Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (6)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

08.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 21

Oy Apotti Ab:n hankkeen rahoitus innovaatiorahaston varoilla ja innovaatiorahastoon jätetyt loppuraportit

HEL 2020-007115 T 02 05 01 05

HEL 2019-009964, 2017-004852, 2017-012988, HEL 2016-009294, HEL 2015-009455

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi Oy Apotti Ab:lle innovaatiorahastosta rahoitusta vuodelle 2020 yhteensä 40 500 euroa ”Vaikuttavat ja elinvoimaiset ekosysteemit hyvinvoinnin lähteenä” -projektin toteuttamiseen.

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi liitteessä 3 kootut innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportit.

Käsittely

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva

Asian aikana kysymyksiin oli vastaamassa erityissuunnittelija Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio Oy Apotti Ab:n hakemuksesta

2

Oy Apotti Ab:n hankehakemus

3

Innovaatiorahaston loppuraporttien kooste

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoituksen hakija

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Loppuraportin jättäneet

Esitysteksti
Liite 3
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Oy Apotti Ab:n innovaatiorahastolle jättämälle rahoitushakemukselle esitetään rahoitusta, koska se täyttää innovaatiorahaston kriteerit. Innovaatiorahaston arvioinnin tulokset ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Lisäksi viisi hanketta on jättänyt loppuraporttinsa innovaatiorahastolle. Näistä on kooste liitteessä 3.

Esittelijän perustelut

Innovaatiorahastolle saapuneet rahoitushakemukset

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee innovaatiorahaston hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa. Kesäkuun päätöskokouksen käsittelyyn innovaatiorahastolle saapui 13 uutta hankehakemusta, joista yksi hylättiin puutteellisena ja neljä vedettiin hakijan toimesta pois käsittelystä. Apotti Oy:n hankehakemus käsitellään vs. elinkeinojohtajan esittämänä.

Oy Apotti Ab:n hankehakemus

Oy Apotti Ab:n ”Vaikuttavat ja elinvoimaiset ekosysteemit hyvinvoinnin lähteenä” -hankkeessa selvitetään miten ja millä edellytyksillä kaupungin sosiaali- ja terveyshaasteisiin voitaisiin etsiä ratkaisuja vaikuttavuusinvestoinneilla. Tavoitteena on mahdollistaa kaupunkilaisille hyvinvointia ja terveyshyötyjä, kunnalle säästöjä ja elinvoimaa vaikuttavien palveluinnovaatioiden avulla sekä vaikuttavuussijoittajille kohtuullista tuottoa yhteiskunnallisten haasteiden ratkomisesta.

Käytännössä hankkeessa toteutetaan selvitystyö jonka avulla on tarkoitus saada tietoa varsinaisen projektin reunaehdoista, kohdentamisesta, kaupungin ja muiden tarvittavien kumppanien osallistumisesta sekä rooleista ja panostuksista. Selvityksen perusteella hakijan on tarkoitus myöhemmin jättää innovaatiorahastolle uusi hakemus ja varsinainen hankesuunnitelma. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimella on valmius lähteä mukaan edistämään mahdollisia vaikuttavuusinvestointeja selvityksen jälkeen.

Hankkeen rahoittaminen

Vaikuttavuusinvestointi- ja haastelähtöinen toimintatapa voivat auttaa yrityksiä kehittämään palveluitaan ja skaalaamaan niitä. Malli tarkoittaa sitä, että tunnistetaan kehitettäviä julkisen sektorin palveluita, jotka tukevat yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointia. Tämän jälkeen institutionaalinen tai yksityinen sijoittaja voi sijoittaa palvelun kehittämiseen. Julkinen sektori maksaa vain tuloksista, eli riski on sijoittajalla, jolla on mahdollisuus vaikuttaa tärkeäksi kokemiinsa asioihin.

