Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

08.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 47

Osaavan työvoiman houkuttelu – tilannekatsaus

HEL 2018-010057 T 01 00 02 00

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen osaavan kansainvälisen työvoiman houkutteluun ja asettautumiseen liittyvistä merkittävimmistä toimenpiteistä Helsingissä sekä suosittaa seuraavaa:

        Kaupunki sitoutuu edistämään pitkäjänteisesti kansainvälisten osaajien houkuttelua ja alueelle sitouttamista yhteistyössä valtion, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Kaupunkikonsernin sisällä monialaista yhteistyötä tiivistetään, ja osaajien houkutteluun liittyviä toiminnan eri osa-alueita kehitetään kokonaisvaltaisesti, koordinoidusti ja tietopohjaisesti.

        Osaavan työvoiman houkutteluun liittyviä alueellisia kokeiluja jatketaan ja Helsingin kaupungin roolia kokeilujen ohjauksessa sekä alueellisen kv-osaajatoiminnan ekosysteemin koordinoinnissa ja kehittämisessä (ns. Talent Hubiksi) vahvistetaan.

        Osaajille suunnattuja englanninkielisiä palveluita ja viestintää lisätään.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kuultavana oli Elina Nurmi.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Elina Nurmi, projektipäällikkö, puhelin: 310 36400

elina.nurmi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunkistrategiassa vuosille 2017-2021 todetaan, että Helsingin vetovoiman vahvistaminen edellyttää kaupungin määrätietoista kansainvälistämistä. Työperusteista maahanmuuttoa ja sen osuutta kokonaismaahanmuutossa kasvatetaan, ja kansainvälisesti orientoituneena metropolina Helsinki palvelee myös muualta tulevia. Kansainvälisten osaajien maahanmuuttoa lisäämällä edistetään Helsingin ja helsinkiläisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä, monipuolistetaan alueen elinkeino- ja innovaatiopohjaa sekä lisätään kaupungin vetovoimaa sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman karttumisen kautta.

Hallintosäännön 8 luvun 2§:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaoston tehtävänä on muun muassa päättää ulkomaisen työvoiman houkuttelua ja asettautumista koskevan toiminnan periaatteista ja niiden toteuttamisesta Helsingissä.

Kansainvälisten osaajien houkuttelun lähtökohdat: Suomi tarvitsee lisää ulkomaisia osaajia

Helmikuussa 2018 julkaistun Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometrin mukaan jo yli puolella Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä on vaikeuksia osaavan työvoiman rekrytoinnissa. Osaava työvoima on käsitteenä laaja, ja pulaa on niin korkeakoulutetusta kuin ammatillisesti osaavastakin työvoimasta useilla eri toimialoilla. Haasteellisin tilanne on sosiaali- ja terveys- sekä rakennusalalla, mutta osaajapula on muodostunut pullonkaulaksi myös kasvualojen, kuten data-analytiikan, terveysteknologian ja ohjelmistoalan, kehitykselle. ICT-alan keskusjärjestö Tivian mukaan Suomi tarvitsisi välittömästi 7 000-9000 ohjelmistoalan osaajaa ja jatkossakin noin 3 800 uutta ammattilaista vuodessa. Vuonna 2020 Suomesta voi puuttua jo 15 000 ohjelmistoalan osaajaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan välisestä heikosta kohtaannosta johtuen. Kohtaanto-ongelman lisäksi työvoiman tarjontaa alueella supistaa jo lähivuosina väestön ikärakenteen muutoksesta johtuva työikäisten määrän väheneminen.

Jotta osaavan työvoiman saatavuus ja työmarkkinoiden toimivuus voitaisiin jatkossakin turvata, tulee ulkomaisen työvoiman määrää Suomessa ja pääkaupunkiseudulla kasvattaa. Työllisten määrän säilyminen lähivuosikymmenten aikana nykytasolla edellyttää Elinkeinoelämän valtuuskunnan 2015 teettämän laskelman mukaan Suomen vuotuisen noin 18 000 henkilön nettomaahanmuuton miltei kaksinkertaistamista. Samanaikaisesti täällä jo olevien ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste tulee kyetä nostamaan kantaväestön tasolle.

