Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2021

1 (6)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

26.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 6

Hankkeiden rahoittaminen innovaatiorahaston varoilla

HEL 2020-010749 T 02 05 01 05

HEL 2019-009964, HEL 2018-012111, HEL 2017-012988

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto osoitti maksettavaksi innovaatiorahastosta jo aikaisemmilla päätöksillä myönnettyä määrärahaa            190 555 euroa Forum Virium Helsingille käynnissä olevan ”Jätkäsaari Mobility Lab” -hankkeen (prr 3599765) toteuttamiseen.

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto siirsi käynnissä olevan Helsingin kaupungin kaupunginkanslian elinkeino-osaston ”Helsinki Education Hub - Helsingistä oppimisen maailman pääkaupunki” -hankkeen (prr 3599781) vuodelta 2020 käyttämättä jäänyttä määrärahaa yhteensä enintään 11 000 euroa käytettäväksi vuonna 2021.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta Linux Foundation Hyperledger DBE Laboratory Helsingin hankkeelle ”Sähköinen tiedonvaihto hankinnan ja hankintojen kuljetusprosesseissa: Yhteisprojekti lohkoketjuteknologian pilotoimiseksi DBE Platform tiedonvälitysalustaa käyttäen”.

Käsittely

Erityissuunnittelija Ida Björkbacka oli paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Esteellisyydet: Santtu von Bruun
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 5)

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Ari Seppänen, erityissuunnittelija, puhelin: 32618

ari.seppanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 26.4.2021

2

Hakemus_Sahkoinen_tiedonvaihto_DBE_Lab

3

Väliraportti_Helsinki_Education_Hub

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkoiset hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Kaksi käynnissä olevaa innovaatiorahastosta rahoitettua hanketta on pyytänyt tarkennuksia aikaisempiin rahoituspäätöksiin. Molempia esitetään hyväksyttäväksi. Toiselle hankkeelle esitetään vuodelta 2020 käyttämättä jääneen määrärahan siirtoa vuodelle 2021 ja toiselle hankkeelle esitetään aikaisemmissa päätöksissä myönnettyjen ja suorittamatta jääneiden hankerahojen maksamista. Lisäksi käsittelyssä on yksi uusi hankehakemus, jolle ei esitetä rahoitusta, koska se ei riittävässä määrin täytä innovaatiorahaston kriteerejä. Innovaatiorahaston hankekohtaisen arvioinnin tulokset ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Esittelijän perustelut

Kahden käynnissä olevan hankkeen rahoitus

Kahden käynnissä olevan innovaatiorahastosta rahoitetun hankkeen rahoitukseen esitetään muutosta.

Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelun, Kaupunginkanslian ja Forum Virium Helsinki Oy:n hanke ”Jätkäsaari Mobility Lab”

Hanke jätti väliraporttinsa innovaatiorahastolle vuoden 2020 lopussa. Tämän perusteella kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi 7.12.2020 § 47 hankkeelle aikaisemmin sidottua rahoitusta ja aikaisemmilta vuosilta käyttämättä jääneen rahoituksen siirtoa käytettäväksi vuonna 2021 yhteensä 773 309 euroa. Kyseisen rahoituspäätöksen perusteluosiossa on virhe. Perustelujen sivulla 9 lukee, että ”Hankkeessa kaupunginkanslialle myönnetyistä vuodelta 2020 käyttämättä jäävistä määrärahoista esitetään siirrettävän 139 923 euroa vuodelle 2021 niin, että 68 456 euroa osoitetaan Forum Virium Helsingille ja 50 233 euroa kaupunkiympäristön toimialalle.”

Päätöstä tulee korjata niin, että kaupunginkanslialle myönnetyistä vuodelta 2020 käyttämättä jäävistä määrärahoista 89 690 euroa osoitetaan Forum Virium Helsingille. Luku 68 456 euroa on siis virheellinen.

Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen Forum Virium Helsinki OY:n osatoteutuksen rahoituksesta innovaatiorahastosta on edelleen jäänyt maksamatta osa vuodelle 2020 myönnetystä hankerahoituksesta. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi 9.12.2019 § 50 Forum Virium Helsinki Oy:lle yhteensä 230 180 euroa Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen toteuttamiseen. Innovaatiorahastosta on kuitenkin virheellisesti maksettu vain 129 315 euroa kyseisestä summasta. Hanke on kuitenkin toteuttanut toimenpiteitä ja kuluttanut hankerahoitusta hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti vuonna 2020. Forum Virium Helsingille tulee takautuvasti maksaa 100 865 euroa vuodelle 2020 myönnetystä rahoituksesta.

Forum Virium Helsinki OY:lle tulee maksaa yhteensä 89 690 + 100 865 = 190 555 euroa.

