Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

26.02.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 13

Eräiden hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

HEL 2017-012988 T 02 05 01 05

HEL 2017-004852, HEL 2016-009294

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti olla myöntämättä rahoitusta seuraaville hankkeille:

Toteuttaja

Hanke

Innokampus Oy

Innolampus - Helsingin innovaatio- ja bisneskiihdyttämö

Osuuskunta Visia

HkiUnderSea

 

Samalla kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti siirtää vuonna 2017 käyttämättä jäänyttä määrärahaa yhteensä enintään 135 900 euroa käytettäväksi vuonna 2018 seuraavasti:

Toteuttaja

Hanke

Siirretään enintään (euroa)

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala

Digitalents Helsinki (PRR 3599745)

55 000

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala

Varaamo -tilavarauspalvelun jatkokehitys (PRR 3599733)

30 900

Forum Virium Helsinki Oy

Jätkäsaari Smart Mobility Lab (PRR 3599743)

50 000

YHTEENSÄ

 

135 900

 

Käsittely

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva

Esittelijä

vs. elinkeinojohtaja

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 2/2018

2

Innokampus -hankkeen hakemus

3

HkiUnderSea -hankkeen hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkopuoliset hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemukset ja arviointi

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa (joulu-, helmi-, touko- ja syyskuussa). Hakemusten tulee olla jätetty viimeistään kaksi kuukautta ennen kokousta. Helmikuun kokouksen määräaikaan mennessä innovaatiorahastolle on saapunut kolme hankehakemusta, joista yksi on vedetty pois hakijan toiveesta. Kaupunginkanslian edustajista koostuva innovaatiorahaston valmistelusihteeristö ja ohjausryhmä ovat arvioineet hakemuksia. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Hankkeille haettiin rahoitusta vuosille 2018-2020. 

Uusien hankehakemusten lisäksi kolme käynnissä olevaa hanketta on esittänyt vuonna 2017 käyttämättä jääneen määrärahan siirtämistä vuodelle 2018. Innovaatiorahaston valmistelusihteeristö ja ohjausryhmä ovat arvioineet siirtoesityksiä.

Yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista sekä jokaisen hankkeen ja hanke-ehdotuksen kuvaus hankkeesta ja valmistelusihteeristön hankekohtainen arvioinnin tulos on liitteenä 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Uusille hankkeille ei esitetä rahoitusta, mutta käyttämättä jääneiden määrärahojen siirtoesitykset katsotaan perustelluiksi.

Helsingin innovaatio- ja bisneskiihdyttämö -hankkeen arviointi

Innokampus Oy:n hakee 839 000 euroa vuosille 2018-2020 Helsingin innovaatio- ja bisneskiihdyttämö -hankkeelle, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia päästä kehittämään omaa bisnes- ja innovaatio-osaamistaan sekä verkostoitumaan yritysten kanssa ja yrityksille osaajia ja uusia ideoita. Toiminta perustuu eri toimijoiden (opiskelijat, yritykset, kaupunki) yhteisiin toimenpiteisiin yhdistäen Helsingissä toimivat yrittäjyys-, startup- ja innovaatiohankkeet sekä toimintapaikat ja tarjoten nuorille väyliä yrittäjyyteen, harjoitteluun ja työpaikkaan.

Kaupunginkanslian elinkeino-osaston yrityspalvelut (NewCo Helsinki) suunnittelee hakevansa kevyellä kilpailutuksella korkeakoulujen ja kaupungin palveluiden väliin toimijoita kehittämään ja täydentämään Helsingin yrityspalveluekosysteemiä. Koska kentällä on useita tahoja, joiden kanssa ekosysteemitoimijoilla jo on ollut kokeiluja, ei ole tarpeen keskittää näin suurta rahoitusta yhdelle toimijalle.

Lisäksi Innokampus Oy on taloudellista toimintaa kilpailuilla markkinoilla harjoittava yritys. Juridisen tarkastelun perusteella hanketta ei valtiontukisäädösten puitteissa ole mahdollista rahoittaa innovaatiorahastosta.

HkiUnderSea -hankkeen arviointi

Osuuskunta Visia hakee 20 000 euroa vuosille 2018-2020 hankkeelle HkiUnderSea, jonka tavoitteena on kehittää ilmastonmuutosta käsittelevä mobiilipeli, jossa pelaaja seikkailee Helsingin kaupunkiympäristössä liikkuen. Pelin kautta voitaisiin lisätä helsinkiläisten tietoa ilmastomuutoksesta ja sen torjunnasta. Hankkeen uutuusarvo jää kuitenkin teknisen ratkaisun osalta vähäiseksi, sillä vastaavia peliratkaisuja on jo olemassa. Koska hankkeessa ei tuoteta avointa dataa eikä peliin käytännössä avata rajapintaa muille yrityksille, hanke voidaan nähdä yksittäisen yrityksen tuotekehityksenä, jonka rahoittamiseen innovaatiorahasto ei ole tarkoitettu. Tämän vuoksi hankkeelle ei esitetä rahoitusta. Peli olisi selkeämmin toteutettavissa hankintana.

Käynnissä olevat määrärahojen siirtoa hakeneet hankkeet

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan toteuttama Digitalents Helsinki -hanke ei vuonna 2017 pystynyt toteuttamaan kaikkia teknisiä hankintoja odottaen uuden teknologian vaihtoehtoja loppuvuodesta 2017 ja konsultaatiota hankkeen yhteistyöverkoston yrityksiltä. Lisäksi hankkeen haasteet sopivien toimitilojen löytämiseksi aiheuttavat uuden toimitilan muutostöistä ja vuokrista johtuvia lisäkustannuksia. Hankkeen esittämä 55 000 euron määrärahan siirto vuodelle 2018 on tämän vuoksi perusteltu.

Osa Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan toteuttaman Varaamo-tilavarauspalvelun jatkokehitys -hankkeen suunnittelemista teknisistä ratkaisuista voidaan toteuttaa vasta vuoden 2018 puolella johtuen kaupungin organisaatiouudistuksen aiheuttamista muutoskielloista sekä muista määrittelyistä liittyen kaupungin teknillisiin ohjelmistoihin. Toiminta on lisäksi viivästynyt hankintaan liittyvien haasteiden takia. Hankkeen esittämä 30 900 euron määrärahan siirto vuodelle 2018 on tämän vuoksi perusteltu.

Forum Virium Helsinki Oy:n toteuttama Jätkäsaari Smart Mobility Lab -hankkeen aikataulu on projektipäällikön rekrytoinnista johtuen siirtynyt noin puolella vuodella eteenpäin, ja hanke jatkuu toukokuuhun 2018 asti. Hankkeen esittämä 50 000 euron määrärahan siirto vuodelle 2018 on tämän vuoksi perusteltu. Forum Virium Helsinki Oy:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska yhtiö ei harjoita taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Päätös ei vaikuta innovaatiorahaston vapaaseen pääomaan, joka on 5,4 miljoonaa euroa.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Santtu Von Bruun

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Liitteet

1

Perustelumuistio 2/2018

2

Innokampus -hankkeen hakemus

3

HkiUnderSea -hankkeen hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ulkopuoliset hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Kaupungin hakijat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Aleksanterinkatu 22-24

+358 9 310 36106

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566