Kansainvälisten osaajien houkuttelua edistävät toimenpiteet

Helsingin kaupunki on käynnistänyt kaupunkistrategian 2017-2021 ja siitä johdettujen elinkeinopolitiikan painopisteiden 2018-2021 mukaisesti joukon toimenpiteitä, joilla se pyrkii houkuttelemaan osaava työvoimaa sekä helpottamaan alueelle saapuvien kansainvälisten osaajien yhteiskuntaan ja työmarkkinoille kiinnittymistä. Lisäksi kaupunki on joko mukana tai tukena lukuisissa verkostoyhteistyönä toteutettavissa hankkeissa, joilla edesautetaan muun muassa kansainvälisen osaamisen parempaa tunnistamista ja hyödyntämistä työmarkkinoilla.

Jo käynnistetyt toimenpiteet on kuvattu lyhyesti alla.

(i) Helsingin kaupungin rahoittamat hankkeet kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi

Helsinki rahoittaa hanketoimintaa, jolla osaavaa työvoimaa houkutellaan kaupungin kasvun ja kilpailukyvyn kannalta tärkeisiin työvoimapula-ammatteihin. Helsinki Business Hub on käynnistänyt IT-alan osaajien houkutteluun keskittyvän seudullisen pilottihankkeen, jota rahoittavat Helsingin ja Espoon kaupungit sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Hankkeella tuetaan helsinkiläisten ja espoolaisten ohjelmistoalan yritysten investointeja pääkaupunkiseudulla yritysten rekrytointihaasteita helpottamalla. Tavoitteena on houkutella hankekauden aikana pääkaupunkiseudulle vähintään 100 ulkomaista ohjelmistoalan osaajaa sekä paketoida osaajille ja heitä rekrytoiville yrityksille suunnattuja palveluita asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi. Samanaikaisesti hankkeella vahvistetaan mielikuvaa Helsingistä yritysmyönteisenä kaupunkina. Hankkeen kesto on 9 kuukautta.

Myös innovaatiorahaston hankkeilla The Shortcut, Maria 0-1 ja Games Factory Helsinki edesauttaa joko suoraan tai välillisesti strategisesti tärkeiden osaajaryhmien alueelle saamista sekä uusien yritysten, innovaatioiden ja työpaikkojen syntymistä.

(ii) NewCo Helsingin yrittäjän soft landing

NewCo Helsinki houkuttelee ulkomaisia startup-yrittäjiä Helsinkiin tarjoamalla Helsinkiä sijoittumispaikkana harkitseville yrittäjille soft landing -palveluita. Soft landing -palvelupakettiin sisältyy muun muassa käyttöoikeus co-working -työtiloihin sekä nimetty tukihenkilö, joka avustaa verkostoitumisessa ja tutustuttaa Helsingin startup-kenttään. Asiakkaan hyödynnettävissä ovat myös muut NewCo:n liitännäispalvelut, kuten asiantuntija- ja koulutuspalvelut.

Startup-tiimejä houkutellaan Helsinkiin lisäksi NewCo:n hallinnoiman Kansainvälistä kasvua -hankkeen kautta, joka päättyy vuonna 2020. Hankkeessa valikoiduille ulkomaisille startup-tiimeille tarjotaan joko NewCo Helsingin tai ekosysteemikumppaneiden toimesta valmennusohjelma, joka tähtää yritysten kehittämisen lisäksi niiden sijoittautumiseen alueelle. Vuodelle 2018 on toteutumassa suunnitelman mukaisesti kolme, noin kymmenelle startup-yritykselle tai -tiimille suunnattua valmennuskokonaisuutta. Tavoitteena on saada 20 prosenttia valmennusohjelmiin osallistuvista jäämään Helsinkiin.

