Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2012

1 (1)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Kj/4

 

12.03.2012

 

 

 

 

 

 

§ 55

HSY:n ylimääräinen yhtymäkokous

HEL 2012-001695 T 00 01 06

Päätös

Konsernijaosto päätti kehottaa kaupunginjohtajaa tai hänen määräämäänsä edustamaan Helsingin kaupunkia Helsingin seudun ympäristöpalvelut  -kuntayhtymän ylimääräisessä yhtymäkokouksessa 16.3.2012 klo 10.30.

Samalla konsernijaosto päätti kehottaa kaupungin edustajaa kannattamaan hallituksen esitystä

1. taloussäännön hyväksymisestä,
2. tukipalvelut -tulosalueen perustamisesta ja hallintopalvelukeskus tulosalueen lakkauttamisesta sekä johtosäännön muuttamisesta, ja
3. Blominmäen jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkistamisesta.

Lisäksi konsernijaosto päätti oikeuttaa kaupungin edustajan harkintansa mukaan hyväksymään muiden jäsenkuntien toimesta yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi mahdollisesti esittämät asiat.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Matti Malinen, konserniyksikön päällikkö, puhelin: 310 36277

matti.malinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, asialista

2

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, taloussääntö

3

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, johtosääntö

4

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, Blominmäki

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HSY

 

Kaupunginjohtaja

 

Päätösehdotus

Konsernijaosto päättänee kehottaa kaupunginjohtajaa tai hänen määräämäänsä edustamaan Helsingin kaupunkia Helsingin seudun ympäristöpalvelut  -kuntayhtymän ylimääräisessä yhtymäkokouksessa 16.3.2012 klo 10.30.

Samalla konsernijaosto päättänee kehottaa kaupungin edustajaa kannattamaan hallituksen esitystä

1. taloussäännön hyväksymisestä,
2. tukipalvelut -tulosalueen perustamisesta ja hallintopalvelukeskus tulosalueen lakkauttamisesta sekä johtosäännön muuttamisesta, ja
3. Blominmäen jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkistamisesta.

Lisäksi konsernijaosto päättänee oikeuttaa kaupungin edustajan harkintansa mukaan hyväksymään muiden jäsenkuntien toimesta yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi mahdollisesti esittämät asiat.

Esittelijä

Ylimääräisessä yhtymäkokouksessa käsiteltävät asiat ovat: taloussäännön hyväksyminen (esityslistan asia 2), tukipalvelut –tulosalueen perustaminen ja johtosäännön muuttaminen (esityslistan asia 3) sekä  Blominmäen jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkistaminen (esityslistan asia 4).

Yhtymäkokouksen esityslista on liitteenä 1.

HSY:n taloussääntö

Taloussääntöön on koottu kuntayhtymän talouden hallinnan kannalta keskeiset toimintaperiaatteet sekä sellaiset taloudenpitoon liittyvät asiat, joita kuntayhtymässä ei ole muutoin määritelty. HSY:n taloussäännössä määritellään keskitetyn taloushallinnon ja toimialojen sekä tulosalueiden taloustoimintojen välinen vastuunjako ja tehtävät. Edelleen kuvataan keskeiset periaatteet talouden ja toiminnan suunnittelusta ja seurannasta. Rahoituksen ja maksuliikenteen hoitamisen toimintaperiaatteet sekä vastuut ja velvollisuudet määritellään ottaen huomioon riskinhallinnalliset näkökohdat. Rahoitus- ja sijoitustoiminnoissa lähtökohtana on ensisijaisesti turvallisuus ja ennakoitavuus. Hankintatoimen osalta taloussäännössä selvennetään oman henkilöstön roolia ja korostetaan sitä, että henkilökunta ei voi olla kuntayhtymän tavaran tai palvelun toimittajana.

Ehdotus kuntayhtymän taloussäännöksi on liitteenä 2.

