Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2021

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

08.02.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 12

Kaupunkiympäristön toimialan edustus kaupungin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa

HEL 2021-001015 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto:

        oikeutti kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden tilat -palvelun tilaomaisuus-yksikön edustamaan kaupunkia niiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa, joiden osakehuoneistoja on kaupunkiympäristön toimialan omistajahallinnossa, lukuun ottamatta niitä yhtiökokouksia, joissa käsitellään yhtiön hallituksen tai tilintarkastajan valitsemista ja kaupungilla on yhtiöjärjestykseen tai sopimukseen perustuva oikeus nimetä jäseniä yhtiön hallitukseen tai tilintarkastajaksi

        oikeutti tilaomaisuus-yksikön tarvittaessa nimeämään yhtiökokouksessa hallitukseen jäseneksi esitettävän henkilön tilanteissa, joissa yhtiöjärjestyksen mukaista hallitusjäsenten minimimäärää ei muuten saada kokoon tai muissa vastaavissa tilanteissa, joissa kaupunkia pyydetään nimeämään jäsen hallitukseen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 310 36445

miia.aho(a)hel.fi

Liitteet

1

Koja 30.10.2017 § 148

2

Yhtiökokousedustus yhtiöt KYMP

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupungin omistamat erilaisten palvelutilojen hallintaan oikeuttavat asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeet ovat kaupunkiympäristön toimialan tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa.

Joidenkin yhtiöiden yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksissa on määräyksiä, joiden mukaan kaupungilla on oikeus nimetä henkilö tai henkilöitä yhtiön hallitukseen ja tilintarkastajaksi. Näissä tapauksissa kaupunginkanslian oikeuspalvelut edustaa kaupunkia yhtiökokouksessa hallintosäännön 12 luvun 5 § 2 momentin perusteella.

Edellä mainittujen yhtiöiden lisäksi tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa on sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden yhtiöjärjestyksessä ei ole määräystä kaupungin edustuksesta yhtiön hallintoelimissä. Näiden yhtiöiden osalta kaupungin yhtiökokousedustaja on saattanut olla yhtiön hallintoelimissä, mikäli kaupungin edunvalvonta yhtiössä on sitä vaatinut ja kaupungin yhtiökokousedustaja on tullut valituksi tehtävään yhtiökokouksessa.

Tilaomaisuus-yksikkö on edustanut kaupunkia näissä yhtiöissä konsernijaoston 30.10.2017 § 148 tekemän päätöksen perusteella. Päätös on liitteenä 1.

Kaupunkiympäristölautakunta on 1.12.2020 § 698 päättänyt muuttaa kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden seuraavan tason organisaatiota siten, että tilat -palvelu vastaa toimitilojen ja asuntojen järjestämisestä kaupungin omiin tarpeisiin, tilaomaisuuden hallinnasta sekä kaupungin hallinnoimien tilojen vuokraamisesta yrityksille. Organisaatiomuutos tuli voimaan 1.1.2021.

Kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja on 17.12.2020 § 49 päättänyt tarkistaa kaupunkiympäristön toimialan toimintasääntöä, siten että tilat -palvelun tilaomaisuus-yksikkö vastaa tilaomaisuuden ja tilainvestointien taloudellisesta tarkastelusta ja ohjauksesta, tilatiedon oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta, ylläpidon ja tilaturvallisuuden tavoitteiden ja toimintatapojen määrittelystä sekä järjestelmien ja tietomallinnuksen koordinoinnista. Yksikön vastuulla ovat myös toimialan valmiustehtävät.

Organisaatiomuutoksesta johtuen on tarpeen, että konsernijaosto päättää uuden organisaation mukaisesti kaupunkiympäristön toimialan edustusoikeudesta yhtiöissä. Edustusoikeus on voimassa toistaiseksi.

Liitteenä 2 on ajantasainen ja jatkossa täydentyvä luettelo yhtiöistä, joiden yhtiökokouksissa tilaomaisuus-yksikkö on tämän päätöksen perusteella oikeutettu edustamaan kaupunkia ja tarvittaessa nimeämään jäseniä niiden hallituksiin. Tilaomaisuus-yksikkö pitää luettelon ajan tasalla ja toimittaa sen kaupungin kirjaamoon edelleen kaupunginkanslian konserniohjausyksikölle, oikeuspalveluille ja kaupunkiympäristön toimialan kaupunginsihteereille toimitettavaksi.

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 310 36445

miia.aho(a)hel.fi

Liitteet

1

Koja 30.10.2017 § 148

2

Yhtiökokousedustus yhtiöt KYMP

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunkiympäristölautakunta

Konserniohjaus

Oikeuspalvelut

Kirjaamo

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566