Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

24.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 42

Eräiden hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

HEL 2017-012988 T 02 05 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 48 543 euroa käytettäväksi vuonna 2018, yhteensä 188 503 euroa käytettäväksi vuonna 2019 ja sitoo yhteensä 39 960 euroa käytettäväksi vuonna 2020 seuraavasti:

Hanke

Toteuttaja

Myönnetään vuodelle 2018 (€)

Myönnetään vuodelle 2019 (€)

Sidotaan vuodelle 2020 (€)

YHT. (€)

Fintech-ekosysteemin rakentaminen

Fintech Finland ry (60%)

17 066

40 959

23 893

81 918

 

Helsinki Business Hub Ltd Oy (40%)

11 477

27 544

16 067

55 088

Helsingin seutu tekstiiliteknologioiden yhteisönä ja tapahtuma-alustana

Spiderhouse Oy

20 000

120 000

-

140 000

Yhteensä

 

48 543

188 503

39 960

277 006

 

 

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta Startup Summer ry:n hankkeelle 101 Companies x 100 Impact Makers.

Käsittely

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti käsitellä viidennen esityksen kokouksen neljäntenä asiana.

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

0_Perustelumuistio_IR_syyskuu

2

1_Fintech_HBH_IR_hakemus

3

2_Spiderhouse_IR_hakemus

4

3_Startup_Summer_IR_hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin.

Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle. Tässä päätöksessä esitetään kuitenkin rahoituksen myöntämistä sekä loppuvuodelle 2018 (kolme kuukautta) että vuodelle 2019 (12 kuukautta). Periaatteiden mukaisesti kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myöntäisi hankerahoitusta kuluvalle vuodelle ja sitoisi seuraaville vuosille haettua rahoitusta. Päätös sidotun rahoituksen käytöstä tehtäisiin hankkeen väliraporttien perusteella. Koska väliraportit vuodelta 2018 pyydetään jo lokakuun alussa, hankkeille ei juuri jäisi raportoitavaa toiminta-aikaa tälle vuodelle. Siitä syystä rahoitus esitetään myönnettäväksi molemmille vuosille suoraan. Vuodelle 2019 myönnetty rahoitus maksetaan kuitenkin hankkeille vasta ensi vuoden puolella

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemukset ja arviointi

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa (joulu-, helmi-, touko- ja syyskuussa). Syyskuun päätöskokouksen käsittelyyn innovaatiorahastolle on saapunut kolme hankehakemusta. Hankkeille haettiin rahoitusta vuosille 2018-2020.

Kaupunginkanslian edustajista koostuva innovaatiorahaston valmistelusihteeristö ja ohjausryhmä ovat arvioineet hakemuksia. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista, hakemusten mukainen kuvaus jokaisesta hankkeesta sekä valmistelusihteeristön hankekohtainen arvioinnin tulos ovat liitteenä 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Rahoitusta vuodelle 2018 ja vuodelle 2019 esitetään kahdelle hankkeelle, joista yhdelle hankkeelle esitetään lisäksi sidottavan rahoitusta vuodelle 2020. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee sidotun rahoituksen käytöstä päätökset hankkeiden väliraporttien perusteella.

Rahoitettavaksi esitettävät hankkeet

Fintech-ekosysteemin rakentaminen

Fintech Finland ry:n ja Helsinki Business Hub Ltd Oy:n toteuttaman hankkeen tavoitteena on rakentaa Helsinkiin kilpailukykyinen fintech-ekosysteemi. Helsingissä finanssialan yrityksillä on huomattava merkitys verotulojen ja työpaikkojen määrän kannalta, ja alan kehitys on siksi elinkeinopoliittisesti tärkeä kaupungille.

Hankkeen rahoittaminen innovaatiorahastosta on kannatettavaa, sillä hanke edistää Helsingin mahdollisuuksia houkutella uusia globaaleja fintech-alan toimijoita ja alan innovaatio- ja osaamiskeskuksia Helsinkiin. Fintech-toimialan kehitys on tähän saakka ollut Helsingissä potentiaalinsa nähden vaatimatonta, vaikka Suomessa ja pääkaupunkiseudulla on vahvaa finanssi- ja teknologia-alan osaamista. Helsinki Business Hubin mukanaolo hankkeessa kytkee toiminnan vahvasti Helsinkiin, pääkaupunkiseudun laajempaan yritysekosysteemiin ja finanssialan investointien houkutteluun.

Rahoitus myönnetään hankkeelle ehdollisena. Hanke on hakenut rahoitusta työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä yrityksiltä. Yritysten rahoitus edellyttää ministeriön rahoituksen toteutumista. Näin ollen myös kaupungin innovaatiorahaston rahoitus on ehdollinen ja edellyttää ministeriön sekä yritysten rahoituksen varmistumista. Lisäksi ehtona hankkeen vuoden 2020 rahoituksen myöntämiseksi on että hakija vuoden 2019 loppuun mennessä toimittaa innovaatiorahastolle suunnitelman siitä, miten hankkeessa kehitetään taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävä toimintamalli, jolla toiminnan jatko voidaan varmistaa hankerahoituksen päätyttyä.

Fintech Finland ry:n ja Helsinki Business Hub Ltd Oy:n saama tuki ei ole valtiontukea, koska tuen saajat eivät harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Helsingin seutu tekstiiliteknologioiden yhteisönä ja tapahtuma-alustana

Spiderhouse Oy:n toteuttamassa hankkeessa  muodostetaan tekstiiliteknologioita esiin tuova kansainvälinen alusta. Hankkeessa tuodaan yhteen alan eri toimijoita, selvitetään heidän tarpeitaan ja fasilitoidaan yhteistyön ja uusien toimintamuotojen synnyttämistä. Hakija toimii fasilitaattorina ja toimijoiden yhdistäjänä.

