Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2017

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/4

 

27.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien osakkuus- ja muiden yhteisöjen edustajien nimeäminen

HEL 2017-001400 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Konsernijaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 36611

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

A

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kehottaa

1

kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä 1 mainittujen yhtiöiden vuoden 2017 varsinaisissa yhtiökokouksissa.

2

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan kussakin yhtiökokouksessa siten, että käsiteltävät asiat hyväksytään hallituksen päätösehdotusten mukaisesti.

3

kaupungin yhtiökokousedustajaa toimimaan yhtiökokouksissa siten, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi.

B

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kehottaa nimetä Kansainvälinen designsäätiö sr:n hallituksen puheenjohtajan sekä tilintarkastajan säätiön lakkauttamiseen 31.12.2017 saakka liitteen 1 mukaisesti.

C

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa edustamaan Helsingin kaupunkia Suomen Messut Osuuskunnan varsinaisessa osuuskuntakokouksessa ja hyväksymään asiat siellä osuuskunnan hallituksen päätösehdotusten mukaisesti.

D

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa edustamaan Helsingin kaupunkia Elisa Oyj:n, Kuntarahoitus Oyj:n ja  Startup Maria Oy:n vuoden 2017 varsinaisissa yhtiökokouksissa ja hyväksymään asiat siellä hallituksen päätösehdotusten mukaisesti.

Esittelijän perustelut

Esittelijä toteaa, että konsernijaostolle on valmisteltu keskitetysti päätettäväksi esitykset kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien osakkuus- ja muiden yhtiöiden varsinaisiin yhtiökokouksiin ja säätiön vuosikokoukseen liittyen mukaan lukien hallitus- ja tilintarkastusvalinnat liitteen 1 mukaisesti.

Osakkuusyhteisöt

Helsinki Business Hub Ltd Oy

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 45,0 %.

Yhtiön toimialana on ulkomaisten investointien hakeminen Helsingin seudulle, kasvuhakuisten yritysten liiketoiminnan ja kansainvälistymisen vauhdittaminen sekä muu elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen seudulla.

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitukseen kuuluu kuusi jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden varsinaisen jäsenen. Hallituksen puheenjohtajan nimeää Helsinki. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvitse valita.

Yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 34,0 %.

Yhtiö harjoittaa rautateiden liikkuvan raideliikennekaluston hankinta-, omistus-, hallinta- ja vuokraustoimintaa sekä kalustoon liittyvää huolto- ym. palvelutoimintaa ja näihin kaikkiin liittyvien tilaaja- ja konsulttipalvelujen tuottamista. Lisäksi yhtiö harjoittaa edellä mainittuihin liittyvää muuta liiketoimintaa. Yhtiö voi omistaa osakkeita, osuuksia ja kiinteistöjä, käydä niillä kauppaa sekä olla osakkaana yhtiöryhmissä ja konsortioissa, joiden toiminta liittyy läheisesti yhtiön toimialaan. Yhtiö voi ottaa lainoja ja myöntää takauksia päätoimialansa puitteissa.    

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään seitsemän jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvita.

Yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous. Puheenjohtajalle maksetaan lisäksi 2 185 euron suuruinen vuosipalkkio. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Startup Maria Oy

Helsingin kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 34,0 %.

Yhtiön tarkoituksena on luoda edellytyksiä uudelle kasvuyrittäjyydelle, tukea kasvuyritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Yhtiö kehittää ja ylläpitää kasvuyrityskeskittymiä sekä niiden tilaratkaisuja ja palvelukonsepteja, tukee tiloissa toimivia yritysyhteisöjä, tarjoaa yritysneuvontaa ja palveluita sekä toteuttaa tapahtumia. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä se jaa omistajilleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön oman toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen.

Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään kolme ja enintään kuusi varsinaista jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan nimeää Helsinki. Yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Yhtiöllä on yksi Helsingin nimeämä tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Jos  tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvitse valita. Tilintarkastajan toimikausi on kaksi vuotta.

Perustamissopimuksen mukaan hallituksen jäsenten hallituksen puheenjohtajan ja jäsenen kokouspalkkio on sama kuin Helsingin kaupungin luottamushenkilöiden palkkiosäännön 2 §:ssä tarkoitetun johtosääntöön perustuvan jaoston puheenjohtajan kokouspalkkio, joka tällä hetkellä on 200 euroa. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on puolet saman palkkiosäännön 4 §:n kohdassa "muut lautakunnat" mainitusta vuosipalkkiosta. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on tällä hetkellä 2 185 euroa ja kuukausittain maksettuna 182,08 euroa.

Vantaan Energia Oy

Helsingin kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 40,0 %.

Vantaan Energia Oy:n toimialana on sähkö-, lämpö- ja maakaasuliiketoiminta sekä muu energiahuolto ja niihin liittyvä tuotteiden valmistus ja kauppa, energiapalvelut sekä alan muu liiketoiminta.