(iii) Helsinki Marketingin MyHelsinki.fi -sivusto osaajamarkkinoinnin kanavana

Helsingin operatiivisesta kaupunkimarkkinoinnista vastaava Helsinki Marketing avasi kesäkuussa 2017 uuden MyHelsinki.fi -palvelun, johon sisältyvään work & study -osioon on koottu ulkomaisia osaajia kiinnostavia työtä, opiskelua ja helsinkiläistä elämäntapaa koskevia sisältöjä.

Palveluun rakennetaan vielä syksyn 2018 aikana kaksi uutta sisältökokonaisuutta, jotka kertovat Helsingissä työskentelystä ja asumisesta sekä kaupunkiin integroitumisesta. Sisältökokonaisuuksien työnimet ovat ’Working in Helsinki’ ja ’Living in Helsinki’. Sisältökokonaisuuksissa tuotetaan kuva- ja tekstisisältöä kansainvälisten osaajien ja perheiden houkuttelussa ja sitouttamisessa hyödynnettäväksi.

MyHelsinki.fi -palvelu on osa Helsingin kaupunkimarkkinoinnin laajempaa uudistusta, jonka tavoitteena on lisätä Helsingin kansainvälistä tunnettuutta ja vetovoimaa sekä parantaa kaupungin palvelu- ja elämystarjonnan löydettävyyttä. Markkinointia suunnitellaan yhteistyössä Business Finlandin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa ulkomaisten osaajien houkuttelua palveleva markkinointiviestinnällinen kokonaisuus, jossa kaupungin, valtion ja yritysten tähän asti toisistaan erilliset markkinointiponnistelut yhdistyisivät. Markkinointitoimenpiteisiin kytketään tietoa toimialoista ja kansainvälisten osaajien työmahdollisuuksista alueella.

(iv) Valtiohallinnon toimet kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi

Pääministeri Sipilän hallitus käynnisti vuonna 2017 Talent Boost -toimenpideohjelman, joka on jatkumoa työ- ja elinkeinoministeriön vuotta aiemmin käynnistämälle Kasvua kansainvälisistä osaajista -agendalle. Ohjelmalla pyritään edistämään yritysten kasvua ja kansainvälistymistä, lisäämään Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille sekä kanavoimaan kansainvälisten osaajien asiantuntemusta yritysten kasvun ja innovaatiotoiminnan tueksi.

Toimenpideohjelman vuoden 2017-18 toimenpiteet ovat toistaiseksi liittyneet pitkälti valmisteluun sekä EU-rahoituksen ohjaamiseen Talent Boost -agendaa toteuttaviin hankkeisiin. Toimenpideohjelman kautta pyritään vuodesta 2019 alkaen suuntaamaan rahoitusta muun muassa Helsingin kaupungin koordinoiman International House Helsinki -palvelun toiminnan vakiinnuttamiseen. Kaupungilla on edustus Talent Boost -toimenpideohjelman ohjaus- ja valmisteluryhmissä.

Osaajien maahantuloa on kuluneen vuoden aikana sujuvoitettu myös kansallisen lainsäädännön keinoin. Vuonna 2018 Suomessa otetiin käyttöön uusi oleskelulupatyyppi kasvuyrittäjille, startup-yrittäjän oleskelulupa, sekä muutettiin entinen elinkeinonharjoittajan oleskelulupa yrittäjän oleskeluluvaksi. Lisäksi erityisasiantuntijan oleskeluluvan kestoa pidennettiin nykyisestä vuodesta kahteen vuoteen, ja jatkoluvan hakemisprosessia helpotettiin. Vuonna 2017 säädettiin lisäksi niin kutsuttu ICT-laki, joka helpottaa monikansallisten yritysten palveluksessa olevien henkilöiden siirtymistä Euroopan unionin ulkopuolelta EU-alueelle ja unionin jäsenvaltiosta toiseen saman työnantajan palveluksessa.