Hankkeen rahoittaminen on kannatettavaa, sillä toiminta tukee Helsingin elinkeinoperustaa, mikäli toimijat hankkeen avulla löytävät uusia yhteistyötahoja ja uutta liiketoimintaa. Kokemukset ekosysteemitoiminnan kehittämisestä palvelisivat myös kehittämistoimenpiteiden suunnittelua muilla aloilla. Innovaatiorahaston rahoitus tulee osoittaa Helsingissä tapahtuvaan ekosysteemikehittämiseen.

Rahoitus myönnetään hankkeelle ehdollisena. Hakijan tulee toimittaa innovaatiorahastolle vähintään 10 kehittämisyhteistyöhön mukaan lähtevien yritysten tai Y-tunnuksellisten toimijoiden rahallisia sitoumuksia, esim. ostettavat palvelut ja/tai jäsenyydet. Vähintään puolet sitoumuksista tulee olla yrityksiltä. Innovaatiorahaston 2019 vuoden rahoitus edellyttää, että hanke vuoden 2018 loppuun mennessä toimittaa innovaatiorahastolle suunnitelman siitä, miten hankkeessa kehitetään taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävä toimintamalli, jolla toiminnan jatko voidaan varmistaa hankerahoituksen päätyttyä.

Spiderhouse Oy:n saama tuki on EU-komission asetuksen nro 1407/2013 mukaista de minimis-tukea (valtiontuki). Hakija on ilmoittanut saaneensa kolmen viimeisen vuoden aikana de minimis-tukea yhteensä 57.700 euroa. Innovaatiorahastosta ei tästä syystä voida myöntää haettua summaa kokonaisuudessaan, vaan de minimis -tukena voidaan myöntää korkeintaan 142 300 euroa.

Hankkeet, joille ei esitetä myönnettävän rahoitusta

101 Companies x 100 Impact Makers

Startup Summer ry:n ehdottamassa hankkeessa on tarkoitus rekrytoida iso määrä yrityksiä ja kansainvälisiä opiskelijoita ohjelmaan, jossa nuoret ovat mukana ratkaisemassa yritysten haasteita. Yritykset maksavat osallistumisestaan ohjelmaan. Opetusohjelmaan osallistuvat nuoret kiertävät runsaan kolmen kuukauden kestävän ohjelman aikana noin viidellä eri paikkakunnalla Pohjoismaissa. Noin kuukausi ohjelmasta toteutetaan Helsingissä. Ohjelmaan osallistuvat nuoret on tarkoitus rekrytoida eri puolilta maailmaa. Rekrytoitavat yritykset voivat olla joko Suomesta tai ulkomailta.

Koska ohjelman käytännön toteutettavuus ja hyöty Helsingin kaupungille jäävät hakemuksen perusteella epäselviksi, hanketta ei tässä vaiheessa esitetä rahoitettavaksi innovaatiorahastosta.

Innovaatiorahaston tilanne

Kaupunginvaltuusto päätti 20.6.2018 §203, että innovaatiorahastoon siirretään Helsingin kaupungin taseeseen kertyneistä voittovaroista 10 miljoonaa euroa. Pääomituksen ja tämän rahoituspäätöksen jälkeen innovaatiorahaston vapaa pääoma on 14,2 miljoonaa euroa. Rahastosta on sidottu/myönnetty rahoitusta yhteensä 5,8 miljoonaa euroa vuosille 2018-2020.

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

0_Perustelumuistio_IR_syyskuu

2

1_Fintech_HBH_IR_hakemus

3

2_Spiderhouse_IR_hakemus

4

3_Startup_Summer_IR_hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

kaupunginkanslia

taloushallintopalvelu

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 28.05.2018 § 33

HEL 2017-012988 T 02 05 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 457 926 euroa käytettäväksi vuonna 2018 sekä sitoa yhteensä 639 880 euroa käytettäväksi vuosina 2019 ja 2020 seuraavasti:

Hanke

Toteuttaja

Myönne-tään vuodelle 2018 (€)

Sidotaan vuodelle 2019 (€)

Sidotaan vuodelle 2020 (€)

YHT. (€)

Plug in Helsinki

Helsingin Markkinointi Oy

100 000

-

-

100 000

Urban Sense: avoin 5G innovaatioalusta

Helsingin yliopisto 

171 206

308 112

-

479 318

 

Forum Virium Helsinki  

46 720

113 048

60 720

220 488

 

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto  

40 000

80 000

40 000

160 000

The Shortcut: Monimuotoisuus kasvun moottorina

The Startup Shortcut Oy  

100 000

38 000

0

138 000

YHT.

 

457 926

539 160

100 720

1 097 806

 

 

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta seuraaville hankkeille:

Toteuttaja 

Hanke 

Arvotakomo Osk

Helsingin lohkoketjupohjainen paikallisrahakokeilu

EDEL City Oy

Upcycling Design Academy

EduImpact Venture Capital Oy

Vaikuttavuussijoittamisen mahdollisuudet koulutusekosysteemissä ja koulutusviennin edistämisessä

Helsingin kaupunki, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 

Linked Volunteering: Avoin vapaaehtoistyön alusta ja rajapinta

Lunchie Oy

Helsinki kiertotalouden kärkeen digitaalisesti

Phoenix ry/ Startup Refugees

One Hel of a Match – Match Made in Startup Refugees -sovellus

Sivistyskiihdyttämö ry

Nordic Learning Incubator

 

 

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi liitteessä 2 kootut innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportit.

Käsittely

28.05.2018 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva, Jan Vapaavuori

Asiakohta kolme käsiteltiin kokouksen viimeisenä asiana.

Asian käsittelyn aikana kuultavana oli Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

26.02.2018 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

yksikön päällikkö

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566