Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

18.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 64

Lisäys Länsimetro Oy:n osakassopimukseen

HEL 2018-004737 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti

        hyväksyä Helsingin ja Espoon väliseen Länsimetro Oy:tä koskevaan osakassopimukseen tehtävän lisäyksen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti ja

        kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa allekirjoittamaan kaupungin puolesta lisäyksen osakassopimukseen ja tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.

Samalla konsernijaosto totesi, että päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon kaupunki hyväksyy omalta osaltaan luonnoksen mukaisen lisäyksen tekemisen Länsimetro Oy:n osakassopimukseen.

Lisäksi konsernijaosto päätti kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa Länsimetro Oy:n vuoden 2018 varsinaisessa yhtiökokouksessa hyväksymään yhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamisen siten, että hallitukseen valitaan jatkossa seitsemän jäsenen sijaan kuusi jäsentä.

Käsittely

Esteelliset: Tuula Saxholm

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Lisäys LM Oyn osakassopimukseen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Espoon kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Länsimetro Oy

Länsimetro Oy:n tarkoituksena on keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä rakennuttaa, omistaa, hallita, ylläpitää, huoltaa ja kehittää Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään ja Espoon Matinkylästä Espoon Kivenlahteen ulottuvan metrolinjan metroliikennettä palvelevia raiteita, tunneleita, asemarakennuksia, pysäköintitiloja ja muita sen toimintaa palvelevia rakennelmia ja laitteita. Yhtiön omistavat Helsingin kaupunki (15,6 %) ja Espoon kaupunki (84,4 %).

Yhtiön hallitukseen kuuluu tällä hetkellä seitsemän jäsentä, joista Helsinki nimeää osakassopimuksen perusteella varapuheenjohtajan ja yhden jäsenen.

Osakassopimuksen muuttaminen

Helsingin kaupungin omistus Länsimetro Oy:stä on laskenut selvästi alkuperäisestä ja on enää alle kuudesosa yhtiön osakkeista. Lisäksi yhtiön toiminta keskittyy nykyisellään kokonaan Espoon alueelle sijoittuvan Länsimetron jatkeen rakennuttamiseen. Näistä muutoksista johtuen on tarkoituksenmukaista tarkastella Helsingin kaupungin roolia Länsimetro Oy:n hallituksen jäsenten nimeämisessä.

Nykyisen kahden hallituksen jäsenen sijaan on perusteltua, että jatkossa Helsingin kaupunki nimeää yhden jäsenen, varapuheenjohtajan, yhtiön hallitukseen. Yhden jäsenen nimeäminen vastaa paremmin Länsimetro Oy:n omistusosuuksien nykyistä jakautumista, ja toisaalta Helsingin kaupungin yhtiöön liittyvä intressi kohdistuu erityisesti jo valmistuneen Länsimetron ykkösvaiheen ja liikenneliikelaitoksen toteuttaman liikennöinnin toimivuuteen, eikä Länsimetron jatkeen rakennuttamiseen.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen

Länsimetro Oy:n yhtiöjärjestyksen 6 §:n mukaan yhtiön hallitukseen kuuluu seitsemän jäsentä. Yhtiökokous nimeää hallituksen valinnan yhteydessä jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Hallituksen toimikausi päättyy vaalia ensiksi seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

Helsingin kaupungin hallitukseen nimeämien jäsenten määrän vähentyessä on tarpeen muuttaa yhtiöjärjestyksen hallitusta koskevaa pykälää siten, että hallitukseen kuuluu jatkossa kuusi jäsentä. Yhtiöjärjestysmuutos käsitellään Länsimetro Oy:n vuoden 2018 varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Lopuksi

Länsimetro Oy:n osakassopimukseen tehtävästä muutoksesta on neuvoteltu Espoon kaupungin konserniesikunnan kanssa. Neuvotteluissa on todettu, että Länsimetron jatkeen rakentamisen ollessa kesken, on tarkoituksenmukaista tehdä Länsimetro Oy:n hallituksen nimeämiseen liittyvä muutos lisäyksellä olemassa olevaan osakassopimukseen. Länsimetro Oy:n rooli ja tehtävä tulevat muuttumaan metron rakennusvaiheen päätyttyä, joten osakassopimuksen kokonaispäivitys on tarkoituksenmukaista tehdä siinä vaiheessa yhdellä kertaa.

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää muun muassa osakassopimuksen ja muiden vastaavien asiakirjojen hyväksymisestä sekä niihin tehtävistä muutoksista.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Lisäys LM Oyn osakassopimukseen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Espoon kaupunki

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Talous- ja konserniohjaus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566