien voimasuhteiden mukaisesti. Käytettävissä olevat äänet voidaan jakaa ehdokaslistoittain myös muulla tapaa.

Ehdokaslistojen äänimäärien määrittäminen

Kullakin kunnalla on käytettävissä ääniä vaaleja edeltävän vuoden marraskuun 30. päivänä väestötietojärjestelmässä olevan asukaslukutiedon mukaan. Helsingin käytettävissä oleva kokonaisäänimäärä on 660 153 ääntä. Valtuutettua kohden laskettuna käytettävissä oleva äänimäärä on noin 7767 ääntä.

Ehdokaslistakohtainen äänimäärä perustuu ehdokaslistaa vastaavan valtuustoryhmän kokoon. Ehdokaslistalle esitetään annettavan valtuustoryhmän suhteellista osuutta vastaava määrä ääniä. Valtuustoryhmät, joiden osalta ei ole vastaavaa ehdokaslistaa, esitetään äänestävän tyhjää.

Kunkin ehdokaslistan lopullinen äänimäärä saadaan laskemalle listalle annettujen äänien osuus valtuuston jäsenten lukumäärästä (85) kerrottuna Helsingissä kokonaisuudessaan käytettävissä olevalla äänimäärällä (660 153 ääntä). Saadut ehdokaslistojen äänimäärät pyöristetään kokonaislukuun. Vastaavalla tavalla lasketaan ja pyöristetään kokonaislukuun tyhjät äänet.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Liitteet

1

Ehdokaslistojen yhdistelmä, Helsingin vaalipiiri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Suomen Kuntaliitto ry

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566