Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2021

1 (4)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/17

 

30.08.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 101

Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n ylimääräinen yhtiökokous

HEL 2021-008721 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti kaupungin yhtiökokousedustajaa Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa 1.9.2021 hyväksymään hallituksen päätösehdotuksen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Kokouskutsu, kokous 1.9.2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy

Yhtiön toimialana on osana Helsingin kaupunkikonsernia toteuttaa, omistaa, vuokrata, luovuttaa, hallita, ylläpitää ja uudistaa Helsingin kaupungin 39. kaupunginosan (Tapaninkylä) Tapanilan Fallkullan alueella sijaitsevia asuntotontteja ja liityntäpysäköintiä palvelevia pysäköintilaitoksia ja -alueita ja niiden autopaikkoja sekä tuottaa näihin perustuvia omakustannusperusteisia palveluja osakkeenomistajilleen.

Yhtiökokous

Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n ylimääräinen yhtiökokous pidetään 1.9.2021 klo 9.00 osoitteessa Työpaikankatu 8, 00580 Helsinki. Kokous järjestetään myös Teams -sovelluksen välityksellä.

Taustaa

Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle (Heka) ja Helsingin Asumisoikeus Oy:lle (Haso) Fallkullan kiilan alueelle rakennettavien kohteiden (tontit 39281/1 ja 39281/2) asukaspysäköinti on ollut tarkoitus järjestää osittain yhtiön omistamissa pysäköintilaitoksissa ja osittain valtion Väyläviraston omistamalle alueelle. Mikäli näin toimittaisiin, tulisi kaupunki vuokraamaan alueen Väylävirastolta ja edelleenvuokraamaan sen Hekalle ja Hasolle. Mahdollisen ongelman asiassa aiheuttaa se, että vuokrattava alue on tarkoitettu mahdolliselle rautatien lisäraiteelle, jonka toteuttamisesta ei tässä vaiheessa ole tietoa. Tämän vuoksi Väylävirasto edellyttää vuokrasopimukseen 2–5 vuoden irtisanomisehtoa.

Koska Väyläviraston irtisanomisehto aiheuttaa epävarmuutta Hekan ja Hason autopaikoituksen pysyvyydelle, ovat Heka ja Haso ilmoittaneet halukkuutensa sijoittaa kaikki pysäköintipaikkansa yhtiön omistamiin pysäköintilaitoksiin. Tämä kuitenkin edellyttää, että Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (HKL) luovuttaa Hekan ja Hason tarvitsemat 15 autopaikkaa omista, yhtiön pysäköintilaitoksessa sijaitsevista liityntäpysäköintipaikoistaan (osakesarja C1). HKL on alustavasti ilmoittanut hyväksyvänsä ratkaisun, jossa heidän liityntäpysäköintipaikkojensa määrää vähennetään. Lisäksi yhtiön ja HKL:n välille solmittu merkintäsopimus mahdollistaa sopimuksen muuttamisen osakemäärän osalta.

Yhtiön ylimääräinen yhtiökokous on 19.11.2020 myöntänyt hallitukselle valtuuden tarjota merkittäväksi enintään 100 kappaletta B1-osakesarjan osakkeita. Koska edellä mainittu osakemäärä ei edellä mainitun ratkaisun toteutuessa ole enää riittävä, esitetään yhtiökokouksessa lisävaltuutuksen myöntämisestä hallitukselle tarjota merkittäväksi 15 kappaletta uusia osakesarjan B1 osakkeita.

Hallituksen esitys suunnattujen osakeantien järjestämisestä

Hallitus esittää, että yhtiökokous valtuuttaa hallituksen ottamaan Fallkullan kiilan alueelle rakennettavien kiinteistöjen haltijat/omistajat Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n osakkaaksi ja tekemään tätä varten osakeyhtiölain 9 luvun 4 §:n mukaisia suunnattuja osakeanteja seuraavien periaatteiden mukaisesti:

1. Yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään osakeyhtiölain 9 luvun 3 §:n mukaisesta osakkeenomistajien etuoikeudesta poiketen suunnatuista osakeanneista Fallkullan kiilan alueen kiinteistöjen haltijoille/omistajille.

2. Tämän valtuutuksen perusteella voidaan tarjota merkittäväksi yhteensä enintään 15 kappaletta uusia yhtiön B1-sarjan osakkeita. Yhtiön ylimääräinen yhtiökokous on 19.11.2020 myöntänyt hallitukselle valtuutuksen tarjota merkittäväksi enintään 100 kappaletta uusia B1-osakkeita, joten tämän valtuutuksen myöntämisen jälkeen uusia B1-sarjan osakkeita voidaan tarjota merkittäväksi enintään 115 kappaletta. 

3. Kukin kiinteistönomistaja/-haltija merkitsee Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:stä vähintään hallinnoimansa/omistamansa tontin asemakaavan mukaista rakennusoikeutta vastaavan määrän Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy:n B1-sarjan osakkeita.

4. Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaoston myöntämään valtuutukseen perustuen yhtiön hallitus on määrittänyt B1-sarjan osakkeiden merkintähinnan perustuen sopimusalue 1:n pysäköintilaitoksen investoinnin hankinta-arvoerittelyssä esitettyyn omarahoitusosuuden arvioon 33 000 euroa/osake (alv 0). Lisäksi hallitus on päättänyt, että merkintähintaa tarkistetaan Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaoston hyväksymän merkintä- ja käyttösopimuksen periaatteiden mukaisesti siten, että merkintähintaa tarkistetaan rakennuskustannusindeksin muutoksia vastaavasti (perusindeksi 2015=100, indeksiluku 03/2020 104,4). Indeksiluvun laskiessa alle perusindeksiluvun merkintähintaa ei kuitenkaan alenneta alkuperäisen merkintähinnan alapuolelle.

5. Hallitus määrittää ja päättää osakkeiden merkintäajan. 6. Osakeanneissa annettavien uusien osakkeiden merkintähinnat merkitään sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon, ellei hallitus osakeantipäätöksessä toisin määrää. 7. Osakkeiden kunkin merkitsijän kanssa tehdään hallituksen hyväksymän mallin mukainen osakemerkintäsopimus. Hallituksella (tai toimitusjohtajalla hallituksen ohjeiden mukaisesti) on oikeus tehdä malliin tarpeelliseksi katsomiaan vähäisiä muutoksia, korjauksia ja tarkennuksia. 8. Yhtiökokous valtuuttaa hallituksen tai hallituksen valtuuttamana toimitusjohtajan huolehtimaan osakeanteihin liittyvistä rekisteröinti- ja muista toimenpiteistä. 9. Valtuutuspäätös suunnattujen osakeantien tekemiseen on voimassa toistaiseksi.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on päättää toimiohjeiden antamisesta kaupunkia eri yhteisöissä ja säätiöissä edustavalle kaupungin kannan ottamiseksi käsiteltäviin asioihin, silloin kun kyseessä on taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Kokouskutsu, kokous 1.9.2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Fallkullan Kiilan Pysäköinti Oy

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566