Kansainvälisten osaajien asettautumista ja työmarkkinoille siirtymistä edistävät toimenpiteet

Sujuvilla työvoiman maahantulo- ja asettautumispalveluilla on tärkeä rooli Helsingin vetovoimaisuuden lisäämisessä ja yritysten tarvitsemien ulkomaisten asiantuntijoiden ja ammattiosaajien alueelle saamisessa ja sitouttamisessa. Asettautumisprosessin helppous ja ennakoitavuus ovat kilpailutekijöitä myös ulkomaisten yritysten ja investointien houkuttelussa.

(v) International House Helsinki

International House Helsinki (IHH) -palvelu tarjoaa valtaosan maahanmuuttajien tarvitsemista alkuvaiheen neuvonta- ja viranomaispalveluista saman katon alta. IHH palvelee myös yrityksiä ja työnantajia ulkomaiseen työvoimaan ja sen rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelu käynnistyi joulukuussa 2017. IHH-yhteistyöhön osallistuvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien lisäksi Uudenmaan maistraatti, Verohallinnon ja Kelan In To Finland -palvelu, Uudenmaan TE-toimisto, Eläketurvakeskus ja Helsingin seudun kauppakamari sekä Maahanmuuttovirasto huhtikuusta 2019 alkaen. Lisäksi SAK:n työsuhdeneuvontaa maahanmuuttajille tarjoava lakimiespalvelu on kytketty toimintaan etäpalveluna. Palvelua koordinoi Helsingin kaupunki.

IHH:n asiakkuuksien yhteenlaskettu määrä oli elokuussa yli 3000. Palvelun perustamisen myötä muun muassa ulkomaisen työntekijän henkilötunnuksen saaminen on nopeutunut noin kahdella viikolla. Työntekijä saa IHH:sta henkilötunnuksen ja tarvitsemansa muut alkuvaiheen viranomaispalvelut nopeasti ja vaivattomasti, saman käynnin aikana.

Viranomaisyhteistyön laajentamisen lisäksi palvelua on tarkoitus jatkossa kehittää muun muassa yritys- ja työnantajayhteistyötä tiivistämällä sekä kansainvälisten osaajien työllistymistä tukevaa palveluntarjontaa lisäämällä.

(vi) Korkeakouluyhteistyö kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden asettautumisen ja työmarkkinoille siirtymisen helpottamiseksi

Koska kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista Helsingille koituva taloudellinen hyöty syntyy ensisijaisesti opiskeluajan jälkeisen toimeliaisuuden kautta, on ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijat jäävät valmistuttuaan alueelle ja työllistyvät osaamista vastaaviin tehtäviin. Vielä tällä hetkellä tutkinto-ohjelmista valmistuvien osaamispotentiaalia alihyödynnetään Helsingin työmarkkinoilla, mikä heikentää koulutusinvestoinnin vaikuttavuutta ja heijastuu korkeahkona valmistumisen jälkeisenä maastamuuttoprosenttina.

Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston ja korkeakoulujen kanssa kansainvälisissä tutkinto-ohjelmissa opiskelevien alueelle asettautumisen ja työllistymisen helpottamiseksi. Uutena yhteistyöavauksena järjestetään lokakuussa elinkeinojohtajan koolle kutsuma Accelerate Helsinki Round Table – kasvua kansainvälisistä opiskelijoista -keskustelutilaisuus. Tilaisuuden tarkoituksena on pohtia mitä Helsinki, valtio, korkeakoulut, yritykset, EK, kauppakamarit ja Teknologiateollisuus ry voivat tehdä yhdessä sellaisen tahtotilan ja toimintakulttuurin synnyttämiseksi, jolla kansainväliset opiskelijat saadaan joustavammin työelämään ja toiminnallaan vahvistamaan kaupungin elinvoimaisuutta.

(vii) Helsingin seudun kauppakamarin palvelut kansainvälisille osaajille

Helsingin seudun kauppakamari edistää yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa kansainvälisten osaajien houkuttelua ja rekrytointia muun muassa korkeakoulutetuille osaajille suunnattuja mentorointiohjelmia sekä työnantajaneuvontaa tarjoamalla. Maksutonta työnantajaneuvontaa on saatavilla osana International House Helsingin palvelua ulkomaiseen työvoimaan ja sen rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä. Työnantajille on luotu myös sähköinen tietopankki avustamaan yleisimmissä, esimerkiksi työnantajan velvollisuuksia koskevissa ongelmatilanteissa.

