Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

28.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 33

Eräiden hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

HEL 2017-012988 T 02 05 01 05

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 457 926 euroa käytettäväksi vuonna 2018 sekä sitoa yhteensä 639 880 euroa käytettäväksi vuosina 2019 ja 2020 seuraavasti:

Hanke

Toteuttaja

Myönne-tään vuodelle 2018 (€)

Sidotaan vuodelle 2019 (€)

Sidotaan vuodelle 2020 (€)

YHT. (€)

Plug in Helsinki

Helsingin Markkinointi Oy

100 000

-

-

100 000

Urban Sense: avoin 5G innovaatioalusta

Helsingin yliopisto 

171 206

308 112

-

479 318

 

Forum Virium Helsinki  

46 720

113 048

60 720

220 488

 

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto  

40 000

80 000

40 000

160 000

The Shortcut: Monimuotoisuus kasvun moottorina

The Startup Shortcut Oy  

100 000

38 000

0

138 000

YHT.

 

457 926

539 160

100 720

1 097 806

 

 

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta seuraaville hankkeille:

Toteuttaja 

Hanke 

Arvotakomo Osk

Helsingin lohkoketjupohjainen paikallisrahakokeilu

EDEL City Oy

Upcycling Design Academy

EduImpact Venture Capital Oy

Vaikuttavuussijoittamisen mahdollisuudet koulutusekosysteemissä ja koulutusviennin edistämisessä

Helsingin kaupunki, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 

Linked Volunteering: Avoin vapaaehtoistyön alusta ja rajapinta

Lunchie Oy

Helsinki kiertotalouden kärkeen digitaalisesti

Phoenix ry/ Startup Refugees

One Hel of a Match – Match Made in Startup Refugees -sovellus

Sivistyskiihdyttämö ry

Nordic Learning Incubator

 

 

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi liitteessä 2 kootut innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportit.

Käsittely

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva, Jan Vapaavuori

Asiakohta kolme käsiteltiin kokouksen viimeisenä asiana.

Asian käsittelyn aikana kuultavana oli Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 5.2018

2

Loppuraporttien kooste 5.2018

3

1 Hki lohkoketjupohjainen paikallisrahakokeilu -hakemus

4

2 Upcycling Design Academy hakemus

5

3 Vaikuttavuussijoittamisen mahdollisuudet -hakemus

6

4 Linked Volunteering -hakemus

7

5 PluginHelsinki -hakemus

8

6 UrbanSense -hakemus

9

7 Hki kiertotalouden karkeen digitaalisesti -hakemus

10

8 Startup Refugees -hakemus

11

9 Nordic Learning Incubator -hakemus

12

10 The Startup Shortcut -hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkoiset hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemukset ja arviointi

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa (joulu-, helmi-, touko- ja syyskuussa). Edellisen päätöskokouksen jälkeen innovaatiorahastolle on saapunut yksitoista hankehakemusta, joista yksi on vedetty pois hakijan toimesta. Hankkeille haettiin rahoitusta vuosille 2018-2021.

Kaupunginkanslian edustajista koostuva innovaatiorahaston valmistelusihteeristö ja ohjausryhmä ovat arvioineet hakemuksia. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista, kuvaus jokaisesta hankkeesta sekä valmistelusihteeristön hankekohtainen arvioinnin tulos ovat liitteenä 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Rahoitusta vuodelle 2018 esitetään kolmelle hankkeelle, joista yhdelle hankkeelle esitetään lisäksi sidottavan rahoitusta vuodelle 2019 ja yhdelle vuosille 2019 ja 2020. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee sidotun rahoituksen käytöstä päätökset hankkeiden väliraporttien perusteella.

Päätöksen jälkeen innovaatiorahaston vapaa pääoma on 4,5 miljoonaa euroa.

Rahoitettavaksi esitettävät hankkeet

Plug in Helsinki -hanke

Hankkeessa Helsingin Markkinointi Oy avaa dataansa ja rajapintojansa yleisistä vierailija- ja nähtävyyskohteista ulkopuolisten toimijoiden käyttöön, mikä edistää Helsingin ja helsinkiläisten matkailualan yritysten näkyvyyttä. Hankkeessa tehtävä yhteistyö muun muassa Tencentin kanssa tuo Helsingille tietoa kansainvälisten suuryritysten tiedonhallintastandardeista ja lisää Helsingin näkyvyyttä kansainvälisellä matkailutietokanavalla. Hakemukseen on sisällytetty myös toimintaa, jonka arvioidaan kuuluvan Markkinointi Oy:n perustoimintaan. Tätä työtä ei rahoiteta innovaatiorahastosta.

Hankkeen tulee tukea siirtymistä malliin, jossa tieto siirtyy automaattisesti yrityksiltä Helsingin Markinointi Oy:n ylläpitämään MyHelsinkin-sivustoon ja muihin myynti- ja markkinointikanaviin. Tuotteiden ostettavuuteen, reaaliaikaiseen saatavuuteen ja yrityksen näkökulmasta monikanavaisuuteen tulee panostaa. Tiedon siirtämisessä rajapintojen kautta tulee huomioida matkailualan olemassa olevia standardeja ja Suomen matkailun digitiekartan linjauksia. Hakijan tulee vuoteen 2018 loppuun mennessä toimittaa innovaatiorahastolle selvitys siitä, miten näitä asioita tullaan edistämään.

