Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2016

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/7

 

21.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 46

Smart & Clean -projektia varten perustettavan säätiön toimintaan liittyminen

HEL 2016-002753 T 00 01 06

Päätös

A

Kaupunginhallituksen konsernijaosto esitti kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä, että kaupunki osallistuu Smart & Clean -projektia varten perustettavan Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö sr -nimisen säätiön toimintaan ja rahoittamiseen.

B

Samalla kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti nimetä perustettavan Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö sr -säätiön hallituksen jäseneksi elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevan ja hallintoneuvoston puheenjohtajaksi kaupunginjohtaja Jussi Pajusen.

Nimeämispäätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että kaupunginhallitus hyväksyy kaupungin osallistumisen perustettavan säätiön toimintaan ja rahoittamiseen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Iina Oilinki, erityissuunnittelija, puhelin: 310 23116

iina.oilinki(a)hel.fi

Liitteet

1

Luonnos perustamiskirjaksi

2

Luonnos säännöiksi

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sitra

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Smart & Clean -projektissa pääkaupunkiseudusta on tarkoitus rakentaa maailmanluokan näyteikkuna älykkäille ja ekologisille ratkaisuille. Projekti pyrkii vauhdittamaan suomalaisyritysten vähähiilistä liiketoimintaa ja vientiä sekä lisäämään alueen työpaikkoja ja investointeja. Päätavoitteena on että, pääkaupunkiseutu on maailmanluokan ekologisten ja älykkäiden ratkaisujen referenssialue vuonna 2021. Tällöin pääkaupunkiseutu tarjoaa parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimii näyteikkunana suomalaisten ja kansainvälisten yritysten liiketoiminnan esimerkeille.

Smart & Clean -projektin toimintamalli perustuu yhteisluomiseen (yhteiskehittäminen, co-creation). Yhteisluomisessa innovatiivisten kehittämiskokonaisuuksien synnyttämiseen, arvonluomiseen sekä toteutukseen valjastetaan joukko sidosryhmiä, kuten yrityksiä, kaupungin organisaatioita, tutkimus- ja koulutuslaitoksia, asukkaita ja loppukäyttäjiä. Projektille perustetaan kompakti, säätiömuotoinen organisaatio, Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö sr (ruotsiksi Huvudstadsregionens Smart & Clean-stiftelse sr ja englanniksi Helsinki Metropolitan Smart & Clean Foundation sr).

Perustettavan säätiön sisällöllisiksi tavoitteiksi on valittu viisi merkittävästi työllisyyttä ja vientiä edistävää, uutta liiketoimintaa luovaa ja päästöjä vähentävää kärkiteemaa. Näitä ovat liikenne ja liikkuminen, rakentaminen, energia, jäte ja vesi sekä kuluttaja-cleantech. Digitalisaatio ja kiertotalous läpileikkaavat kaikkia näitä teemoja.

Säätiön merkittävimmät hyödyt muodostuvat konkreettisten projektikokonaisuuksien synnyttämisestä. Säätiö kehittää uusia toimintamalleja yritysten, julkisten toimijoiden sekä tutkimus- ja koulutuslaitosten yhteistyölle, jolla pystytään saamaan nopeasti liikkeelle merkittäviä, kansainvälistä uutuusarvoa sekä liiketoimintapotentiaalia lisääviä hankkeita ja kokonaisuuksia. Projektien myötä säätiö vauhdittaa myös julkisiin yhtiöihin ja organisaatioihin sitoutuneen järjestelmäosaamisen ja ratkaisujen kaupallistamista sekä vahvistaa suurten yritysten ja kasvuyritysten yhteistyötä. Maailmanluokan referenssihankkeilla lisätään cleantech-liiketoimintaa ja työpaikkoja sekä houkutellaan investointeja pääkaupunkiseudulle.

Perustettavan säätiön toimijoita ovat säätiön henkilökunta, hallitus, hallintoneuvosto sekä Smart & Clean -asiantuntijaverkosto. Säätiön toiminta-aika on viisi vuotta alkaen 1.4.2016. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra vastaa säätiön perustamisesta. Projektin rahoitus on yhteensä 7,5 miljoonaa euroa, josta 1/3 tulee projektissa mukana olevilta kaupungeilta, 1/3 Sitralta ja 1/3 yrityksiltä. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö osoittaa kasvusopimusten kautta rahoitusta Smart & Clean -projektin toteuttamiseen kaupungeille 2,5 miljoonaa euroa. Rahoittajien edustajat muodostavat säätiön hallituksen.

Kaupungin osallistuminen Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö sr:n toimintaan rahoitetaan kaupunginkanslian elinkeino-osaston määrärahoista. Kaupungin vuotuinen maksuosuus on noin 200 000 euroa.

Perustettavan säätiön sääntöjen mukaan säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään yhdeksän (9) jäsentä. Hallituksen jäsenistä enintään kolme (3) tulee nimetä pääkaupunkiseudun kaupunkien ehdotusten perusteella. Lisäksi säätiöllä on hallintoneuvosto, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään kahdeksantoista (18) jäsentä. Hallintoneuvoston jäsenistä enintään viisi (5) tulee nimetä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Lahden kaupungin esitysten perusteella. Projektiin osallistuvien pääkaupunkiseudun kaupunkien kesken on sovittu, että Helsinki nimeää yhden jäsenen säätiön hallitukseen ja hallintoneuvostoon.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Iina Oilinki, erityissuunnittelija, puhelin: 310 23116

iina.oilinki(a)hel.fi

Liitteet

1

Luonnos perustamiskirjaksi

2

Luonnos säännöiksi

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sitra

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566