Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2015

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/4

 

25.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 84

Art and Design City Helsinki Oy Ab:ta koskevan omistajapoliittisen linjauksen muuttaminen

HEL 2015-005992 T 00 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää muuttaa Art and Design City Helsinki Oy Ab:ta koskevaksi omistajapoliittiseksi linjaukseksi 6=purkaminen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiökokouskutsu_allekirjoitettu

2

Esityslista

3

Osakas- ja ääniluettelo

4

Tasekirja_allekirjoitettu

5

Tase-erittelyt

6

Valtion esitys yhtiökokoukselle_allekirjoitettu

7

Valtakirjapohja

8

Tilintarkastuskertomus_allekirjoitettu

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Art and Design City Helsinki Oy Ab perustettiin vuonna 1995 tarkoituksena nostaa Arabianranta Itämeren alueen johtavaksi taideteollisuuskeskittymäksi. Tavoitteen taustalla oli Taideteollisen Korkeakoulun siirtyminen Arabianrantaan ja alueen kaavoittaminen asuinalueeksi, jolle haluttiin saada oma leimansa.

Yhtiön toimialana on yhtiöjärjestyksen mukaan avustaa Arabianrannan alueelle muodostettavan taideteollisuuskeskuksen toteuttamista järjestämällä hanketta tukevia palveluja. Yhtiön tarkoituksena on luoda edellytyksiä ja tuottaa palveluja Arabian-rannan taideteollisuuskeskuksen muodostamiseksi Itämeren johtavaksi taideteollisuuskeskukseksi. Tavoitteensa toteuttamiseksi yhtiö tuottaa markkinointi-, koulutus- ja muita palveluja ja osallistuu erilaisten kehitys- ja muiden projektien toteuttamiseen.

Kaupunki ja valtio ovat Art and Design City Helsinki Oy Ab:n suurimmat omistajat, molemmilla on yhtiöstä noin 35 prosentin omistusosuus. Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä toimitusjohtaja ja yksi muu henkilö.

Konsernijaosto päätti 16.2.2015, 11 § kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa edustamaan kaupunkia Art and Design City Helsinki Oy Ab:n kevään 2015 varsinaisessa yhtiökokouksessa sekä hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti.

Art and Design City Helsinki Oy Ab:n varsinainen yhtiökokous on kutsuttu koolle 29.5.2015. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 10 §:ssä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat. Yhtiökokouksessa käsitellään lisäksi yhtiön asettaminen selvitystilaan sekä selvitysmiehen valinta, ja Suomen valtion tekemä esitys valtion omistamien yhtiön osakkeiden hankkimisesta suunnattuna hankintana käypään hintaan ja osakepääoman alentamisesta ko. hankinnan rahoittamiseksi.

Suomen valtio on ilmaissut tahtonsa irtautua Art and Design City Helsinki Oy Ab:n omistajuudesta, ja esittänyt yhtiökokoukselle, että yhtiö hankkisi valtion omistamat osakkeet. Yhtiön hallitus ei puolla valtion esitystä yhtiön osakkeiden suunnatusta hankinnasta yhtiölle.

Sen sijaan yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö asetettaisiin yhtiökokouksen päätöksellä selvitystilaan. Yhtiön alkuperäisen tarkoituksen voidaan katsoa tulleen täytetyksi, eivätkä omistajatahot ole löytäneet uusia liiketoiminta- tai yhteistyömalleja yhtiön toiminnan jatkamiseksi ilman Arabianrantapainotusta. Yhtiön hallitus esittää myös, että selvitysmieheksi valittaisiin yhtiön toimitusjohtaja Kari Halinen. Toimitusjohtajan toimiminen selvitysmiehenä on kustannustehokkaampaa kuin ulkopuolisen selvitysmiehen nimeäminen, ja hänellä on parhaat tiedot yhtiön velvoitteista ja tilanteesta yleensä.

Kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista hyväksyä yhtiön hallituksen esitys yhtiön asettamisesta selvitystilaan ottaen huomioon valtion tahto irtaantua yhtiön toiminnasta sekä se, että yhtiö on täyttänyt yhtiöjärjestyksessä mainitun tarkoituksensa ja sen toiminta on nykyisellään vähäistä. Selvitysmieheksi on tarkoituksenmukaista valita yhtiön toiminnan ja tilan tunteva toimitusjohtaja.

Kaupungin kannalta ei sen sijaan ole tarkoituksenmukaista hyväksyä valtion esitystä sen omistamien osakkeiden hankkimisesta yhtiölle eikä hankkimisen rahoittamisesta yhtiön osakepääomaa alentamalla. Yhtiön tilanne on syytä ratkaista kaikkia osakkeenomistajia koskevalla kokonaisratkaisulla yhden osakkeenomistajan omistuksesta irrottautumisen sijaan.

Kaupunki on hankkinut Art and Design City Helsinki Oy Ab:lta palveluja vuoden kerrallaan voimassa olevien palvelutuotantosopimusten perusteella. Aiempina vuosina sopimuksen vuotuinen arvo on ollut noin 300 000–330 000 euroa. Vuonna 2014 kaupunki hankki yhtiöltä palveluja yhteensä noin 175 000 eurolla. Vuoden 2015 talousarviossa ei ole varattu määrärahaa palveluostoihin yhtiöltä, eikä näin ollen myöskään uutta palvelutuotantosopimusta ole yhtiön kanssa tehty.

Osakeyhtiölain mukaan selvitysmenettelyn tarkoituksena on yhtiön varallisuusaseman selvittäminen, tarpeellisen omaisuusmäärän muuttaminen rahaksi, velkojen maksaminen sekä ylijäämän suorittaminen osakkeenomistajille. Kaupungin kirjanpidossa yhtiön osakkeiden arvona on yhteensä 109 326,68 euroa. Mahdollinen tarve tehdä alaskirjauksia selviää selvitysmenettelyn yhteydessä, kun kaupungin osuus ylijäämästä varmistuu yhtiön velkojen maksamisen jälkeen.

Kaupungin omistajapoliittisissa linjauksissa vuodelta 2011 on tällä hetkellä Art and Design City Helsinki Oy Ab:n osalta todettu, että omistus pidetään nykyisellään. Yhtiötä koskevaa omistajapoliittista linjausta tulee siksi muuttaa ennen kuin konsernijaosto antaa selvitystilaa koskevat toimintaohjeiden kaupungin yhtiökokousedustajalle.

Valtion edustajien kanssa on keskusteltu selvitystilaan asettamisen, selvitysmiehen valinnan ja Suomen valtion tekemän esityksen käsittelyn siirtämisestä yhtiökokouksen jatkokokoukseen, joka pidetään sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on käsitellyt yhtiötä koskevan omistajapoliittisen linjauksen muuttamista, ja konsernijaosto on antanut kaupungin yhtiökokousedustajalle toimintaohjeet mainittuihin asioihin liittyen.

Jotta edellä mainitut asiat saadaan siirrettyä yhtiökokouksen jatkokokoukseen, kaupunginjohtaja antaa siirtämistä koskevan toimintaohjeen kaupungin yhtiökokousedustajalle. Yksinomaan jatkokokoukseen siirtämistä koskevien toimintaohjeiden antaminen ei ole kaupungin kannalta taloudellisesti merkittävä eikä periaatteellisesti laajakantoinen asia, ja kuuluu siten kaupunginjohtajan toimivaltaan.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiökokouskutsu_allekirjoitettu

2

Esityslista

3

Osakas- ja ääniluettelo

4

Tasekirja_allekirjoitettu

5

Tase-erittelyt

6

Valtion esitys yhtiökokoukselle_allekirjoitettu

7

Valtakirjapohja

8

Tilintarkastuskertomus_allekirjoitettu

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566