Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (6)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

23.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 14

Hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

HEL 2019-009964 T 02 05 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:lle innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 90 000 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja sitoi 90 000 euroa käytettäväksi vuonna 2021 ja 90 000 euroa käytettäväksi vuonna 2022 hankkeen ”3AMK Entrepreneurship Society Alliance” toteuttamiseen.

Rahoitus myönnettiin ehdollisena edellyttäen, että hankkeen esittämä kokonaisrahoitus kunkin vuoden osalta toteutuu.

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto siirsi käynnissä olevan Phoenix Ry:n Match Made in Startup Refugees -kehittämishankkeen vuonna 2019 käyttämättä jäänyttä määrärahaa yhteensä enintään 31 700 euroa käytettäväksi vuonna 2020.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

perustelumuistio 23.3.2020

2

3AMK Entrepreneurship Society Alliance -rahoitushakemus

3

Startup Refugees väliraportti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston 24.2.2020 kokouksessa on käsittelyssä yksi uusi innovaatiorahastolle osoitettu rahoitushakemus, jolle esitetään rahoitusta. Hanke täyttää innovaatiorahaston kriteerit. Lisäksi yhdelle käynnissä olevalle hankkeelle esitetään jatkoaikaa ja vuodelta 2019 käyttämättä jääneen määrärahan siirtoa vuodelle 2020. Innovaatiorahaston arvioinnin tulokset ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Esittelijän perustelut

Innovaatiorahastolle saapunut rahoitushakemus, väliraportti ja esitetty rahoitus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee innovaatiorahaston hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa. Helmikuun päätöskokouksen käsittelyyn innovaatiorahastolle saapui kaksi uutta hankehakemusta, joista yksi hylättiin puutteellisena. Rahoitusta vuodelle 2020 esitetään yhdelle hankkeelle, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n hanke ”3AMK Entrepreneurship Society Alliance”. Hankkeelle esitetään myös sidottavaksi rahoitusta vuosille 2021 ja 2022, jotta hankkeen tavoitteet ja pitkäjänteinen kehittäminen toteutuisivat. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee sidotun rahoituksen käytöstä päätökset hankkeen väliraporttien perusteella.

Innovaatiorahastoon on myös tullut väliraportti vuonna 2019 käynnistetystä Phoenix Ry:n Match Made in Startup Refugees -kehittämishankkeesta. Phoenix ry hakee hankkeelle käyttämättä jääneen määrärahan siirtoa ja jatkoaikaa vuodelle 2020.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n hanke ”3AMK Entrepreneurship Society Alliance”

Entrepreneurship society (ES) tarkoittaa opiskelijavetoista yrittäjyysjärjestöä, joka edistää yrittäjyyskulttuuria ja tukee yrittäjiksi haluavia opiskelijoita. 3AMK Entrepreneurship Society Alliance -hanke tuo yhteen ES-toiminnan pääkaupunkiseudun kolmessa suurimmassa ammattikorkeakoulussa, Haaga-Heliassa, Laureassa ja Metropoliassa. Yhteistyön avulla LaureaES, Xes Helsinki sekä MetES voivat tavoittaa yhteensä 35 000 opiskelijaa Helsingin seudulla.

Yhteistyön tavoitteena on kasvattaa ES-toiminnan tavoittavuutta ja vaikuttavuutta kolmessa ammattikorkeakoulussa vahvistaen osaltaan alueen elinkeino- ja osaamisperustaa. Hankkeessa kolmen ammattikorkeakoulun opiskelijavetoiset ES:t kehittävät ja tuottavat yhdessä nykyisiä ja uusia palvelu- ja tapahtumakonsepteja ja tuovat ne kaikkien kyseisten korkeakoulujen opiskelijoiden saataville. Toiminnan odotetaan tuottavan lisää laadukkaita liikeideoita jatkojalostettavaksi ammattikorkeakoulujen kiihdyttämöissä, kuten Turbiinissa tai StartUp Schoolissa.

Hankkeella arvioidaan olevan hyvät edellytykset kasvattaa korkeakoululähtöistä yrittäjyyskulttuuria ja tarjota tietoa, tapahtumia, verkostoja ja vertaistukea yrittäjiksi haluaville opiskelijoille. Hankkeeseen osallistuvista korkeakouluista Laurealla on ollut ES-toimintaa pisimpään, noin kymmenen vuotta. Metropoliassa ja Haaga-Heliassa toiminta on vasta alkamassa. Helsingin kaupungin elinkeino-osasto on toivonut, että alueen ammattikorkeakouluissa kehitettäisiin uusia toimintoja opiskelijalähtöisen yrittäjyyden edistämiseksi.

