Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2012

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Sj/1

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 171

Jäsenen esittäminen Cultura-säätiön hallitukseen

HEL 2012-007050 T 00 01 06

Päätös

Konsernijaosto päätti esittää maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsanderia kaupungin edustajaksi Cultura-säätiön hallitukseen toimikaudeksi, joka alkaa vuoden 2013 alusta ja päättyy vuoden 2016 vuosikokouksen päättyessä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Opetus- ja kulttuuriministeriön täydennetty esitys osallistumisesta Cultura-säätiön perustamiseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

OKM

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Konsernijaosto päättänee esittää maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsanderia kaupungin edustajaksi Cultura-säätiön hallitukseen toimikaudeksi, joka alkaa vuoden 2013 alusta ja päättyy vuoden 2016 vuosikokouksen päättyessä.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 10.10.2012, että kaupunki lähtee yhdeksi perustajaksi Cultura-säätiöön. Päätös oli ehdollinen ja edellytti Espoon ja Vantaan mukaan tuloa säätiöön. Espoo ja Vantaa ovat tehneet asiassa myönteisen päätöksen ja kaupunkien edustajat ovat allekirjoittaneet säätiön perustamiseen liittyvät asiakirjat. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Helsinkiä esittämään edustajaansa säätiön hallitukseen.

Säätiön sääntöjen 6 §:n mukaan säätiön hallituksessa on 8 - 9 varsinaista jäsentä. Jokainen säätäjä voi esittää hallitukseen yhtä jäsentä. Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsee hallituksen, hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikaudeksi. 

Cultura-säätiön tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa venäjänkielisen väestön kielellistä identiteettiä ja edesauttaa venäjänkielisen kulttuurin kehittymistä Suomessa sekä muutoin kehittää kaksisuuntaista ja monialaista integraatiota. Kaupungin esitykseksi hallituksen jäseneksi esitetään henkilöstökeskuksen maahanmuuttoasioiden johtaja  Annika Forsanderia.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Opetus- ja kulttuuriministeriön täydennetty esitys osallistumisesta Cultura-säätiön perustamiseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

OKM

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Nimetylle

Päätöshistoria

Kaupunginvaltuusto 10.10.2012 § 320

HEL 2012-007050 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti, että kaupunki lähtee mukaan yhdeksi perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan Cultura-säätiöön, jonka tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa venäjänkielisen väestön kielellistä identiteettiä ja edesauttaa venäjänkielisen kulttuurin kehittymistä Suomessa sekä muutoin kehittää kaksisuuntaista ja monialaista integraatiota. Säätiön tarkoituksena on myös edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta kansallisesti ja kansainvälisesti.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti luovuttaa säätiön säädepääomaksi viisituhatta (5 000) euroa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä säätiön säädekirjan ja säännöt esityslistan tämän asian liitteen 4. mukaisesti.

Vielä kaupunginvaltuusto päätti todeta tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä olevan,  että sekä Espoon että Vantaan kaupungit ovat tehneet myönteisen päätöksen säätiöön mukaan lähtemisestä.

Käsittely

10.10.2012 Ehdotuksen mukaan

Kaupunginvaltuusto päätti todeta, ettei valtuutettu Paavo Arhinmäki esteellisenä osallistunut asian käsittelyyn.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Jussi Halla-aho valtuutettu Seppo Kanervan kannattamana ehdottanut, että kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunki ei lähde mukaan perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan Cultura-säätiöön.

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Jussi Halla-ahon vastaehdotus hyväksytty.

5 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Kaupunginvaltuusto päättää, että kaupunki ei lähde mukaan perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan Cultura-säätiöön.

Jaa-äänet: 68
Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Lilli Autti, Jorma Bergholm, Maria Björnberg-Enckell, Harry Bogomoloff, Tuija Brax, Mika Ebeling, Matti Enroth, Laura Finne-Elonen, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Rakel Hiltunen, Sirkku Ingervo, Jessica Karhu, Emma Kari, Heikki Karu, Mari Kiviniemi, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Terhi Mäki, Silvia Modig, Elina Moisio, Sole Molander, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Pekka Saarnio, Hanna-Kaisa Siimes, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Mirka Vainikka, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Sanna Vesikansa, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri, Henrika Zilliacus-Tikkanen

Ei-äänet: 8
Jussi Halla-aho, Nina Huru, Seppo Kanerva, Kauko Koskinen, Hannele Luukkainen, Wille Rydman, Riitta Snäll, Antti Valpas

Tyhjä: 2
Arja Karhuvaara, Seija Muurinen

Poissa: 7
Paavo Arhinmäki, Mari Holopainen, Sara Paavolainen, Heli Puura, Juho Romakkaniemi, Nils Torvalds, Jan Vapaavuori

Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Yrjö Hakanen ehdottanut hyväksyttäväksi seuraavan toivomusponnen:

Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää, missä kaupungin toiminnoissa on erityinen tarve lisätä venäjänkielisiä palveluja ja millä tavalla turvataan erityisesti kiireellisissä tilanteissa venäjänkielisten palvelujen saanti.

Puheenjohtaja totesi, ettei valtuutettu Yrjö Hakasen ehdottama toivomusponsi liittynyt asiaan, joten sitä ei oteta käsittelyyn.

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 01.10.2012 § 1078

HEL 2012-007050 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee, että kaupunki lähtee mukaan yhdeksi perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan Cultura-säätiöön, jonka tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa venäjänkielisen väestön kielellistä identiteettiä ja edesauttaa venäjänkielisen kulttuurin kehittymistä Suomessa sekä muutoin kehittää kaksisuuntaista ja monialaista integraatiota. Säätiön tarkoituksena on myös edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta kansallisesti ja kansainvälisesti.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee luovuttaa säätiön säädepääomaksi viisituhatta (5 000) euroa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä säätiön säädekirjan ja säännöt esityslistan tämän asian liitteen 4. mukaisesti.

Vielä kaupunginvaltuusto päättänee todeta tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä olevan,  että sekä Espoon että Vantaan kaupungit ovat tehneet myönteisen päätöksen säätiöön mukaan lähtemisestä.

Käsittely

01.10.2012 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Jussi Halla-aho: (2) Kaupunginvaltuusto päättänee, ettei kaupunki lähde mukaan yhdeksi perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan Cultura-säätiöön.

Esityksestä tai sen perusteluista ei käy ilmi, miksi venäjänkielisten kielellinen ja kulttuurinen identiteetti tarvitsisivat julkisen vallan erityistukea, tai miksi venäjänkielisten kielellisen ja kulttuurisen identiteetin vahvistaminen olisi sellaista, suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumista edistävää toimintaa, että sen voitaisiin katsoa palvelevan Helsingin myönteistä kehitystä, vastaavan helsinkiläisen veronmaksajan etua ja siten kuuluvan julkisen vallan tehtäviin.

Puheet venäjänkielisen väestön identiteetin ylläpidosta asettuvat lisäksi outoon valoon, kun otetaan huomioon, että merkittävä osa venäjää puhuvasta väestöstämme on ns. paluumuuttajia, ts. henkilöitä, jotka muuttolupaa hakiessaan ovat ilmoittaneet olevansa identiteetiltään suomalaisia.

Jussi Halla-ahon vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

 

Jussi Halla-aho jätti asiaan vastaehdotuksensa mukaisen eriävän mielipiteen.

24.09.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566