Vaikuttavuusinvestointimalli voisi toimiessaan edistää uusien ratkaisujen löytämistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Toiminta edistäisi osaamis- ja elinkeinoperustan luomista ja hanketta esitetään rahoitettavaksi innovaatiorahastosta.

Mahdollisessa jatkohankkeessa tulee huomioida kaupungin elinkeinopoliittista panostusta terveysalaan, muun muassa Health Capital Helsinkiin, terveysalan yrityshautomoon ja kaupungin kokeilualustamalliin. Toimintaan on syytä ottaa mukaan Helsingin kaupungin ja Apotin lisäksi muita toteuttajia ja rahoittajia.

Apotti itsessään on erittäin merkittävä investointi pääkaupunkiseudulla. Hankkeessa tulee tarkastella mahdollisuuksia avata Apotin dataa yritys- ja innovaatiopohjaksi.

Hakemuksessa mainittu Apotin roolin kirkastaminen järjestäjänä ja palvelun tuottajana tulisi kuulua Oy Apotti Ab:n perustoimintaan eikä sitä tule rahoittaa innovaatiorahastosta. Hakemuksessa myös perustellaan hanketta sillä, että se valmistaisi Helsingin kaupunkia Apotin käyttöönottoon. Tämän tulisi niin ikään kuulua Apotin käyttöönottoprojektin sisältöön.

Oy Apotti Ab:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska yhtiö ei harjoita taloudellista toimintaa.

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017 § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Elinkeinojaosto päätti 25.9.2017 § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksenmukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemuksen arviointi

Kaupunginkanslian ja kaupunginhallinnon toimialojen edustajista koostuva innovaatiorahaston ohjausryhmä ja kaupunginkanslian edustajista koostuva valmistelusihteeristö ovat arvioineet hakemusta. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeen aiheeseen liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto hakemuksesta sekä hakemuksen arvioinnin tulos ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Toimeenpano ja rahoitettujen hankkeiden seuranta

Jos hanke ei ole käynnistynyt kuuden kuukauden kuluessa rahoituspäätöksestä, päätös raukeaa ja mahdolliset innovaatiorahastosta maksetut rahat on palautettava. Hankerahoituksen palauttamista vaaditaan tapauksissa, joissa hakija ei ole toteuttanut rahoituspäätöksen mukaista hankesuunnitelmaa tai noudattanut rahoituspäätöksen ehtoja tai innovaatiorahaston ohjeita.

Hankkeella tulee olla oma erillinen kirjanpito. Hankkeen päätyttyä toteuttajan on toimitettava loppuraportti ja taloudellinen loppuselvitys kuuden kuukauden sisällä loppuraportointilomakkeella.

Hankkeiden loppuraporttien kooste

Innovaatiorahaston rahoittamien hankkeiden viimeisimmät loppuraportit koskevat hankkeita:

        The Startup Shortcut Oy: The Shortcut: Monimuotoisuus kasvun moottorina

        Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy: Helsinki RobobusLine

        Helsinki Marketing Oy Ltd: Plug in Helsinki

        Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala: Varaamo

        Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy: Creative Campus Arabia

Loppuraporteista on kooste liitteessä 3. Koosteesta löytyvät yhteenvedot hankkeiden kuvauksista ja tiedoista, arvioinnit hankkeiden tuottamista tuloksista osaamis- ja elinkeinoperustan luomisessa, kuvaukset hankkeista saaduista opeista ja mahdollisista jatkoista sekä arvioinnit hankkeiden rahoituksen käytön suunnitelmanmukaisuudesta. Koosteessa on myös linkit varsinaisiin loppuraportteihin.

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio Oy Apotti Ab:n hakemuksesta

2

Oy Apotti Ab:n hankehakemus

3

Innovaatiorahaston loppuraporttien kooste

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Rahoituksen hakija

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Loppuraportin jättäneet

Esitysteksti
Liite 3
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Sosiaali ja terveystoimi

Innovaatiorahaston ohjausryhmä

Taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566