Hanketoimintana käynnistetty työnantajaneuvonta ja mentorointi jatkuvat näillä näkymin ainakin vuoden 2018 loppuun saakka, jonka jälkeen toiminnan jatkamisen edellytykset uudelleenarvioidaan.

(viii) Korkea-asteen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen palvelut

Jotta kansainvälisten osaajien ulkomailla hankittu osaaminen olisi hyödynnettävissä täysimääräisesti suomalaisilla työmarkkinoilla on osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen sekä yksilöllisten, nopeiden työelämäväylien löytämiseen ollut tarpeen kehittää uusia käytänteitä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vuonna 2016 käynnistetty SIMHE (Supporting Immigrants in Higher Education) -toiminta pyrkii tehostamaan korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä korkeakoulutukseen ohjautumista. Pääkaupunkiseudulla SIMHE-palveluita tarjoavat Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Helsingin yliopisto.

Helsinkiin on suunnitteilla myös uudenlainen kansainvälisen osaamisen hyödyntämistä edistävä korkeakoulutettujen osaamiskeskus. Osaamiskeskuksen avaaminen mahdollistaa jatkossa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamisen aiempaa tehokkaamman tunnistamisen sekä nopeuttaa siirtymiä henkilökohtaisille koulutus- ja urapoluille. Kansainvälisten osaajien osaamista täysimääräisesti hyödyntämällä edesautetaan Helsingin työmarkkinoiden kansainvälistymistä ja helsinkiläisten työyhteisöjen monimuotoistumista, mikä puolestaan lisää kaupungin houkuttelevuutta osaavan työvoiman maahanmuuton kohdealueena. Osaajien nopeampi työllistyminen osaamista vastaaviin tehtäviin tukee näin laajasti myös työvoiman houkuttelua ja pysymistä Helsingin työmarkkinoilla.

Osaamiskeskuksen perustamiseen tähtäävää hanketta rahoittaa Opetushallitus ja koordinoi Metropolia ammattikorkeakoulu. Helsingin kaupunki on sitoutunut hankkeen toteutukseen vuoteen 2020 asti.

(ix) Kansainvälisten osaajien puolisoiden verkostoitumista tukeva ”Host”-ohjelma

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Helsingin kaupungille rahoitusta Host-ohjelma -työnimellä kulkevan ohjelman konseptointiin. Ohjelma toisi yhteen Helsinkiin hiljattain muuttaneiden kansainvälisten osaajien puolisoita ja paikallisia vapaaehtoisia (kuntalaisia).

Ohjelmalla tuetaan Helsinkiin vastikään muuttaneiden osaajien puolisoiden kotoutumista sekä sosiaalista ja ammatillista verkostoitumista. Yksi yleisimpiä syitä yrityksissä toimivien ulkomaisten työntekijöiden poismuuttoon Suomesta on työntekijän mukana muuttavan puolison heikko integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Yritykset menettävät tästä syystä kasvun kannalta välttämätöntä työvoimaresurssia, jonka rekrytoiminen ulkomailta on kallista ja aikaa vievää.

Host-ohjelma konseptoidaan vuoden 2018 loppuun mennessä ja pilotoidaan vuoden 2019 aikana. Ohjelma kytketään käynnistyessään osaksi International House Helsingin toimintaa. Host-ohjelman konseptointi on osa laajempaa kansainvälisten osaajien puolisoille suunnattua toimenpidekokonaisuutta, johon sisältyy lisäksi puolisoiden kotoutumista ja alueelle houkuttelua edistävää viestintää ja markkinointia.