Helsingin Markkinointi Oy:n saama tuki ei ole valtiontukea, koska yhtiö ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

UrbanSense: avoin 5G innovaatioalusta -hanke

Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Foum Virium Helsingin ja Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osaston yhteistyönä. Kumpulan kampuksella sijaitsevan 5G-testiverkon lisäksi hankkeen aikana edistetään uusien 5G-testiverkkojen syntymistä myös muualle Helsinkiin. Hankkeen tärkein rooli on toimia mahdollistajana ja koordinaattorina, ja varmistaa 5G-kokeilualustojen hyödynnettävyys ja toimivuus yrityksille laajasti.

Helsingin yliopiston toteuttama hankeosuus luo osaamisperustaa 5G-verkon mahdollisuuksista ja käyttötapauksista kokeilemalla verkon hyödyntämistä mm. suurien tietomäärien välittämisessä reaaliaikaisen ilmanlaatutiedon saamiseksi. Helsingin yliopiston hanketoteutuksen osalta innovaatiorahaston osuutta tulee rajata kolmeen tutkijaan. Lisäksi Helsingin yliopiston tulee vuoden 2018 aikana kuvata hankkeen yritysyhteistyötä sekä toimittaa innovaatiorahastolle suunnitelma siitä, miten hankkeen tutkimustulokset voidaan hyödyntää yritysten kehittämistoiminnassa sekä miten Kumpulan kampukselle syntyvä 5G -kokeilualusta avautuu laajasti yritysten käyttöön.

Helsingin 5G-verkostojen innovaatioalustojen synnyttämisen edistämisestä sekä toimintamallin määrittämisestä, teknisten ja hallinnollisten edellytysten selvittämisestä sekä niitä hyödyntävien yritysten tarvekartoituksesta vastaavat Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto ja Forum Virium Helsinki. Hankkeessa edistetään uusia palveluita, teknisiä ratkaisuja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen rahoittaminen vuoteen 2020 asti on perusteltua, sillä tutkimus- ja kehittämistoiminta ja yritysyhteistyö on tehtävä pitkäjänteisesti.

Forum Virium Helsinki Oy:n saama tuki ei ole valtiontukea. Yhtiö ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla. Helsingin yliopiston saama tuki ei ole valtion tukea, koska kyseessä on tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta ja yliopiston tutkimus- ja kehittämistoiminta ei ole toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Monimuotoisuus kasvun moottorina -hanke

The Startup Shortcut Oy:n toteuttamassa hankkeessa pyritään maksimoimaan maahanmuuttajataustaisten ja muiden osaajien ict-alan taitojen hyödyntäminen pääkaupunkiseudun yrityssektorilla. Hanke lisää osaamis- ja elinkeinoperustaa madaltamalla etenkin maahanmuuttajataustaisten osaajien kynnystä hakeutua ja päästä ICT-alalle ja edistämällä alan startup-yrittäjyyttä.

ICT-alan osaajista on suuri tarve ja toiminta kytkeytyy vahvasti The Shortcutin taustalla olevan Startup-säätiön muihin kokonaisuuksiin, kuten Slushiin, Startup Saunaan ja Junctioniin tarjoten reitin startup-kentälle eri taustaisille henkilöille, joilla ei tarvitse olla suoraa kytköstä yliopisto- ja opiskelijamaailmaan. Hakija on uskottava toimija ja on osoittanut, että The Shortcutin palveluille on kysyntää.

Innovaatiorahaston varoilla ei rahoiteta sähköisen palvelun kehittämistä, vaan hakijaa kehotetaan selvittämään jo olemassa olevien sähköisten palveluiden hyödyntämistä. Hakijan tulee hankkeen aikana osoittaa toiminnan vaikuttavuutta ja toimittaa innovaatiorahastolle tarkempi liiketoimintamalli toiminnan jatkoa ajatellen. Ennen hankkeen alkamista The Startup Shortcut Oy:n on toimitettava innovaatiorahastolle päivitetty hankebudjetti ja toimintasuunnitelma.

The Startup Shortcut Oy:n saama tuki on EU-komission asetuksen nro 1407/2013 mukaista de minimis-tukea (valtiontuki).

Ei rahoitettavaksi esitettävät hankkeet

Helsingin lohkoketjupohjainen paikallisrahakokeilu (Arvotakomo Osk): Uuden elinkeinoperustan luominen on hankkeessa epävarmaa, sillä hakija ei ole vielä tarkemmin selvittänyt yritysten kiinnostusta paikallisvaluuttaa kohtaan, eikä paikallisvaluutan kokeilun käytännön kohteita ole kartoitettu. Hanke on myös suunniteltu toteutettavan tekninen ratkaisu edellä, ja hankkeen rahoituksesta innovaatiorahaston rahoituksen jälkeen ei ole toistaiseksi tietoa.

