Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

12.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 56

Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n valtuuskunnan kevätkokous 2021

HEL 2021-004208 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n kevään 2021 valtuuskunnan kokouksessa Helsingin kaupunkia edustavia valtuuskunnan jäseniä edellyttämään, että ohjeellisessa seuraavaa viisivuotiskautta koskevassa taloussuunnitelmassa huomioidaan jäsenkohtaisten maksujen alentaminen.

Käsittely

Vastaehdotus:
Jasmin Hamid: Päätösehdotus muutetaan:

"Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehottaa Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n kevään 2021 valtuuskunnan kokouksessa Helsingin kaupunkia edustavia valtuuskunnan jäseniä edellyttämään, että ohjeellisessa seuraavaa viisivuotiskautta koskevassa taloussuunnitelmassa jäsenmaksukorotuksista pidättäydytään ja jäsenkohtaiset maksut pidetään suunnilleen nykytasolla."

Kannattaja: Veronika Honkasalo

Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jasmin Hamidin vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 5
Jenni Pajunen, Mika Raatikainen, Tomi Sevander, Ulla-Marja Urho, Jan Vapaavuori

Ei-äänet: 4
Jasmin Hamid, Veronika Honkasalo, Mikko Kiesiläinen, Nasima Razmyar

Konsernijaosto hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 5 - 4.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Uudenmaan virkistysalue yhdistys ry

Uudenmaan kunnista 19 kuntaa, mukaan lukien pääkaupunkiseudun kunnat, ovat Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n (yhdistys) jäseniä. Yhdistyksen tehtävänä on turvata ja kehittää jäsenkuntiensa asukkaiden mahdollisuuksia luonnossa virkistäytymiseen, ulkoiluun ja luontoliikuntaan. Tehtävänsä toteuttamiseksi yhdistyksellä on noin 40 virkistysalueen verkosto ja se tuottaa palveluita noin 1,6 miljoonalle jäsenkuntiensa asukkaalle.

Yhdistyksen sääntöjen mukaan valtuuskunnan kokouksessa, joka on pidettävä kunakin vuonna huhtikuun loppuun mennessä, vahvistetaan ohjeellinen seuraavaa viisivuotiskautta koskeva taloussuunnitelma ja käsitellään seuraavan vuoden talousarvion suuntaviivoja.

Kutsu yhdistyksen valtuuskunnan kokouksiin tulee toimittaa viimeistään 14 päivää ennen kokousta. Kokouskutsu kevään 2021 kokoukseen ei ole vielä saapunut.

Yhdistyksen toiminnan rahoittaminen

Jäsenkuntien virkistysalueiden käytöstä perittävän palvelumaksun hinnan vahvistaa yhdistyksen valtuuskunta ennakkoon vuosittain per jäsenkunta-asukas ja se perustuu jäsenkuntien edellisen vuoden viimeisen päivän väkilukuihin. Palvelumaksuilla rahoitetaan yhdistyksen varsinainen toiminta.

Yhdistyksellä on talousarvion ulkopuolinen investointirahasto, jota kartutetaan muun muassa liittymismaksuilla ja maksuosuuksilla sekä kiinteistöistä saatavilla tuloilla. Investointimaksuilla rahoitetaan suuremmat investoinnit, kuten maa-alueiden hankinta ja niiden kehittäminen, rakennukset ja rakennelmat sekä kalusto.

Jäsenkuntien maksujen alentaminen

Helsinki, Espoo ja Vantaa maksavat yhdessä yli 70% kerätyistä maksuista. Maksutasoa tulee jatkossa tarkastella enemmän jäsenkuntien tarpeen, tahtotilan ja taloudellisen tilanteen näkökulmista.

Kuntatalouksien tilanne edellyttää, että yhdistyksille ja yhteisöille maksetut avustukset, tuet ja jäsenmaksut perustuvat varsinaiseen rahantarpeeseen (toiminnan kulut sekä investointitarpeet). Yhdistyksiin ei ole tarkoituksenmukaista kerätä jäsenkuntien varallisuutta. Yhdistys ei ole tehnyt maa-aluehankintoja viime aikoina. Tulevaisuuden hankintasuunnitelmista ei ole tarkkaa tietoa. Nykyisellä varallisuudellakin pystytään tekemään hankintoja tulevaisuudessa. Myös yhdistyksen varsinainen toiminta on ollut vuosittain ylijäämäinen.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n 2 kohdan mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää toimiohjeiden antamisesta kaupunkia eri yhteisöissä ja säätiöissä edustavalle kaupungin kannan ottamiseksi käsiteltäviin asioihin, silloin kun kyseessä on taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Valtuuskunnan jäsenet

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566