Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2015

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Sj/1

 

09.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 40

Edustajien nimeäminen sivistystoimen toimialaan kuuluvien tytäryhteisöjen toimielimiin

HEL 2015-001515 T 00 01 05

Päätös

Konsernijaosto päätti

-        kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalveluja edustamaan kaupunkia liitteessä mainittujen tytäryhtiöiden vuoden 2015 varsinaisissa yhtiökokouksissa

-        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti

-        kehottaa yhtiökokousedustajaa esittämään, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti

-        kehottaa yhtiökokousedustajaa esittämään, että yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja konsernijaoston päättämiä toimintaohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjeistusta

-        kehottaa yhtiökokousedustajaa ehdottamaan yhtiökokouksessa, että tytäryhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston tekemien päätösten mukaiset palkkiot, ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu tai määrätty

-        nimetä kaupungin edustajat säätiöiden toimielimiin ja tilintarkastajat sääntöjen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti

-        todeta, että tilintarkastajalle ja tilintarkastusyhteisölle suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 30.1.2013 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Sivistystoimen tytäryhteisöihin nimettävät

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Liitteessä mainitut yhtiöt ja säätiöt

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

Sivistystoimen toimialaan kuuluu seuraavia tytäryhtiöitä ja säätiöitä, joihin kaupungilla on oikeus nimetä hallituksen jäseniä ja tilintarkastajia:

Helsingin Musiikkitalon säätiön tarkoituksena on edistää ja vaalia laaja-alaisesti monipuolisen musiikkikulttuurin esille tuomista, pääsääntöisesti Helsingin Musiikkitalossa. Säätiön hallitukseen kuuluu vähintään kolme ja enintään viisi jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muut jäsenet valitsee Helsingin kaupunki. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta siten, että toimikausi päättyy hallituksen jäsenten valinnan todenneen vuosikokouksen jälkeen pidettävän toisen vuosikokouksen päättyessä.  Kaupunki nimeää säätiölle tilintarkastajan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Helsinki Stadion Oy:n tehtävänä on hallita Töölön kaupunginosassa sijaitsevaa tonttia ja sillä olevaa stadionrakennusta sekä järjestää stadionilla erilaisia yleisö- ja asiakastilaisuuksia ja viihdetapahtumia. Kaupunki omistaa yhtiöstä n. 80 %. Kaupunki nimeää yhtiön hallitukseen vuosittain kolmesta viiteen jäsentä ja yhden varsinaisen tilintarkastajan.

Helsinki-viikon säätiön tarkoituksena on taiteen eri muotojen tunnetuksi tekeminen kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle. Säätiön hallitukseen kuuluu seitsemän varsinaista jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenet valitsee Helsingin kaupunki. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi vuotta päättyen toisen toimikauden vuosikokouksen päättyessä. Kaupunki nimeää säätiölle tilintarkastajan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Jääkenttäsäätiön tarkoituksena on jääurheilun ja soveltuvin osin myös muiden urheilulajien harrastusmahdollisuuksien edistäminen. Säätiö voi rakennuttaa tai vuokrata jää- ja urheiluhalleja, vastata niiden käytöstä ja hoidosta ja luovuttaa niitä korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin. Kaupunki omistaa säätiön kokonaan. Hallitukseen nimetään puheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä, joista yksi edustaa kaupungin liikuntahallintoa. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Lisäksi kaupunki nimeää säätiölle kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa.

UMO-säätiön tarkoituksena on kulttuurin, kuten säveltaiteen tunnetuksi tekeminen kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle sekä orkesteritoiminnan kehittäminen ja edistäminen. Yhtiön hallituksessa on viisi jäsentä. Helsingin kaupunki valitsee hallituksen puheenjohtajan ja jäsenet. Tilintarkastaja nimetään vuosittain.

Vuosaaren Urheilutalo Oy:n toimiala on liikuntatilojen omistus ja hallinta sekä kyseisissä tiloissa liikuntapalvelujen ja niitä koskevien palvelujen tuottaminen ja järjestäminen yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Kaupunki omistaa yhtiön osakkeista noin 90 %. Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään yksitoista varsinaista jäsentä. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Sekä hallituksen että tilintarkastajien toimikausi on kaksi vuotta.

Helsingin Teatterisäätiön tarkoituksena on kaupunginteatterin perustaminen ja hoitaminen Helsingin kaupungissa. Säätiön edustajiston ja hallituksen toimikausi ovat kumpikin nelivuotisia, ja kaupunki on nimennyt niihin edustajansa kausiksi, jotka päättyvät vuonna 2017. Laura Rissanen on pyytänyt eroa hallituksen jäsenyydestä ja hänen tilalleen on valittava uusi jäsen, jonka kausi alkaa säätiön edustajiston kevätkokouksesta. Säätiölle on myös valittava tilintarkastaja.

Esittelijä toteaa lopuksi, että kaupunginhallitus on 13.9.2004 (1 119 §) päättänyt konserniin kuuluvien tytäryhtiöiden ja säätiöiden hallitusten jäsenten palkkioista. Päätöksen perusteella yhtiön hallituksen jäsenille maksetaan kokouspalkkio, joka perustuu kaupunginvaltuuston hyväksymään luottamushenkilöiden palkkiosääntöön. Kokouspalkkio on sama kuin palkkiosäännön 2 §:ssä tarkoitetun jaoston puheenjohtajan kokouspalkkio, joka on tällä hetkellä 200 euroa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle maksetaan lisäksi vuosipalkkio, joka on puolet palkkiosäännön 4 §:n kohdassa ”muut lautakunnat” mainitusta vuosipalkkiosta. Tällä hetkellä vuosipalkkio on 2 185 euroa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Sivistystoimen tytäryhteisöihin nimettävät

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Liitteessä mainitut yhtiöt ja säätiöt

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566