Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2015

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kaj/2

 

14.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 183

Lasipalatsin mediakeskus Oy:n tilannekatsaus

HEL 2015-013272 T 00 01 02

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti merkitä tiedoksi Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n tilannekatsauksen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Muutostilanne

Lasipalatsin mediakeskus Oy on kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on media- ja elokuvakeskustoiminnan harjoittaminen ja toiminnan edellyttäminen tilojen, laitteiden sekä järjestelmien ja tieto- ja muiden verkkojen omistaminen, hallinta ja ylläpito.

Yhtiön toimialana on lisäksi hallita vuokrasopimuksen nojalla Lasipalatsi-rakennusta piha-alueineen ja luovuttaa hallinnassaan olevia tiloja sekä omistamiaan laitteita, järjestelmiä sekä tieto- ja muita verkkoja
edelleen media- ja elokuvakeskuksen toimintaa tukeviin tarkoituksiin.

Yhtiön tilanne muuttuu vuoden vaihteessa, kun sen vuokrasopimus kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa päättyy rakennuksen peruskorjaustöiden alkaessa.

Yhtiön seitsemäntoista toimintavuoden aikana Lasipalatsi-rakennuksesta siihen liittyvine toimintoineen on tullut tärkeä osa Helsingin kaupunkikulttuuria ja Lasipalatsin mediakeskus Oy on ollut keskeinen toimija luotaessa uudenlaista tapahtumakulttuuria myös muualle Helsinkiin. Yhtiölle on kertynyt huomattava tietotaito kulttuurirakennusten hallinnoimisessa ja saattamisessa aktiiviseen käyttöön sekä projektirahoituksen hankinnasta. 

Työsopimussuhteessa on neljä henkilöä. Hankkeisiin liittyvät työt on teetetty tuntityönä tai ostopalveluna.

Toiminnan sisältö

Tietotekniset palvelut

Lasipalatsin mediakeskus Oy tuottaa palvelinhotellipalveluja, virtuaalipalvelinpalveluja ja verkkosivustojen toteutuksia niin kaupunkikonsernin jäsenille kuin muille, erityisesti kulttuurialan organisaatioille.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy edistää avoimeen lähdekoodiin perustuvien verkkopalvelujen ja sovellusten käyttöä. Vuodesta 1998 lähtien kaikki palvelinpalvelut on tuotettu kustannustehokkaasti ja luotettavasti Linux-alustalla.

Helsingin kaupunki on yhtiön tietoteknisten palveluiden suurin asiakas. Tytäryhtiömallista on etua molemmille osapuolille yksinkertaisempien hankintaprosessien ja keskinäisen luottamuksen ansiosta. Pelkästään hosting-palveluiden osalta (60 verkkosivustoa, 5 virtuaalipalvelinta ja 130 verkkotunnuksen peilinimipalvelu) arvioitu kustannushyöty kaupunkikonsernille on noin 50 000 € vuodessa.

Tietoteknisten palvelujen liikevaihto on noin 190 000 € vuodessa. Palvelut on tuotettu omakustannushintaan. Vuosina 2014–2015 investoitiin palvelinjärjestelmän uudistuksiin, jotka luovat pohjan pilvipalvelumallin käyttöönottoon lähitulevaisuudessa. Tietotekniset palvelut työllistävät suoraan tai välillisesti 5–7 henkilöä.

Lasipalatsin oma konesali sijaitsee Lasipalatsinaukion alla ja puretaan museohankkeen tieltä. Palvelimille etsitään parhaillaan uutta sijoituspaikkaa.

Kansalliset hankkeet ja yhteistyö

Lasipalatsin mediakeskus Oy:n perustamiseen saatiin avustus Euroopan unionin Urban Pilot -ohjelmasta, joka oli tarkoitettu entisöintiin ja mediapainotteisten ohjelmien toteuttamiseen. Yhteensä hankkeisiin on toiminnan aikana myönnetty noin kuusi miljoonaa euroa, mukaan lukien muutkin kuin Euroopan Unionin rahoituslähteet. Hankkeet ovat työllistäneet vuosien aikana yli 20 henkilöä.

Kansainväliset hankkeet ja yhteistyö

HAE – The Home Albums of Europe on hanke kotialbumikuvien tallentamiseksi ja yksityisten kokoelmien digitoimiseksi. Muun muassa Irlannin, Iso-Britannian, Espanjan ja Romanian kanssa Horizon 2020 -ohjelmaan on valmisteilla hakemus, jonka aiheena on kulttuuriperinnön tallentaminen ja avoimeen lähdekoodiin perustuvan monikielisen järjestelmän kehittäminen sekä yleiseurooppalaisen asiasanoituksen standardien suunnittelu. Suomesta kumppaneina ovat Helsingin yliopisto (Kansalliskirjaston Digitointi ja konservointikeskus) sekä Suomen valokuvataiteen museo.

Kontupiste

Kontupiste on Mellunkylän asukkaille maksutonta palvelua tarjoava tietotekniikka- ja kulttuurikeskus Kontulan ostoskeskuksessa. Samoissa tiloissa toimii Symppis ja Kontulan asukastila. Kävijöitä on yli 52 000 vuodessa. EU:n Urban II -ohjelmasta vuoteen 2004 rahoitettu piste on vakiintunut pysyväksi toiminnaksi. Helsingin kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosasto tilaa Lasipalatsin Mediakeskus Oy:ltä Kontupisteen toiminnan ylläpidon ja ohjauksen.

Toiminnan vuosittaiset kulut ovat noin 70 000 €. Toiminnan tilaajana on kaupunginkanslian tietotekniikkaosasto.

Tapahtumatoiminta

Lasipalatsin Mediakeskus Oy on tuottanut ja ollut mukana tuottamassa lukuisia kulttuuritapahtumia ja palveluita. Se on kuratoinut näyttelyitä kolmessa galleriatilassa sekä vastannut Lasipalatsin aukion sisällöistä vuodesta 2013 alkaen. Elokuvatapahtumat ja suurimmat festivaalit ovat Bio Rexin vakituisia asiakkaita. Aukiolla on järjestetty runsaasti tapahtumia yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja tapahtuman tuottajien kanssa. Tässä työssä Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n verkostot ja asiantuntemus ovat olleet korvaamattomia.

Talouden kokonaisuus 1998 - 2014

Toiminta-aikanaan yhtiö on kerännyt vuokrina noin29,6 miljoonaa euroa ja tilittänyt vastaavasti tilakeskukselle noin 24,4 miljoonaa euroa. Yhtiön huolto- ja ylläpitokulujen kokonaismäärä on samalla ajanjaksolla ollut 2,9 miljoonaa euroa. Sisältöjen ja palveluiden tuottamisen kustannukset ovat muodostuneet noin 2,3 miljoonaksi euroksi ja hankerahoituksena ja muina tuottoina on kertynyt noin 10,7 miljoonaa euroa.

Jatkotyö

Kun Lasipalatsin mediakeskus Oy:ltä jää vuoden vaihteen jälkeen vuokraustoiminta pois, sen myötä vähenevät myös nykyiset taloudelliset edellytykset jatkaa kehittämistoimintaa. Edellä kuvatut toiminnot sekä kiinteistöjen uusiokäytön suunnittelutyö voivat jatkua vielä kevätkauden yhtiön käytettävissä olevien resurssien turvin. Tämä  ajanjakso on tarkoitus käyttää kehittämistyön tulevaisuuden turvaamiseen joko erillisen yhtiön muodossa tai mahdollisesti osana jo olemassa olevaa rakennetta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566