Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2015

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/4

 

16.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Kaupunginjohtajan toimiala: osakkuus- ja muiden yhteisöjen edustajien nimeäminen toimielimiin

HEL 2014-013454 T 00 01 05

Päätös

Konsernijaosto päätti

-        kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalveluita edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä mainittujen yhtiöiden vuoden 2015 kevään varsinaisissa yhtiökokouksissa

-        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat hallituksen päätösehdotusten  mukaisesti sekä

-        kehottaa kaupungin kokousedustajaa esittämään, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kj_ osakkuusyhtiöt_ja_muut_yhtiöt.pdf

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Yhtiöt

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

Esittelijä toteaa, että konsernijaostolle on valmisteltu keskitetysti päätettäväksi esitykset kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien osakkuus- ja muiden yhtiöiden hallitus- ja tilintarkastajavalinnoista liitteen mukaisesti.

Osakkuusyhteisöt

Osakkuusyhteisöt: Art and Design City Helsinki Oy Ab, Greater Helsinki Promotion Ltd Oy, Makery Oy, Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy ja Vantaan Energia Oy.

Art and Design City Helsinki Oy Ab:n toimialana on avustaa Arabianrannan alueelle muodostettavan taideteollisuuskeskuksen toteuttamista järjestämällä hanketta tukevia palveluja. Helsingin kaupungin omistusosuus on 35,2 %. Yhtiön hallituksessa on seitsemän jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden varsinaisen jäsenen ja tämän henkilökohtaisen varajäsenen. Yhtiöllä on kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastaja. Helsinki nimeää yhden tilintarkastajan ja varatilintarkastajan.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 350 euroa per kokous. Puheenjohtajalle maksetaan lisäksi 3 600 euron suuruinen vuosipalkkio. Mikäli varapuheenjohtaja korvaa kokouksessa varsinaisen puheenjohtajan, maksetaan varapuheenjohtajalle lisäksi puolet puheenjohtajan palkkiosta eli 175 euroa. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Greater Helsinki Promotion Ltd Oy:n toimialana on pääkaupunkiseudun kansainvälinen markkinointi. Helsingin kaupungin omistusosuus on 45,0 %. Yhtiön hallituksessa on kuusi jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden varsinaisen jäsenen. Hallituksen puheenjohtajan nimeää Helsinki. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvitse valita.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Makery Oy:n toimialana on kansainvälisen liiketoimintaosaamisen kehittäminen ja myynti, yrityshautomotoiminnan harjoittaminen sekä siihen liittyvä sijoitustoiminta, toimitilojen vuokraus, yritysten toimintaympäristön ja siihen liittyvien palvelujen kehittäminen ja myynti sekä koulutus ja konsultointi. Helsingin kaupungin omistusosuus on 28,57 % Yhtiön hallituksessa on kolmesta kahdeksaan jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Tilintarkastajan tulee olla Keskuskauppakamarin hyväksymä. Tilintarkastaja voi olla myös Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastusyhteisö.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 250 euroa per kokous. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on perustettu hankkimaan ja omistamaan Helsingin seudun liikenteessä tarvittava uusi junakalusto. Helsingin kaupungin omistusosuus on 34,0 %. Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään seitsemän jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden. Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvita.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous. Puheenjohtajalle maksetaan lisäksi 2 185 euron suuruinen vuosipalkkio. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Vantaan Energia Oy:n toimialana on sähkö-, lämpö- ja maakaasuliiketoiminta sekä muu energiahuolto ja niihin liittyvä tuotteiden valmistus ja kauppa, energiapalvelut sekä alan muu liiketoiminta. Helsingin kaupungin omistusosuus on 40 %. Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään seitsemän ja enintään yksitoista jäsentä, joista Helsinki nimeää neljä. Yhtiöjärjestyksen mukaan hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Yhtiöllä on kaksi varsinaista tilintarkastajaa ja yksi varatilintarkastaja. Yhden varsinaisen tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tulee olla Keskuskauppakamarin hyväksymiä tilintarkastajia tai Keskuskauppakamarin hyväksymiä tilintarkastusyhteisöjä. Toisen varsinaisen tilintarkastajan tulee olla hyväksytty tilintarkastaja.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 200 euroa per kokous ja puheenjohtajalle 250 euroa per kokous. Lisäksi hallituksen jäsenten vuosipalkkioiksi päätettiin, että vuosipalkkiona hallituksen puheenjohtajalle maksetaan 5 200 euroa, varapuheenjohtajalle 3 500 euroa ja hallituksen jäsenille 3 100 euroa.  Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Muut yhteisöt

Muut yhteisöt: Culminatum Innovation Oy Ltd

Culminatum Innovation Oy Ltd:n toiminnan tarkoituksena on parantaa kansainvälisesti kilpailukykyisen, korkeaa osaamista vaativan yritystoiminnan sijoittumisen ja kehittymisen edellytyksiä Uudellamaalla. Helsingin kaupungin omistusosuus on 8,1 %. Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään neljä ja enintään yhdeksän jäsentä, joista Helsinki nimeää yhden. Yhtiöllä on keskuskauppakamarin hyväksymä varsinainen tilintarkastaja, joka toimii tehtävässään toistaiseksi.

Esittelijä toteaa, että yhtiön edellisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen jäsenten kokouspalkkioksi 350 euroa per kokous ja puheenjohtajan kokouspalkkioksi 530 euroa per kokous. Yhtiön yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksessa ei ole nimenomaisesti sovittu palkkioista, vaan palkkiot perustuvat yhtiössä vakiintuneesti noudatettuun palkkiokäytäntöön.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kj_ osakkuusyhtiöt_ja_muut_yhtiöt.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Yhtiöt

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566