Forum Virium Helsinki Oy:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska yhtiö ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Helsingin kaupungin kaupunginkanslian elinkeino-osaston hanke ”Helsinki Education Hub”

Elinkeinojaosto myönsi hankkeelle rahoitusta 19.10.2020 § 36 ja hanke on pääosin alkanut hankesuunnitelman mukaisella tavalla. Muun muassa koronapandemiasta johtuen hankkeessa järjestettäviä tapahtumia ja niistä aiheutuvia kustannuksia siirtyy vuodelta 2020 vuodelle 2021. Käyttämättä jääneen 11 000 euron rahoituksen siirtäminen vuodelle 2021 tähän tarkoitukseen on perusteltua.

Uudet hankehakemukset

Innovaatiorahastolle on määräaikaan mennessä saapunut kaksi uutta hankehakemusta, joista yksi on hakijan toiveesta vedetty pois käsittelystä.

Linux Foundation Hyperledger DBE Laboratory Helsingin hanke "Sähköinen tiedonvaihto hankinnan ja hankintojen kuljetusprosesseissa: Yhteisprojekti lohkoketjuteknologian pilotoimiseksi DBE Platform tiedonvälitysalustaa käyttäen"

Projektin tavoitteena on lisätä todellisiin kustannuksiin perustuen osallistujien ymmärrystä sähköisen, automatisoidun tiedonsiirron hyödyistä ja haasteista. Projektiin otetaan mukaan vähintään kymmenen NewCo Helsingin avulla löydettyä aikaisen vaiheen tai pidemmälle edistynyttä start-up yritystä. Osallistuvat yritykset kokeilevat heidän välistä sähköistä tiedonvaihtoa hankinnassa ja siihen liittyvässä logistiikassa, tehden tilauksen, tilausvahvistuksen, kuljetustilauksen, kuljetustilauksen vahvistuksen ja kuljetuspalvelulaskun ja ostolaskun ohjatusti kokeiluympäristössä. Tämän jälkeen he voivat jatkaa kokeilua itsenäisesti. Tähän käytetään lohkoketjuteknologiaan pohjautuvaa tiedonvälitysalustaa, Core Platformia. Osallistujille opetetaan myös yritysten väliseen sähköiseen tiedonvaihtoon EU:ssa käytettävän PEPPOLin toimintalogiikka.

Hankkeen rahoittaminen innovaatiorahastosta ei arvioida olevan perusteltua, sillä hankkeen hyödyt arvioidaan jäävän liian kapeiksi suhteessa rahaston päämääriin. Kyseessä on suhteellisen pieneen käyttäjämäärään kohdistuva ja yksittäisen teknologia-alustan soveltamiseen nojaava pilotointi. Lisäksi hankkeen arvioinnin yhteydessä on katsottu, että kyseessä ei ole niinkään laajemman ekosysteemin ja uuden teknologian sekä ekosysteemitason toiminnan kehittäminen, vaan hankkeessa on piirteitä yksittäisen yrityksen omistaman tuotealustan validoinnista ja tämän menekin edistämisestä. Innovaatiorahastosta ei rahoiteta hankkeita, joiden pääfokus on yksittäisen yrityksen tuotekehityksessä.

Hankkeessa esitetty toiminta olisi luontevammin yksi osa isompaa ekosysteemitoimintoa ja kokonaisuutta tai laajempaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioaktiviteettia ja yrityspilotointia.

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta, tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi, rahaston tarkoituksenmukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Raporttien ja hakemusten arviointi

Kaupunginkanslian ja toimialojen edustajista koostuva innovaatiorahaston ohjausryhmä ja kaupunginkanslian valmistelijat ovat arvioineet hankehakemuksia ja -raportteja. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista, hakemusten ja raporttien mukainen kuvaus hankkeesta, sekä hankekohtainen arvioinnin tulos ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Toimeenpano ja rahoitettujen hankkeiden seuranta

Yli 12 kuukautta kestävistä hankkeista toimitetaan väliraportit kerran vuodessa. Raportoinnin perusteella kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää jatkorahoituksesta ja määrärahojen käyttötarkoituksen muutoksista. Hankkeiden päätyttyä toteuttajan on toimitettava loppuraportti ja taloudellinen loppuselvitys kuuden kuukauden sisällä loppuraportointilomakkeella. Hankkeilla tulee olla oma erillinen kirjanpito.

Hankerahoituksen palauttamista vaaditaan tapauksissa, joissa hakija ei ole toteuttanut rahoituspäätöksen mukaista hankesuunnitelmaa tai noudattanut rahoituspäätöksen ehtoja tai innovaatiorahaston ohjeita.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Ari Seppänen, erityissuunnittelija, puhelin: 32618

ari.seppanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 26.4.2021

2

Hakemus_Sahkoinen_tiedonvaihto_DBE_Lab

3

Väliraportti_Helsinki_Education_Hub

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkoiset hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Innovaatiorahaston ohjausryhmä

Taloushallintopalvelut

Sisäiset hakijat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566