Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/8

 

26.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Oulunkylän sairaskotisäätiö sr:n yhtiö- ja vuosikokous keväällä 2018

HEL 2018-001791 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti

1

nimetä Oulunkylän sairaskotisäätiö sr:n hallituksen jäsenet ja varajäsenet seuraavaksi toimikaudeksi liitteen 1 mukaisesti.

2

kehottaa kaupungin nimeämiä jäseniä Oulunkylän sairaskotisäätiö sr:n hallituksessa toimimaan niin, että

        hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan palkkiot kulloinkin voimassa olevien kaupunginhallituksen hyväksymien palkkioperusteiden mukaisesti, ellei säännöissä ole toisin määrätty tai muutoin toisin sovittu,

        tilintarkastajalle ja/tai tilintarkastusyhteisölle suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti,

        säätiön säännöt muutetaan vastaamaan kaupungin mallisääntöjä kaupunginkanslian oikeuspalvelut-osaston kanssa sovituilta osiltaan.

Käsittely

Esittelijä muutti ehdotustaan pöydälläolon aikana siten, että liitettä 1 päivitettiin.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Hallituksiin nimettävät

2

TA-tavoitteet 2018

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Konsernijaoston päätettäväksi on valmisteltu keskitetysti nimeämisesitykset liitteen 1 mukaisesti kaupunkikonserniin kuuluvien tytäryhteisöjen ja -säätiöiden varsinaisiin yhtiökokouksiin ja vuosikokouksiin liittyen.

Helsingin kaupungin talousarviossa vuodelle 2018 (Kvsto 29.11.2017, 407 §) on keskeisille tytäryhtiöille ja -säätiöille asetettu joko sitovia ja/tai muita tavoitteita. Tavoitteet on lueteltu liitteessä 2. Tytäryhteisöt ja -säätiöt raportoivat tavoitteiden toteutumisesta konsernijaostolle laadittavien yhteisöraporttien yhteydessä.

Hallintosäännön 13 luvun 1 §:n mukaan tarkastuslautakunta nimeää ehdokkaat kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajiksi, ellei se erityisestä syystä ole antanut nimeämisoikeutta lautakunnan puheenjohtajalle. Tilintarkastajille ja/tai tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti.

Kaupunkikonsernin uudet malliyhtiöjärjestykset ja -säännöt ovat kaupunginhallituksen konsernijaoston käsittelyssä. Tytäryhteisöjen yhtiöjärjestyksiin ja tytärsäätiöiden sääntöihin tehdään kevään 2018 yhtiö- ja vuosikokouksissa soveltuvin osin konsernijaoston muutokset, jotka perustuvat konsernijaoston hyväksymiin malleihin. Kaupunginkanslian oikeuspalvelut valmistelee tarvittavia muutoksia yhteistyössä yhteisöjen ja säätiöiden kanssa niin, että niistä voidaan päättää kevään 2018 yhtiö- ja vuosikokouksissa hallitusten esitysten pohjalta tai tarvittaessa yhtiökokousedustajan toimesta ilman hallituksen esitystä.

Yksi keskeinen muutos malleissa on hallituksen ja tilintarkastajien toimikausien pidentäminen kaksivuotisiksi siten, että seuraava toimikausi alkaa keväällä 2018 ja päättyy keväällä 2020. Niiden tytäryhteisöjen ja -säätiöiden osalta, joissa on jo kaksivuotinen toimikausi, varmistetaan, että seuraava toimikausi on niin ikään keväästä 2018 kevääseen 2020. Tavoitteena on vähentää nimeämisiin liittyvää byrokratiaa kaupungin päätöksenteossa. Liitteessä 1 mainitut toimikauden pituudet ovat hallitusten nykyisten toimikausien pituudet, jotka tulevat yhtiöjärjestysmuutosten myötä muuttumaan pääosin kaksivuotisiksi.

Hallituksen jäsenmäärien osalta puolestaan siirrytään yhtiöjärjestys- ja sääntömuutosten myötä konserniohjeen mukaisesti vähintään kolmeen ja enintään viiteen hallituksen jäseneen, ellei yksittäistapauksessa ole erityinen syy poiketa tästä. Samalla hallitusten varajäsenistä luovutaan. Liitteen 1 mukaisissa nimeämisissä on otettu huomioon yhtiöjärjestysmuutosten myötä hallituksen jäsenmääriin tehtävät muutokset.

Kaupungin tytäryhteisöissä ja -säätiöissä noudatetaan kaupunginhallituksen päättämiä palkkioperusteita hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten vuosi-/kokouspalkkioiden osalta, ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu tai määrätty. Kaupunginhallituksen hyväksymiä palkkioperusteita noudatetaan alla mainituissa yhtiöissä, ellei yhtiöiden kohdalla toisin mainita. Kaupunkikonsernin uudet palkkioperusteet ovat kaupunginhallituksen konsernijaoston käsittelyssä.

Siltä osin kuin yhtiökokousedustajille ei ole annettu erityisiä toimiohjeita, yhtiökokousedustajat hyväksyvät kokouksissa käsiteltävät asiat hallituksen ehdotusten mukaisesti, mikäli kyseinen kanta on lain säännösten mukainen. Menettelytapa perustuu kaupungin voimassa oleviin johtamisen ja hallinnon keskeisiin periaatteisiin eli ns. hyvän hallintotavan ohjeistukseen.

Oulunkylän sairaskotisäätiö sr

Säätiön tarkoituksena on asianmukaisten hoito- ja tutkimustilojen rakentaminen, varustaminen ja ylläpitäminen sellaisille sotainvalideille, jotka vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi tarvitsevat pitkäaikaisia tai jaksottaisia hoito- ja kuntoutuspalveluja sekä toimenpiteitä. Sotainvalidien hoitotilanteen niin salliessa voidaan näitä palveluja antaa muillekin sotaveteraaneille ja vanhuksille. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi säätiö rakentaa Helsingin kaupungin tähän tarkoitukseen osoittamalle tontille asianmukaisesti suunnitellun rakennuksen sekä omistaa ja hallitsee tuota rakennusta.

