Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

05.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 22

Tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestysten ja tytärsäätiöiden mallisääntöjen hyväksyminen

HEL 2018-000778 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti hyväksyä kaupungin tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestykset liitteiden 1 ja 2 mukaisina sekä tytärsäätiöiden mallisäännöt liitteen 3 mukaisena.

Käsittely

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti käsitellä kansliapäällikön kolmannen esityksen kokouksen kahdeksantena asiana.

Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että perusteluosan toiseksi viimeiseksi kappaleeksi lisätään seuraavaa:

"Tietojensaantioikeutta koskevan yhtiöjärjestysmääräyksen rekisteröinnin edellytysten selvittämistä jatketaan. Asiaa koskeva päätös esitellään konsernijaostolle tänä keväänä."

Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöjärjestysluonnos_osakeyhtiö_päivitetty

2

Yhtiöjärjestysluonnos_kiinteistöosakeyhtiö_päivitetty

3

Mallisääntöluonnos_päivitetty

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää hyväksyä kaupungin tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestykset liitteiden 1 ja 2 mukaisina sekä tytärsäätiöiden mallisäännöt liitteen 3 mukaisena.

Esittelijän perustelut

Tausta

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 21.9.2009, § 203 hyväksyä johtamisen ja hallinnon keskeiset periaatteet -ohjeen. Kyseessä on ohjeistus, jossa määritetään kaupungin ja sen tytäryhteisöjen väliset sekä yhteisöjen sisällä noudatettavat hyvän hallinto- ja johtamistavan periaatteet sekä niiden mukaiset menettelytavat.

Ohjeen liitteenä ovat kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden malliyhtiö-järjestykset (tavallinen osakeyhtiö ja kiinteistöosakeyhtiö) sekä tytärsäätiöiden mallisäännöt.

Kaupunkikonsernin hyvän hallinto- ja johtamistavan ohjeistusta ollaan uudistamassa. Uudistuksessa otetaan huomioon kaupunginvaltuuston 17.5.2017, § 241 hyväksymän voimassa olevan konserniohjeen linjaukset. Konserniohjeen mukaan hyvän hallinto- ja johtamistavan ohjeistuksesta päättää konsernijaosto.

Malliyhtiöjärjestyksiä ja -sääntöjä hyödynnetään tulevissa osakeyhtiöiden ja säätiöiden perustamistilanteissa. Sen lisäksi niiden sisältö otetaan soveltuvin osin huomioon jo olemassa olevien yhtiöiden ja säätiöiden yhtiöjärjestysten/sääntöjen tarkoituksenmukaisuuden ja ajantasaisuuden varmistamisessa.

Jotta hyvän hallintotavan ohjeistuksen valmistelulle ja päätöksenteolle voidaan varata riittävä aika, on tarkoituksenmukaista päättää etukäteen erikseen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestyksistä ja tytärsäätiöiden mallisäännöistä. Mallien hyväksymisen jälkeen niihin perustuvat muutokset päätetään muodollisesti yksittäisten tytäryhtiöiden yhtiökokouksissa ja tytärsäätiöiden vuosikokouksissa.

Kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden ja -säätiöiden suuri lukumäärä huomioon ottaen on tarkoituksenmukaista, että olemassa olevien yhtiöiden yhtiöjärjestyksiin ja säätiöiden sääntöihin tehtävät muutokset toteutetaan keskitetysti. Muutokset on tarkoituksenmukaista toteuttaa kevään 2018 varsinaisissa yhtiökokouksissa ja vuosikokouksissa, jolloin muun muassa yhtiöiden ja säätiöiden hallitusten kaksivuotisiksi muutettavat toimikaudet ovat mahdollisimman yhtenevät kuntavaalien rytmityksen kanssa. Tällöin vaaleihin liittyvät hallitusvaihdokset pystytään toteuttamaan paremmin tavanomaisessa yhtiökokoustahdissa.

Nyt hyväksyttävät malliyhtiöjärjestykset ja -säännöt liitetään osaksi hyvän hallintotavan ohjeistusta sen tultua hyväksytyksi konsernijaostossa.

Uudet malliyhtiöjärjestykset ja -säännöt

Kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestysten ja tytärsäätiöiden malliyhtiöjärjestysten ja -sääntöjen tarkoituksena on toimia pohjana kaupungin omistamien yhteisöiden yhtiöjärjestyksille ja säännöille.  Perustellusta yhteisön toimintaan tai tarkoitukseen liittyvästä syystä malliyhtiöjärjestysten ja -sääntöjen määräyksistä voidaan yksittäistapauksessa poiketa ja/tai niitä voidaan täydentää tarvittaessa yhteisön tai säätiön erityispiirteistä johtuvilla määräyksillä. Esimerkiksi hallituksen jäsenten lukumäärän osalta voidaan määritellä malliyhtiöjärjestystä suurempi hallituskoko, jos se on tarpeen ja perusteltua.

Mallisääntöjen uudistamisessa on lähdetty siitä, että niissä otetaan huomioon voimassaolevan konserniohjeen linjaukset sekä vuonna 2015 uudistetun säätiölain määräykset. Lisäksi tavoitteena on ollut, että kaupungin toistuvaa päätöksentekoa yhtiö- ja vuosikokouksiin liittyen voidaan keventää, kun yhtiöjärjestyksissä ja säännöissä on tarvittavat konserniohjaukseen liittyvät määräykset.

