Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2021

1 (4)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

18.01.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 4

Godkännande av aktieägaravtalet för Yrkesinstitutet Prakticum (Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab)

HEL 2020-010125 T 00 01 05

Beslut

Stadsstyrelsens koncernsektion godkände aktieägaravtalet för Yrkesinstitutet Prakticum, som drivs av Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab, enligt utkastet som finns som bilaga. Beslutet är villkorligt tills varje aktieägare för sin del har godkänt aktieägaravtalet.

Koncernsektionen berättigade samtidigt stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning att underteckna aktieägaravtalet samt att vid behov göra mindre ändringar i avtalet.

Föredragande

kanslichef

Sami Sarvilinna

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Aktieägaravtal

2

Osakassopimuksen suomennos

Sökande av ändring

Omprövning, stadsstyrelsen

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

De övriga aktieägarna

Förslagstext

Prakticum

Förslagstext

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Prakticums innehav

Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab är ett aktiebolag som driver det svenskspråkiga yrkesinstitutet Prakticum. Bolagets ägare består av Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Borgå och Lovisa städer, Kyrkslätts, Sibbo och Lappträsk kommuner samt Samfundet Folkhälsan i Svenska Finland r.f. och Sydkustens landskapsförbund r.f. Helsingfors stad äger för tillfället ca 16 procent av bolagets aktier.

Överförandet av Inveons utbildningsverksamhet till Prakticum

Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab och Samkommunen för Yrkesutbildning i Östra Nyland upprättade 11.1.2019 ett överlåtelseavtal om överförandet av Inveons utbildningsverksamhet till Prakticum. Inveon var en samkommun som verkade i Östra Nyland och erbjöd svenskspråkig utbildning på andra stadiet i Borgå, Sibbo, Lovisa, Lappträsk och Mörskom. Fusionen av läroanstalterna trädde i kraft vid ingången av 2020.

I enlighet med överlåtelseavtalets villkor beslutade bolagsstämman för Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab 11.6.2019 om riktad emission för kommunerna som ingår i Inveon. Av de 400 nya emitterade aktierna tecknades ändå bara 210. Villkoren för riktad emission som beslutits om i bolagsstämman fullbordades således inte och den riktade emissionen förföll. Mörskom meddelade att staden inte kommer att teckna Prakticums aktier.

Ägarandelar diskuterades aktieägare emellan under hösten 2019 och våren 2020. Bolagsstämman fattade ett nytt beslut om riktad emission 24.6.2020 så att ägarandelarna skulle förbli jämna mellan den privata och offentliga sektorns ägare. Bolagsstämman emitterade 380 nya aktier som tecknades enligt följande:

        215 aktier till Borgå stad

        145 aktier till Lovisa stad

        10 aktier till Lappträsk kommun

        10 aktier till Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf

Efter den riktade emissionen är totalantalet aktier i bolaget 2 380.

Enligt överlåtelseavtalet görs det efter den riktade emissionen aktieaffärer enligt behov mellan Prakticums gamla ägare för att behålla ägarandelarna jämna mellan den privata och offentliga sektorns ägare. Det är meningen att Helsingfors stad i enlighet med överlåtelseavtalet ska sälja 76 aktier till Folkhälsan.

Försäljningen av aktierna föreläggs stadsstyrelsen efter att varje aktieägare godkänt aktieägaravtalet som det besluts om nu.

Prakticums nya aktieägaravtal

I och med att Inveons utbildningsverksamhet överförs till Prakticum är det nödvändigt att godkänna ett aktieägaravtal som kompletterar och preciserar bolagsordningen. Innehavets jämna fördelning mellan privata och offentliga ägare är till exempel ett ärende som inte avtalats om skriftligen.

Förhandlingar gällande aktieägaravtalet har förts de nya och gamla aktieägarna emellan under hösten 2020. Utkastet till aktieägaravtalet som finns som bilaga blev färdigt i december 2020. Dess villkor är till de centrala delarna följande:

        Aktiekapitalet kan höjas, men endast så att fördelningen mellan privata och offentliga ägarparter hålls jämn. En höjning av aktiekapitalet förutsätter att representationen i styrelsen kontrolleras så att den motsvarar ägarbasen.

        Till bolagets styrelse väljs tio medlemmar. Fördelningen av styrelseplatser fastställs i aktieägaravtalet så att Helsingfors även i fortsättningen har en plats. Styrelsens ordförandepost hör till Folkhälsan, som är den största ägaren i bolaget.

        Förbudet mot dividendutdelning som ingår i bolagsordningen kan inte ändras utan alla parters enhälliga beslut

        För att samordna regionens svenskspråkiga utbildningsstrategier kallar bolaget representanter för alla parter till ett koordineringsmöte minst en gång per termin.

Beredning av ärendet och befogenhet gällande aktieägaravtalet och försäljning av aktier

Enligt 8 kap. 3 § i förvaltningsstadgan beslutar stadsstyrelsens koncernsektion om godkännandet av aktieägaravtalet. Förvärv eller överlåtelse av aktier hör enligt 8 kap. 1 § i förvaltningsstadgan till stadsstyrelsens befogenheter.

Ärendet är berett i samarbete mellan stadskansliets rättstjänst och koncernstyrning samt fostrans- och utbildningssektorn.

Föredragande

kanslichef

Sami Sarvilinna

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Aktieägaravtal

2

Osakassopimuksen suomennos

Sökande av ändring

Omprövning, stadsstyrelsen

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

De övriga aktieägarna

Förslagstext

Prakticum

Förslagstext

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566