3AMK Entrepreneurship Society Alliancea kehotetaan selvittämään yhteistyömahdollisuuksia myös seudun muiden korkeakoulujen ja yliopistojen ES-toimijoiden kanssa.

Hakkeeseen osallistuvilla korkeakouluilla on kampuksia Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ja kaikki kyseiset kaupungit osallistuvat hankkeen rahoitukseen. Helsingin rahoitusosuus on hankkeessa noin 36 % ja Espoon ja Vantaan osuudet ovat 12 % per kaupunki. Helsingin suurempi rahoitusosuus perustellaan sillä, että noin 60 % kohderyhmän 35 000 opiskelijoista opiskelee Helsingissä sijaitsevilla kampuksilla ja suurin osa hankkeen toiminnasta tapahtuu Helsingissä.

Hakemuksen mukaan kaikkien muiden rahoittajien rahoitukset eivät ole vielä varmistuneet. Rahoituspäätös esitetään siksi ehdollisena ja rahoitus edellyttää, että hankkeen esittämä kokonaisrahoitus kunkin vuoden osalta toteutuu. Hankkeen useamman vuoden rahoittaminen on perusteltua, sillä toimintaa on kehitettävä pitkäjänteisesti.

Haaga-Helia Oy:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska kyseessä on tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta ja korkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoiminta ei ole toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Phoenix Ry:n Match Made in Startup Refugees -kehittämishanke

Elinkeinojaosto myönsi hankkeelle rahoitusta 10.12.2018 §57 ja se käynnistyi ajallaan. Suurin osa tavoitteista on jo saavutettu. Hankkeessa on suunnitelman mukaisesti järjestetty osaamiskartoituksia, kerätty pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden osaamisprofiileita, ohjattu profiilin täyttäneitä yrittäjyysohjelmaan ja yhdistetty heitä työnantajien kanssa. Sen sijaan Match Made in Startup Refugees
-hankkeen tekninen kehitystyö on ollut odotettua hitaampaa koska järjestelmän testaus ja tietoturvan hiominen vaativat ennakoitua enemmän aikaa. Tekninen työ on saatu tehtyä suunniteltua pienemmällä rahalla ja rahoitus suunnataan järjestelmän testaamiseen ja palvelumuotoiluun kevään 2020 aikana. Hankkeen lopputuloksena tekninen toteutus tulee olemaan pitkälti alun perin suunnitellun tason mukainen. Vuodelta 2019 käyttämättä jääneen määrärahan siirto vuodelle 2020 on perusteltua, jotta hanke saavuttaisi tavoitteitaan täysimääräisesti.

Phoenix Ry:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska yhdistys ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemuksen arviointi

Kaupunginkanslian ja toimialojen edustajista koostuva innovaatiorahaston ohjausryhmä ja kaupunginkanslian edustajista koostuva valmistelusihteeristö ovat arvioineet hakemusta. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeen aiheeseen liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto haetusta ja myönnettäväksi esitetystä rahoituksesta, hakemuksen mukainen kuvaus hankkeesta sekä arvioinnin tulos ovat perustelumuistiossa, liite 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Toimeenpano ja rahoitetun hankkeen seuranta

Yli 12 kuukautta kestävistä hankkeista toimitetaan väliraportit kerran vuodessa. Raportoinnin perusteella kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää jatkorahoituksesta ja määrärahojen käyttötarkoituksen muutoksista. Hankkeen päätyttyä toteuttajan on toimitettava loppuraportti ja taloudellinen loppuselvitys kuuden kuukauden sisällä loppuraportointilomakkeella.

Jos hanke ei ole käynnistynyt kuuden kuukauden kuluessa rahoituspäätöksestä, päätös raukeaa ja mahdolliset innovaatiorahastosta maksetut rahat on palautettava. Hankerahoituksen palauttamista vaaditaan tapauksissa, joissa hakija ei ole toteuttanut rahoituspäätöksen mukaista hankesuunnitelmaa tai noudattanut rahoituspäätöksen ehtoja tai innovaatiorahaston ohjeita. Hankkeella tulee olla oma erillinen kirjanpito.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

perustelumuistio 23.3.2020

2

3AMK Entrepreneurship Society Alliance -rahoitushakemus

3

Startup Refugees väliraportti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Ohjausryhmä

Taloushallintopalvelut

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 09.12.2019 § 49

HEL 2019-009964 T 02 05 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 776 000 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja sitoi yhteensä 4 738 000 euroa käytettäväksi vuosina 2021–2025 seuraavasti:

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta Forum Virium Helsinki Oy:n hankkeelle ”Viisaan liikkumisen testikortteli”.

Käsittely

09.12.2019 Ehdotuksen mukaan

Asian aikana kysymyksiin oli vastaamassa erityissuunnittelija Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Ilkka Haahtela

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566