Upcycling Design Academy (EDEL City Oy): Hankkeen toiminnan suunnittelu on hyvin alkuvaiheessa ja sen laajempi vaikuttavuus ja hyödyt elinkeinoperustan luomisessa arvioidaan jäävän vähäisiksi.

Vaikuttavuussijoittamisen mahdollisuudet koulutusekosysteemissä ja koulutusviennin edistämisessä (EduImpact Venture Capital Oy): Vaikuttavuusmittariston tuottamisen metodit jäävät hakemuksen perusteella liian kapeiksi ja lopputuloksen laatua on näin ollen vaikea varmistaa. Hankkeen riskinä on myös, että valmisteilla oleva opetusalan investointirahasto ei toteudu, jolloin mittariston käyttö, ylläpito ja jatkokehittäminen jäävät epäselviksi.

Linked Volunteering (Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala): Osallisuuden edistämisen työkalujen kehittäminen arvioidaan kuuluvan kaupungin perustoimintaan. Lisäksi hankkeen ei arvioida edistävän kaupungin elinkeinoperustaa merkittävällä tavalla.

Helsinki kiertotalouden kärkeen digitaalisesti (Lunchie Oy): Hävikkiruoan hyödyntämiseen löytyy jo useita muita sähköisiä sovelluksia. Lisäksi hakija on ilmoittanut jo saaneensa de minimis -tukea yli 200 000 euroa kolmen viimeisen vuoden sisällä eikä ole näyttänyt löytäneen toiminnalleen kestävää liiketoimintapohjaa. Hakemuksessa jää epäselväksi, miten toiminnan jatkokehitys resursoitaisiin.

One Hel of a Match – Match Made in Startup Refugees (Phoenix ry/ Startup Refugees): Elinkeinoperustan luominen arvioidaan jäävän hankkeessa riittämättömäksi. Lisäksi palvelun voidaan tulkita olevan hankinta, jolloin hanke ei kuulu innovaatiorahastosta rahoitettavan toiminnan piiriin.

Nordic Learning Incubator (Sivistyskiihdyttämö ry): Hankehakemuksessa esitetty hautomokonsepti vaikuttaa keskeneräiseltä eikä hakijalla näyttäisi olevan riittävää kokemusta hautomotoiminnan toteuttamisesta.

Loppuraporttien kooste

Innovaatiorahaston rahoittamien hankkeiden viimeisimmistä loppuraporteista on kooste liitteessä 2. Koosteesta löytyvät yhteenvedot hankkeiden kuvauksista ja tiedoista, arvioinnit hankkeiden tuottamista tuloksista osaamis- ja elinkeinoperustan luomisessa, kuvaukset hankkeista saaduista opeista ja mahdollisista jatkoista sekä arvioinnit hankkeiden rahoituksen käytön suunnitelmanmukaisuudesta.

Innovaatiorahaston hankkeiden arvioinnissa on nykyään korostettu tulevaisuuden elinkeinoperustan luomista vahvemmin kuin aikaisemmin. Osa koosteen hankkeista on saanut rahoitusta innovaatiorahaston käytön periaatteiden ollessa eri suuntaisia kuin tällä hetkellä.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 5.2018

2

Loppuraporttien kooste 5.2018

3

1 Hki lohkoketjupohjainen paikallisrahakokeilu -hakemus

4

2 Upcycling Design Academy hakemus

5

3 Vaikuttavuussijoittamisen mahdollisuudet -hakemus

6

4 Linked Volunteering -hakemus

7

5 PluginHelsinki -hakemus

8

6 UrbanSense -hakemus

9

7 Hki kiertotalouden karkeen digitaalisesti -hakemus

10

8 Startup Refugees -hakemus

11

9 Nordic Learning Incubator -hakemus

12

10 The Startup Shortcut -hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkoiset hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Taloushallintopalvelu

Sisäiset hakijat

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 26.02.2018 § 13

HEL 2017-012988 T 02 05 01 05

HEL 2017-004852, HEL 2016-009294

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti olla myöntämättä rahoitusta seuraaville hankkeille:

Toteuttaja

Hanke

Innokampus Oy

Innolampus - Helsingin innovaatio- ja bisneskiihdyttämö

Osuuskunta Visia

HkiUnderSea

 

Samalla kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti siirtää vuonna 2017 käyttämättä jäänyttä määrärahaa yhteensä enintään 135 900 euroa käytettäväksi vuonna 2018 seuraavasti:

Toteuttaja

Hanke

Siirretään enintään (euroa)

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala

Digitalents Helsinki (PRR 3599745)

55 000

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala

Varaamo -tilavarauspalvelun jatkokehitys (PRR 3599733)

30 900

Forum Virium Helsinki Oy

Jätkäsaari Smart Mobility Lab (PRR 3599743)

50 000

YHTEENSÄ

 

135 900

 

Käsittely

26.02.2018 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566