Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/12

 

12.11.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 105

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n jakautumissuunnitelman mukainen osakeanti

HEL 2018-011385 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti yhtiökokousta pitämättä tehdä Helsingin kaupungin asunnot Oy:n osakkeenomistajan päätöksen, jolla yhtiö tekee liitteenä 1 olevan jakautumissuunnitelman mukaisen osakeannin, ja jolla päätetään Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat –nimisen yhtiön osittaisjakautumisesta Helsingin kaupungin asunnot Oy:öön jakautumissuunnitelman mukaisesti.

Lisäksi konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalveluja kirjaamaan, päiväämään, numeroimaan ja allekirjoittamaan osakkeenomistajan päätöksen.

Käsittely

Esteelliset: Tuula Saxholm, Atte Malmström

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, puhelin: 310 64011

samuli.vartiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jakautumissuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin kaupungin asunnot Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Osittaisjakautuminen

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat ja Helsingin kaupungin asunnot Oy ovat 20.6.2018 allekirjoittaneet jakautumissuunnitelman, jonka mukaan Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat osittaisjakautuu siten, että Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen omistamien, osoitteissa Kinaporinkatu 9 ja Kontukuja 5 sijaitsevien monipuolisten palvelukeskusten muodostama liiketoimintakokonaisuus siirtyy vastaanottavalle yhtiölle Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle 31.12.2018. Jakautumisvastikkeena Helsingin kaupunki saa yhden Helsingin kaupungin asunnot Oy:n uuden osakkeen eikä muuta jakautumisvastiketta anneta.

Helsingin kaupunki keskittää asuntovarallisuuttaan Helsingin kaupungin asunnot Oy:öön. Osana tätä järjestelyä ja kaupungin toimintojen yhtenäistämiseksi on tarkoituksenmukaista siirtää Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen tällä hetkellä omistamat vanhustenkeskukset Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistukseen ja hallintaan.

Kinaporin vanhustenkeskus toimii vuonna 2012 valmistuneen toiminnallisen perusparannushankkeen jälkeen Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen ja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamassa kahdessa vierekkäisessä rakennuksessa, jotka yhdistettiin toiminnallisesti tekemällä rakennuksia erottavan palomuurin läpi rakennusten välille yhteys keskelle uusia ryhmäkotitiloja.

Kontulaan on toteutumassa Helsingin kaupungin asunnot Oy:n uudisrakennushanke, jossa uusi rakennus rakennetaan kiinteään yhteyteen Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen omistaman vanhustenkeskusrakennukseen kanssa.

Kiinteistöjen hallinto, ylläpito ja kiinteistönhoitopalveluiden tuottaminen ja järjestäminen kahden kiinteistöomistajayhtiön työnä ei ole toiminnallisesti järkevää eikä taloudellisesti tehokasta. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n organisaatiolla on hoidossaan monia vanhusten asumisen ja palvelujen käytössä olevia kiinteistöjä ja organisaatiossa on paljon ammattitaitoa tämän tyyppisten kiinteistöjen ylläpitoon, yhteistyöhön sosiaali- ja terveystoimialan kanssa sekä rakennusten käyttäjien erityistarpeisiin.

Osakekaupasta ja verotusseuraamuksista

Verohallinto on 20.6.2017 antanut asiassa tuloverotuksen ennakkoratkaisun jonka perusteella järjestelystä ei koidu veroseuraamuksia. Ennakkoratkaisua noudatetaan verovuosina 2017 ja 2018 toimitettavissa tuloverotuksissa.

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen päätös

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen yhtiökokous on 24.9.2018 omalta osaltaan päättänyt hyväksyä jakautumisen konsernijaoston 10.9.2018 § 78 päätöksen mukaisesti.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n osakkeenomistajan päätös

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hallitus on 2.10.2018 päättänyt osittaisjakautumisesta jakautumissuunnitelman mukaisesti. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hallitus on sinänsä toimivaltainen päättämään osittaisjakautumisesta, mutta jakautumissuunnitelmaan kuuluuvan Helsingin kaupungille suunnatun osakeannin osalta on yhtiökokous toimivaltainen taho tekemään päätöksen. Jakautumisesta on osakeyhtiölain mukaan päätettävä neljän kuukauden kuluessa jakautumissuunnitelman rekisteröimisestä, joka tapahtui 31.7.2018. Tässä tilanteessa on tarkoituksenmukaista, että Helsingin kaupunki Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ainoana osakkeenomistajana tekee yhtiökokousta pitämättä osakkeenomistajan päätöksen osakeannista ja jakautumisesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, puhelin: 310 64011

samuli.vartiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Jakautumissuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin kaupungin asunnot Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566