Tukipalvelut -tulosalueen perustaminen ja johtosäännön muuttaminen 

HSY:ssä on vuoden 2011 aikana käynnistetty johtamisen ja kehittämisen sekä tukipalvelujen uudelleenjärjestäminen. Tavoitteena on ollut selkiyttää johtamista erottamalla yhteinen johtaminen ja kehittäminen tukipalvelujen tuottamisesta. Hallinnon ja tukitoimintojen prosessien kehittäminen on yksi TTS:n strategisista tavoitteista ja tuottavuusohjelmaan sisältyy useita tähän aihepiiriin liittyviä toimenpiteitä.

HSY:n hallitus esittää yhtymäkokoukselle, että 1.5.2012 lukien HSY:n organisaatioon perustetaan tukipalvelut – niminen tulosalue ja lakkautetaan samasta ajankohdasta lukien hallintopalvelukeskus tulosalueena ja että samassa yhteydessä HSY:n johtosääntöön tehdään tarvittavat muutokset.

Ehdotus johtosääntöön tehtävistä muutoksista on liitteenä 3.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkistaminen

Espoon valtuusto päätti 12.10.2009 uuden, Suomenojan jätevedenpuhdistamon korvaavan puhdistamon sijoituspaikaksi Blominmäen. Hankkeen kokonaisinvestoinneiksi arvioitiin päätöksen yhteydessä 240 milj. euroa. Sijoituspaikkapäätöksen jälkeen HSY:n vesihuollon toimiala on jatkanut hankkeen suunnittelua. Tehtyjen selvitysten perusteella HSY:n hallitus hyväksyi 19.11.2010 Blominmäen jätevedenpuhdistamon mitoitusperiaatteet ja puhdistustavoitteet, joiden perusteella aiemmin hyväksyttyä hankesuunnitelmaa on tarkennettu.

Tarkennetun hankesuunnitelman mukainen hankkeen kokonaiskustannusarvio on 286 milj. euroa. Vesihuollon voimassa olevassa investointiohjelmassa vuosille 2010 – 2019 on hankkeen kustannusarvion todettu olevan noin 240 milj. euroa. Kustannusarvion kasvu johtuu mm. yleisestä kustannustason noususta sekä Suomenojan nykyisellä puhdistamolla tehtävistä järjestelyistä ja louhintatöiden suhdannevarauksesta aiheutuvista kustannuksista, joita ei ollut sisällytetty aiempaan kustannusarvioon. Lisämäärärahan tarve tullaan ottamaan huomioon vuoden 2012 keväällä tehtävässä investointiohjelman päivityksessä.

Blominmäen alueen maakunta-, yleis- ja asemakaavoitustyö on parhaillaan käynnissä ja puhdistamoalueen asemakaavan arvioidaan saavan lainvoiman vuoden 2014 lopulla. Hankkeen ympäristölupahakemuksen valmistelu voidaan käynnistää sen jälkeen kun yhtymäkokous on hyväksynyt hankesuunnitelman tarkennuksen. Hakemus valmistunee vuoden 2012 lopulla, jolloin se jätetään viranomaiskäsittelyyn. Toteutussuunnittelu käynnistynee vuoden 2013 alussa. HSY:n hallituksen päätöstä edellyttävät ensimmäiset urakat on tarkoitus tuoda päätettäviksi vuoden 2015 alkupuolella, jolloin varsinaiset rakennustyöt voidaan käynnistää. Jätevedenpuhdistamon on tarkoitus valmistua vuoden 2020 lopulla.

HSY:n hallitus esittää, että yhtymäkokous hyväksyisi Blominmäen jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkennuksen siten, että hankkeen kustannusarvio on joulukuun 2011 hintatasossa 286 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Jätevedenpuhdistamon hankesuunnitelman tarkennus on liitteenä 4.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Matti Malinen, konserniyksikön päällikkö, puhelin: 310 36277

matti.malinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, asialista

2

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, taloussääntö

3

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, johtosääntö

4

Liite, HSY-kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous, Blominmäki

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HSY

 

Kaupunginjohtaja

 

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566