Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2017

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

30.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 148

Kaupunkiympäristötoimialan edustus kaupungin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa

HEL 2017-010720 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto oikeutti kaupunkiympäristölautakunnan toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun tilaomaisuus-yksikön edustamaan kaupunkia niiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa, joiden osakehuoneistoja on kaupunkiympäristölautakunnan omistajahallinnossa, lukuun ottamatta niitä yhtiökokouksia, joissa käsitellään yhtiön hallituksen tai tilintarkastajan valitsemista ja kaupungilla on yhtiöjärjestykseen tai sopimukseen perustuva oikeus nimetä jäseniä yhtiön hallitukseen tai tilintarkastajaksi.

Samoin konsernijaosto oikeutti tilaomaisuus-yksikön tarvittaessa nimeämään yhtiökokouksessa hallitukseen jäseneksi esitettävän henkilön tilanteissa, joissa yhtiöjärjestyksen mukaista hallitusjäsenten minimimäärää ei muuten saada kokoon, tai muissa vastaavissa tilanteissa, joissa kaupunkia pyydetään nimeämään jäsen hallitukseen.

Vielä konsernijaosto kehotti kaupunkiympäristötoimialan tilaomaisuus-yksikköä toimittamaan laatimansa ja ajantasaisena ylläpitämänsä listan edustettavistaan yhtiöistä kaupungin kirjaamoon edelleen kaupunginkanslian konserniyksikölle, oikeuspalveluille ja kaupunkiympäristötoimialan kaupunginsihteereille toimitettavaksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöt ja kokousedustajat 2017 ytunnuksin, Tilaomaisuus 20.10.17

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupungin omistamat erilaisten palvelutilojen hallintaan oikeuttavat asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeet ovat kaupunkiympäristölautakunnan alaisen tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa.

Joidenkin yhtiöiden yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksissa voi olla määräyksiä, joiden mukaan kaupungilla on oikeus nimetä henkilö tai henkilöitä yhtiön hallitukseen ja tilintarkastajaksi. Näissä tapauksissa kaupunginkanslian oikeuspalvelut edustaa kaupunkia yhtiökokouksessa hallintosäännön 12 luvun 4 § 2 momentin perusteella myös tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa olevien osakkeiden osalta.

Mainittujen yhtiöiden lisäksi kaupunkiympäristön toimialan tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa on sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden yhtiöjärjestyksessä ei ole määräystä kaupungin edustuksesta yhtiön hallintoelimissä (esim. 300 hitas-yhtiötä). Mainittujen yhtiöiden osalta kaupungin edustaja on saattanut olla yhtiön hallintoelimissä, mikäli kaupungin edunvalvonta yhtiössä on sitä vaatinut ja kaupungin edustaja on tullut valituksi tehtävään yhtiökokouksessa. Ko. yhtiöiden osalta kaupungin aiemman organisaation mukainen kiinteistölautakunnan alainen tilakeskus on edustanut kaupunkia yhtiökokouksissa niin sanotulla vuosivaltakirjalla.

Lisäksi tilakeskus on edustanut kaupunkia vuosivaltakirjalla sellaisten yhtiöiden yhtiökokouksissa, joissa kaupungilla on ollut oikeus nimetä edustaja yhtiön hallintoelimiin, mutta kokouksessa ei käsitellä hallintoelinten valitsemista (esim. peruskorjaukset ja niiden rahoitus).

Yhtiökokouskutsut yhtiökokouksiin ovat tulleet kunkin yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisten kutsuaikojen puitteissa tilakeskukselle, joskus myös kaupungin kirjaamoon. Joidenkin yhtiöiden osalta kutsuaika on ainoastaan seitsemän päivää. Tällöin on ollut tärkeää, että tilakeskuksella on ollut käytettävissään vuosivaltakirja, jonka perusteella pystytään tarvittaessa edustamaan kaupunkia.

Viimeisin vuosivaltakirja on annettu kaupunginjohtajan päätöksellä 29.12.2016 (190 §) vain kuluvan vuoden toukokuun loppuun päättyneeksi ajanjaksoksi, koska kaupungin organisaatio uudistettiin 1.6.2017 alkaen. Nyt esitetään, että edustusvaltuus päätettäisiin antaa kaupunkiympäristölautakunnan alaiselle rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun tilaomaisuus-yksikölle toistaiseksi.

Liitteenä 1 on ajantasainen ja jatkossa täydentyvä luettelo yhtiöistä, joiden yhtiökokouksissa tilaomaisuus-yksikkö on tämän valtuutuksen nojalla oikeutettu edustamaan kaupunkiomistajaa ja tarvittaessa nimeämään jäseniä niiden hallituksiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöt ja kokousedustajat 2017 ytunnuksin, Tilaomaisuus 20.10.17

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunkiympäristölautakunta

Talous- ja suunnitteluosasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566