(x) Helsingin kaupunki työnantajana kansainvälisille osaajille

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, joka voi työnantajapolitiikallaan tukea kansainvälisten osaajien rekrytointia ja osaamisen kehittämistä. Helsingin tavoitteena on menestyä kansainvälisessä kaupunkien välisessä kilpailussa, mikä edellyttää myös kaupungin henkilöstön osaamispohjan laajentamista sekä aiempaa kokonaisvaltaisempaa, strategista otetta henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

Kaupungilla on työnantajana myös pulaa osaavasta työvoimasta, jonka saatavuutta edistetään muun muassa hanketoiminnalla. Helsinki on mukana hankkeessa, jossa luodaan julkisen sektorin työvoimavajeesta kärsivien, säänneltyjen alojen koulutuskumppanuusmalli sekä kootaan yhteen korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille soveltuva täydennyskoulutustarjonta. Hanketta koordinoin Metropolia Ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetushallitus. Hanke päättyy kesäkuussa 2020.

Kansainvälisten osaajien houkuttelua tukevat jatkotoimenpiteet ja toimintasuositukset

Parantaakseen asemiaan kilpailussa parhaista osaajista Helsingin tulisi lisätä kokonaisvaltaisia ponnistuksia, joilla kansainvälisiä osaajia houkutellaan ja sitoutetaan alueelle. Kaupunkikonsernin sisällä monialaista yhteistyötä tulisi tiivistää, ja osaajien houkutteluun liittyviä toiminnan eri osa-alueita kehittää kokonaisvaltaisesti, koordinoidusti ja tietopohjaisesti.

Osaavan työvoiman houkutteluun liittyviä alueellisia kokeiluja tulee jatkaa ja Helsingin kaupungin roolia kokeilujen ohjauksessa sekä alueellisen kv-osaajatoiminnan ekosysteemin koordinoinnissa ja kehittämisessä (ns. Talent Hubiksi) vahvistaa. Helsingin tulee niin ikään voimakkaasti edistää alueelle saapuvien ja täällä jo olevien osaajien ja heidän perheenjäsentensä työllisyyttä ja viihtymistä sekä kehittää palveluita asiakaslähtöisesti.

Näiden tavoitteiden saavuttamisen kannalta olennaista on muun muassa positiivisen kaupunki- ja maakuvan johdonmukainen rakentaminen, kaupungin avoimuuden ja elinvoimaisuuden kehittäminen, mielekkäiden ura- ja yrittäjyyspolkujen mahdollistaminen, työn tai opiskelun ohella tapahtuvan suomen kielen oppimisen ja täydennyskoulutuksen mahdollistaminen sekä englanninkielisten koulu- ja päivähoitopaikkojen saatavuuden turvaaminen. Muun muassa englanninkielisten koulu- ja päivähoitopaikkojen alitarjonta Helsingissä hankaloittaa tälläkin hetkellä alueella toimivien yritysten rekrytointiponnistuksia.

Myös maahantulijoille suunnattuun englanninkieliseen viestintään ja englanninkielisten harrastusmahdollisuuksien lisäämiseen tulisi jatkossa panostaa enemmän. Kaupungin tulee lisäksi omalla toiminnallaan pyrkiä proaktiivisesti vaikuttamaan maahantuloa säätelevän lainsäädännön ja lupakäsittelyprosessien uudistamiseen houkuttelutyötä paremmin tukeviksi.

Toiminnan vaikuttavuuden lisääminen ja yritysten työvoima- ja palvelutarpeiden nykyistä parempi ennakointi tulee jatkossa edellyttämään myös osaajien houkuttelutyön kannalta välttämättömän tietopohjan kasvattamista. Jatkotoimenpiteiden suunnittelua tukisi erityisesti laaja-alaisen toimintaympäristö- ja kilpailija-analyysin teettäminen sekä Helsingin kasvun ja kilpailukyvyn kannalta keskeisten osaajaryhmien ja yritysten tarveprofiilien kartoittaminen.

Kokouksessa asiaa esittelee kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Elina Nurmi, projektipäällikkö, puhelin: 310 36400

elina.nurmi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566