Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2016

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/4

 

14.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 146

Helsingin Satama Oy:n osakkeenomistajan nimitystoimikuntaa koskevan osakkeenomistajan päätöksen tekeminen

HEL 2016-011424 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti tehdä yhtiökokousta pitämättä Helsingin Satama Oy:n osakkeenomistajan päätöksen, jolla Helsingin Satama Oy:n osakkeenomistajan nimitystoimikunnan työjärjestystä muutetaan liitteenä olevan työjärjestysehdotuksen mukaisesti niin, että uusi työjärjestys on voimassa 31.5.2017 asti. 

Samalla konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa kirjaamaan, päiväämään, numeroimaan ja allekirjoittamaan osakkeenomistajan päätöksen.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ehdotus uudeksi työjärjestykseksi

2

Ehdotus uudeksi työjärjestykseksi_muutokset näkyvissä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin Satama Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin Satama Oy perustettiin 1.7.2014 osana Helsingin Satama -liikelaitoksen yhtiöittämistä. Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 100 %.

Yhtiön toimialana on ylläpitää ja kehittää satamaa ja sataman toimintaa sekä tarjota satamapalveluita ja harjoittaa muita alaan liittyviä toimintoja.

Osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan osakkeenomistajat voivat yhtiökokousta pitämättä yksimielisinä päättää yhtiökokoukselle kuuluvasta asiasta. Päätös on kirjattava, päivättävä, numeroitava ja allekirjoitettava.

Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on käyttää kaupungin osalta osakkeenomistajalle kuuluvaa päätösvaltaa silloin, kun päätös tehdään yhtiökokousta pitämättä ja kun kysymyksessä on taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia.

Helsingin Satama Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa 27.8.2014 päätettiin perustaa yhtiölle pysyvä osakkeenomistajan nimitystoimikunta, jonka tehtävänä on valmistella yhtiökokoukselle ehdotukset hallituksen jäsenten lukumääräksi ja hallituksen jäseniksi valittaviksi henkilöiksi sekä heille maksettaviksi palkkioiksi. Lisäksi toimikunta valmistelee ehdotuksen hallituksen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi. Työjärjestyksen mukaan nimitystoimikunnan tulee tarkistaa työjärjestyksen sisältö vuosittain ja ehdottaa tarpeellisiksi katsomansa muutokset yhtiökokoukselle sen hyväksyttäväksi.

Helsingin Satama Oy:n nimitystoimikunta päätti kokouksessaan 12.10.2016 ehdottaa kaupunginhallituksen konsernijaostolle työjärjestyksensä muuttamista 31.5.2017 asti siten, että osakkeenomistajan nimitystoimikunnan tehtävänä on tehdä vuosittain hallituksen jäseniä ja heille maksettavia palkkioita koskevat ehdotukset paitsi Helsingin Satama Oy:n myös sen tytäryhtiöiden osalta. Samalla nimitystoimikunta päätti ehdottaa työjärjestykseen teknisluonteista tarkennusta nimitystoimikunnan jäsenvalinnoista päättämisen (yhtiökokouksen lisäksi osakkeenomistajan yksimielinen päätös) ja jäsenten toimikauden päättymisen osalta (varsinainen yhtiökokous). Ehdotettu uusi työjärjestys on liitteenä 1.

Helsingin Satama Oy on ostamassa osake-enemmistön Loviisan Satama Oy:stä. Osakekaupan toteutuessa muodostuu Helsingin Satama -konserni. Kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista, että Helsingin Satama Oy:n osakkeenomistajan nimitystoimikunta valmistelee kevään 2017 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkaen vuosittain ehdotukset hallituksen jäsenten lukumääräksi, hallituksen jäseniksi valittaviksi henkilöiksi sekä hallituksen jäsenille maksettaviksi palkkioiksi paitsi Helsingin Satama Oy:n osalta myös sen tytäryhtiöiden osalta vastaavalla tavalla kuin Helen Oy:n osakkeenomistajan nimitystoimikunta tekee Helen-konsernin osalta.

Helsingin Satama Oy:n osakkeenomistajan nimitystoimikunnan työjärjestyksen muuttaminen ehdotetulla tavalla ei ole kaupungin kannalta taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia. Ottaen kuitenkin huomioon konsernijaoston roolin kaupungin kannan muodostajana Helsingin Satama Oy:n nimitystoimikunnan ehdotusten pohjalta, on kyseinen työjärjestysmuutos tarkoituksenmukaista käsitellä ja päättää konsernijaostossa.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ehdotus uudeksi työjärjestykseksi

2

Ehdotus uudeksi työjärjestykseksi_muutokset näkyvissä

Oheismateriaali

1

Voimassa oleva työjärjestys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin Satama Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566