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitukseen kuuluu vähintään seitsemän ja enintään yksitoista jäsentä, joista Helsinki nimeää neljä. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Yhtiöllä on kaksi varsinaista tilintarkastajaa ja yksi varatilintarkastaja. Yhden varsinaisen tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tulee olla Keskuskauppakamarin hyväksymiä tilintarkastajia tai Keskuskauppakamarin hyväksymiä tilintarkastusyhteisöjä. Toisen varsinaisen tilintarkastajan tulee olla hyväksytty tilintarkastaja.

Yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous ja puheenjohtajalle 250 euroa per kokous. Lisäksi päätettiin, että vuosipalkkiona hallituksen puheenjohtajalle maksetaan 5 200 euroa, varapuheenjohtajalle 3 500 euroa ja hallituksen jäsenille 3 100 euroa. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Muut yhteisöt

A-Tulkkaus Oy

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 0,01 %.

Yhtiön toimialana on tulkitsemis- ja kääntämispalveluiden sekä niitä tukevien toimintojen, kuten koulutuspalvelujen tuottaminen sen omistajina oleville julkisille hankintayksiköille.

Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään neljä ja enintään kahdeksan varsinaista jäsentä. Helsingillä on oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Mikäli varsinaiseksi tilintarkastajaksi valitaan Keskuskauppakamarin tai kauppakamarin hyväksymä tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvitse valita. Tilintarkastajat valitaan tehtäväänsä toistaiseksi.

Yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi Vantaan kaupungin luottamushenkilöiden palkkiosäännön mukaiset, kaupunginhallituksen jäsenille maksettavien kokouspalkkioiden suuruiset kokouspalkkiot.

Elisa Oyj

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 0,67 %.

Yhtiön toimialana on harjoittaa yleistä teletoimintaa sekä tarjota tietoliikenne- ja ICT-palveluja kotimaassa ja ulkomailla. Yhtiö voi tarjota näihin toimintoihin liittyviä laitteita sekä harjoittaa näihin toimintoihin liittyvää tai näitä toimintoja tukevaa muuta liiketoimintaa. Yhtiö voi myös harjoittaa tietoliikennettä ja ICT:tä koskevaa konsultointia ja tutkimus- ja tarkastustoimintaa. Yhtiö harjoittaa toimintaansa sekä välittömästi itse että tytäryhtiöidensä ja yhteisyritystensä välityksellä. Yhtiö voi omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita sekä harjoittaa arvopaperikauppaa ja yhtiön toimialaa tukevaa sijoitus- ja rahoitustoimintaa.

Kansainvälinen designsäätiö sr

Määräajaksi 31.12.2017 saakka perustetun Kansainvälinen designsäätiö -nimisen säätiön tarkoituksena  on edistää ja tukea designin kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista hyödyntämistä Helsingin seudulla, kansallisesti ja kansainvälisesti sekä Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden toimintaa maailman designpääkaupunkina (World Design Capital 2012).

Säätiön sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan nimeää  Helsinki. Säätiöllä  on yksi Helsingin  kaupungin  valitsema  Keskuskauppakamarin  hyväksymä tilintarkastusyhteisö. Tilintarkastaja nimetään tarkastuslautakunnan päätöksen 15.2.2017 mukaisesti.

Kuntarahoitus Oyj

Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 10,41 %.

Kuntarahoitus Oyj:n toimialana on harjoittaa luottolaitostoiminnasta annetussa laissa (121/2007) tarkoitettua luottoyhteisön toimintaa. Yhtiö palvelee koko suomalaista kuntasektoria ja siinä erityisesti Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 1 §:n tarkoittamia yhteisöjä. Lisäksi yhtiö tarjoaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain 5 §:n mukaisia sijoituspalveluita sekä mainitun lain 15 §:n § momentin 1 kohdassa tarkoitettua säilytys- ja hoitopalvelua.

Suomen Messut osuuskunta

Suomen Messut osuuskunnan tarkoituksena on tukea jäsentensä elinkeinoa järjestämällä heitä palvellen messuja ja näyttelyitä sekä tuottamalla niihin liittyviä palveluja edistääkseen samalla maamme elinkeinoelämän kilpailukykyä Suomessa ja ulkomailla. Osuuskunnan palveluksia saavat käyttää hyväkseen muutkin kuin sen jäsenet.

Osuuskunnan hallintoneuvostoon kuuluu vähintään viisitoista ja enintään kaksikymmentäseitsemän kolmeksi vuodeksi valittua jäsentä. Helsingin nimeämät hallintoneuvoston jäsenet on edellisen kerran valittu vuoden 2015 varsinaisessa osuuskuntakokouksessa, joten vuoden 2017 osuuskuntakokouksessa ei käsitellä Helsingin nimeämien jäsenten valintaa.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 36611

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginjohtajan toimialaan kuuvien osakkuus- ja muiden yhteisöjen edustajien nimeäminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566