Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2017

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

28.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 114

Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n osakassopimuksen muuttaminen

HEL 2017-008646 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti

        hyväksyä Helsingin kaupungin osalta Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n osakassopimuksen muuttamisen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti,

        kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut-osastoa kaupungin puolesta allekirjoittamaan osakassopimuksen sekä tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia, sekä

        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n tulevissa ylimääräisissä ja/tai varsinaisissa yhtiökokouksissa hyväksymään yhtiön omistuspohjan laajentamista koskevat päätösehdotukset, jotka ovat liitteenä olevan osakassopimuksen osakepääoman korotuksia koskevien määräysten mukaisia.

Samalla konsernijaosto päätti, että päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n muut osakkeenomistajat tekevät omalta osaltaan vastaavat päätökset uuden osakassopimuksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Saate

2

Taustamuistio

3

Osakassopimusluonnos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HUS

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Carea

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Oulunkylän sairaskotisäätiö sr

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Espoon kaupunki, Hallintokeskus

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Uudenmaan Sairaalapesula Oy

Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n toimialana on pesulatoiminta, tekstiilien huolto ja vuokraus.

Helsingin kaupunki omistaa yhtiön osakkeista noin 30 %. Yhtiön suurin omistaja on Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS), jonka omistusosuus on noin 61 %. Yhtiön muut omistajat ovat Espoon kaupunki, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea) sekä yhden osakkeen omistava kaupungin tytäryhteisö Oulunkylän sairaskotisäätiö sr.

Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n Keravan tuotantoyksikkö on Suomen suurin terveydenhuoltoa palveleva tekstiilihuoltoyksikkö. Yhtiön koko tuotantomäärä on 8,5 miljoonaa kiloa vuodessa ja liikevaihto 19,0 miljoonaa euroa vuodessa. Henkilökuntaa on yhteensä noin 250 henkilöä.

Sidosyksikköasema ja omistuspohjan laajentaminen

Julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 15 §:n mukaan lakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.

Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n voimassa olevan osakassopimuksen mukaan yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain mukaisena omistajiensa sidosyksikkönä. Yhtiö ei tarjoa palveluja yleisesti markkinoille vaan tuottaa palveluita muille kuin osakkailleen vain siinä määrin, että se säilyy niiden sidosyksikkönä.

Yhtiön omistajat ovat sitoutuneet käyttämään yhtiön pesulapalveluja vähintään vuoden 2018 loppuun siten, että yhtiön käytettävissä oleva kapasiteetti on mahdollisimman hyvin kokonaan käytetty.

HUS ja Uudenmaan Sairaalapesula Oy ovat keväällä ja alkukesästä 2017 käyneet neuvotteluja Järvenpään ja Keravan kaupunkien kanssa kaupunkien mahdollisesta tulosta yhtiön osakkaiksi.

Uuden hankintalain mukaisesti ulkopuolista myyntiä tulee yhtiössä vähentää. Osakaspohjan laajentamisella on tarkoitus varmistaa sidosyksikköaseman ja volyymietujen säilyminen yhtiön omistajille myös jatkossa.

Järvenpään ja Keravan liittyminen Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n omistajiksi on tarkoitus toteuttaa myöhemmin syksyllä 2017 koolle kutsuttavassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettävällä maksullisella suunnatulla osakeannilla. Osakkeiden merkintähinta on tarkoitus määritellä samoin periaattein kuin omistuspohjan edellisen laajentamisen yhteydessä HUS:n myydessä omia osakkeitaan Carealle vuonna 2015.

Yhtiötä koskeva voimassa oleva kaupunginhallituksen päättämä omistajapoliittinen linjaus on 1 = Pidetään nykyisellään. Käsiteltävänä olevassa järjestelyssä sekä Järvenpää että Kerava merkitsisivät viisi Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n osaketta. Merkittävien osakkeiden pienestä määrästä johtuen Järvenpään ja Keravan omistajiksi tulo ei käytännössä vaikuta Helsingin omistusprosenttiin yhtiössä.

Osakassopimuksen muuttaminen

Suunniteltujen omistusjärjestelyjen myötä on tarve päivittää Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n osakasopimusta.

Yhtiön pääomistaja HUS ja Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n johto ovat valmistelleet osakassopimuksen päivittämistä. Osakassopimusluonnos on liitteenä.

Keskeiset muutokset uudessa osakassopimuksessa ovat

        Oulunkylän sairaskotisäätiön ja muiden pienempien omistajien määräysvallan käyttö määritellään sidosyksikköaseman selkiyttämiseksi;

        yhtiö järjestää vuosittain neuvoa antavan osakaskokouksen, jossa käsitellään yhtiön toimintaa ja palvelumalleja;

        osakepääoman korotuksien osalta määritellään toimintamalli, jota osapuolet sitoutuvat noudattamaan mahdollisten uusien pienosakkaiden omistajiksi liittymisen toteuttamisessa.

Osakassopimuksen muutoksilla on tarkoitus osaltaan varautua siihen, että yhtiön omistuspohjaa voidaan laajentaa myöhemmin myös muilla uusilla pienosakkailla nykyistä joustavammin.

Lopuksi

Esittelijä toteaa, että kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista, että Uudenmaan Sairaalapesula Oy on sidosyksikköasemassa kaupunkiin nähden, ja että yhtiö pystyy tuottamaan palveluja omistajilleen mahdollisimman kustannustehokkaasti ja laadukkaasti.

Voimassa oleva hankintalaki määrittelee sidosyksiköille erittäin tiukat rajat ulkopuolisen liikevaihdon osalta. Jotta yhtiön tuotantokapasiteetti pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, on kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista hyväksyä yhtiön omistuspohjan laajentaminen uusilla pienosakkailla, ja hyväksyä siihen liittyen osakassopimukseen esitetyt muutokset.

Asia on valmisteltu kaupunginkanslian sekä sosiaali- ja terveystoimialan yhteistyönä.

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää muun muassa osakassopimuksen ja muiden vastaavien asiakirjojen hyväksymisestä sekä niihin tehtävistä muutoksista.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Saate

2

Taustamuistio

3

Osakassopimusluonnos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HUS

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Carea

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Oulunkylän sairaskotisäätiö sr

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Espoon kaupunki, Hallintokeskus

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Talous- ja suunnitteluosasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566