Hallitukseen kuuluu kahdeksan varsinaista jäsentä ja kahdeksan henkilökohtaista varajäsentä. Helsinki nimeää puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä neljä jäsentä, joilla kullakin on henkilökohtainen varajäsen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Hallituksiin nimettävät

2

TA-tavoitteet 2018

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Nimetyt henkilöt

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 05.03.2018 § 18

HEL 2018-001791 T 00 01 05

Päätös

A

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kehottaa

1

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan liitteessä 1 mainittujen yhtiöiden vuoden 2018 varsinaisissa yhtiökokouksissa siten, että hallitusten jäsenet ja varajäsenet valitaan seuraavaksi toimikaudeksi liitteen 1 mukaisesti. Poikkeuksena Helsingin kaupungin Linja-autotoiminta Oy, Kiinteistö Oy Helsingin Kalasataman Kymppi, Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat, Kiinteistö Oy Helsingin Ympäristötalo, Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Tennispalatsi, Oy Helsingin Asuntohankinta Ab ja Vuosaaren Urheilutalo Oy, joiden osalta yhtiökokousedustajaa kehotetaan toimimaan niin, että liitteen 1 mukaiset hallituksen jäsenet valitaan keväällä 2018 uudelle kaksivuotiselle toimikaudelle, vaikka nykyinen toimikausi päättyisi vasta vuonna 2019.

2

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan kaupungin tytäryhtiöiden vuoden 2018 varsinaisissa yhtiökokouksissa siten, että hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille päätetään maksaa palkkiot kulloinkin voimassa olevien kaupunginhallituksen hyväksymien palkkioperusteiden mukaisesti, ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu tai määrätty taikka muuten erikseen päätetty.

3

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan kaupungin tytäryhtiöiden vuoden 2018 varsinaisissa yhtiökokouksissa siten, että tilintarkastajalle ja/tai tilintarkastusyhteisölle päätetään suorittaa palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti.

4

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan kaupungin tytäryhtiöiden kevään 2018 varsinaisissa yhtiökokouksissa siten, että yhtiöjärjestykset muutetaan soveltuvin osin vastaamaan kaupungin malliyhtiöjärjestystä.

5

kaupungin tytäryhtiöiden hallituksia ottamaan varsinaisen yhtiökokouksen esityslistalle Helsingin kaupungin esityksen

        yhtiöjärjestyksen muuttamisesta vastaamaan kaupungin malliyhtiöjärjestystä kaupunginkanslian oikeuspalvelut-osaston kanssa sovituilta osiltaan,

        hallituksen kehottamisesta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja konsernijaoston päättämiä konserniohjeita ja konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjeistusta sekä kaupungin talousarviossa yhtiölle mahdollisesti asetettuja sitovia ja muita tavoitteita, ellei kyseisiä kirjauksia ole yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai ellei hallitus esitä yhtiöjärjestyksen muuttamista vastaavalla tavalla varsinaiselle yhtiökokoukselle.

6

Helsingin kaupungin Linja-autotoiminta Oy:n, Kiinteistö Oy Helsingin Kalasataman Kympin, Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen, Kiinteistö Oy Helsingin Ympäristötalon, Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Tennispalatsin, Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n ja Vuosaaren Urheilutalo Oy:n hallituksia ottamaan varsinaisen yhtiökokouksen esityslistalle Helsingin kaupungin esityksen hallituksen jäsenten valitsemisesta uudelle kaksivuotiselle toimikaudelle, vaikka nykyinen toimikausi päättyisi vasta vuonna 2019.

B

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti

1

nimetä liitteessä 1 mainittujen säätiöiden hallituksen jäsenet ja varajäsenet seuraavaksi toimikaudeksi liitteen 1 mukaisesti. Poikkeuksena Helsingin Musiikkitalon säätiö sr, Helsingin Seniorisäätiö sr, Helsinki-viikon säätiö sr ja Jääkenttäsäätiö sr, joiden osalta liitteen 1 mukaiset hallituksen jäsenet valitaan keväällä 2018 uudelle kaksivuotiselle toimikaudelle, vaikka nykyinen toimikausi päättyisi vasta vuonna 2019.

2

kehottaa kaupungin nimeämiä jäseniä liitteessä 1 mainittujen säätiöiden hallituksissa toimimaan niin, että

        hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan palkkiot kulloinkin voimassa olevien kaupunginhallituksen hyväksymien palkkioperusteiden mukaisesti, ellei säännöissä ole toisin määrätty tai muutoin toisin sovittu,

        tilintarkastajalle ja/tai tilintarkastusyhteisölle suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti,

        säätiön säännöt muutetaan vastaamaan kaupungin mallisääntöjä kaupunginkanslian oikeuspalvelut-osaston kanssa sovituilta osiltaan.

3

nykyisen toimikauden ollessa kesken erottaa Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalosäätiön hallituksen nykyiset jäsenet ja nimetä liitteen 1 mukaiset jäsenet heidän tilalleen säätiön uusien sääntöjen rekisteröinnistä lähtien.

C

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti panna asian pöydälle Oulunkylän sairaskotisäätiö sr:ää koskevilta osin.

Käsittely

05.03.2018 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Ulla-Marja Urhon ehdotuksesta panna pöydälle Oulunkylän sairaskotisäätiö sr:ää koskevan osuuden ja hyväksyä esittelijän ehdotuksen muilta osin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566