Alla mainitut malleihin tehdyt keskeiset muutokset koskevat pääosin asioita, joita yhtiöt ja säätiöt ovat noudattaneet jo tähän mennessä konserniohjeen ja niille vuosittain annettujen erillisten kehotusten ja toimiohjeiden perusteella.

Keskeiset muutokset malleissa ovat seuraavat:

        toimialaan/tarkoitukseen lisätään maininta toimimisesta osana Helsingin kaupunkikonsernia,

        hallituksen kokoonpanoksi määritellään konserniohjeen mukaan vähintään kolme ja enintään viisi jäsentä, ellei jäsenten määrästä poikkeamiseen ole yksittäistapauksessa erityinen syy,

        hallituksen ja tilintarkastajan toimikaudeksi määritellään kaksi vuotta,

        taloudellisesti merkittävät, periaatteellisesti laajakantoiset sekä toiminnan laadun ja laajuuden kannalta epätavalliset asiat määrätään käsiteltäväksi yhtiökokouksessa,

        yhtiöjärjestyksessä/säännöissä todetaan, että toiminnassa noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa Helsingin kaupungin konserniohjetta sekä Helsingin kaupungin yhtiölle antamaa konserniohjausta.

        yhtiöjärjestyksessä/säännöissä todetaan, että toiminnassa otetaan huomioon Helsingin kaupunkistrategian yhtiötä/säätiötä ja sen toimintaa koskevat osat, kaupungin talousarviossa mahdollisesti asetetut sitovat ja muut tavoitteet sekä kaupungin yksittäistapauksessa määrittelemä kaupunkikonsernin kokonaisetu,

        säätiöiden sääntöihin on lisätty uuteen säätiölakiin perustuvat toimitusjohtajaa, hallituksen jäsenten erottamista, erityisen tarkastuksen suorittamista sekä säätiön tarkoituksen muuttamista koskevat kirjaukset.

Aiemman käytännön mukaisesti on tarkoituksenmukaista vahvistaa erilliset malliyhtiöjärjestykset tavanomaisille osakeyhtiöille ja osittain tai kokonaan keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille. Osittain tai kokonaan keskinäisissä kiinteistöosakeyhtiöissä on erilliset määräykset erityisesti huoneistojen hallintaan ja niistä perittäviin vastikkeisiin liittyen.

Markkinaehtoisesti toimiville tytäryhteisöille ei esitetä erillistä malliyhtiöjärjestystä niiden vähäisen lukumäärän vuoksi. Tarkoituksena on hyödyntää perusmalliyhtiöjärjestystä soveltuvin osin konserniohjeessa määritellyt niitä koskevat muista poikkeavat linjaukset huomioon ottaen.

Lopuksi

Malliyhtiöjärjestysten ja -sääntöjen pohjalta kaupunginkanslia käy olemassa olevien tytäryhtiöiden ja -säätiöiden kanssa keskustelut niistä muutoksista, jotka kunkin yhtiön/säätiön osalta on tarkoituksenmukaista tehdä. Muutoksista päätetään tytäryhtiöiden varsinaisissa yhtiökokouksissa ja tytärsäätiöiden vuosikokouksissa pääosin kevään 2018 aikana.

Konsernijaoston kokouksen 12.2.2018 jälkeen malliyhtiöjärjestysluonnoksia ja mallisääntöluonnosta on muutettu siten, että niistä on poistettu luottamushenkilöiden tietojensaantioikeutta koskeva kohta. Kaupunginkanslian oikeuspalvelut on selvittänyt rekisteriviranomaisen, Patentti- ja rekisterihallituksen, kanssa kyseisen uuden kirjauksen ottamista malliyhtiöjärjestyksiin. Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut kantanaan, että tietojensaantioikeutta koskeva yhtiöjärjestysmääräys ei ole rekisteröitävissä.

Malliyhtiöjärjestyksiin perustuvien muiden muutosten toteuttamiseksi on tarkoituksenmukaista jättää tietojensaantioikeutta koskeva määräys tässä vaiheessa pois malliyhtiöjärjestyksistä ja -säännöistä. Näin voidaan saavuttaa yhtiökokousprosessin tehostamistavoitteita erityisesti hallitusten toimikausien pidentämisen myötä. Lisäksi tytäryhteisöjen yhtiöjärjestyksiin ja sääntöihin saadaan luonnoksiin perustuvien muutosten myötä määräykset kaupungin konserniohjeen noudattamisesta. Konserniohjeessa on edelleen luottamushenkilöiden tietojensaantioikeutta koskevat tarvittavat kirjaukset.

Tietojensaantioikeutta koskevan muutoksen lisäksi kiinteistöosakeyhtiön malliyhtiöjärjestyksen 16 §:ään (lunastuslauseke) on tehty teknisluonteinen täsmennys, jotta ei synny epäselvyyttä, miten lunastustilanteessa menetellään osakeryhmien kanssa. Täsmennyksen mukaan osakeryhmän, joka tuottaa oikeuden hallita tiettyä huoneistoa tai tilaa yhtiön omistamassa rakennuksessa tai kiinteistössä, osakkeita ei jaeta erikseen vaikka lunastukseen halukkaita tahoja olisi enemmän kuin yksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöjärjestysluonnos_osakeyhtiö_päivitetty

2

Yhtiöjärjestysluonnos_kiinteistöosakeyhtiö_päivitetty

3

Mallisääntöluonnos_päivitetty

Oheismateriaali

1

Johtamisen ja hallinnon keskeiset periaatteet_2009

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 12.02.2018 § 11

HEL 2018-000778 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

12.02.2018 Pöydälle

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Jasmin Hamidin ehdotuksesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566