Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2018

1 (1)

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

26.02.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 14

Forum Virium Helsinki Oy:n, Helsingin Markkinointi Oy:n ja Helsinki Business Hub Ltd Oy:n esittäytyminen

HEL 2018-001262 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen Forum Virium Helsinki Oy:n, Helsingin Markkinointi Oy:n ja Helsinki Business Hub Ltd Oy:n toiminnasta.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kuultavina olivat Mika Malin, Laura Aalto ja Marja-Liisa Niinikoski. Asiantuntijat eivät olleet läsnä päätöksenteon aikana.

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Henri Kähönen, elinkeinosuunnittelija, puhelin: 310 25020

henri.kahonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Forum Virium Helsinki Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Helsingin Markkinointi Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Helsinki Business Hub Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ohjaa kaupungin elinkeino-, kilpailukyky-, maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikkaa. Jaosto päättää muiden muassa elinkeinopolitiikkaa, kilpailukykyä, kansainvälisiä asioita ja kaupunkimarkkinointia koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.

Kaupungin tytäryhteisöiden ja -säätiöiden toimintaa valvoo kaupunginhallituksen konsernijaosto. Forum Virium Helsinki Oy sekä Helsinki Marketing Oy ovat kaupungin tytäryhteisöjä. Helsinki Business Hub Ltd Oy on kaupungin osakkuusyhteisö. Yhtiöillä on merkittävä rooli kaupungin elinkeinopolitiikan toteutuksessa.

Forum Virium Helsinki Oy

Forum Virium Helsinki Oy on innovaatioyhtiö, jonka tavoitteena on tehdä Helsingistä maailman toimivin älykaupunki yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön, julkisen sektorin ja kaupunkilaisten kanssa.

Forum Virium Helsingin strategiapäivityskierros on viimeistelyvaiheessa, ja antaa yhtiön toiminnalle painopisteet seuraaviksi vuosiksi. Yhtiön strategia on linjassa Helsingin kaupunkistrategian kanssa. Yhtiön hankekokonaisuus vastaa kaupungin strategian suuriin haasteisiin etenkin ilmastovastuun, rakennetun ympäristön, digitaalisuuden, datan hyödyntämisen sekä kaupunki- ja palvelukehityksen osalta.

Helsingin kaupunki omistaa Forum Virium Helsingin kokonaan. Vuonna 2005 perustettu yhtiö on voittoa tavoittelematon ja työllistää 35 henkilöä. Yhtiön hankkeista merkittävimpiä ovat muun muassa avoimen datan hankkeet, Fiksu Kalasatama ja robottibussit.

Yhtiön toiminta ja resurssit perustuvat hanketoimintaan. Yhtiön rahoituksesta noin kolmannes tulee kaupungilta ja kaksi kolmasosaa erilaisista EU-instrumenteista.

Yhtiön toimintaa ohjaavat yhtiön hallitus ja ohjausryhmä. Hallitus tekee strategiset päätökset ja jäsenkumppaneista koostuva ohjausryhmä toimii sisällöllisenä asiantuntijana.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Hallituksen muut jäsenet ovat Helsingin kaupungin tietotekniikka- ja viestintäjohtaja va. Markku Raitio, konserniohjauksen päällikkö Atte Malmström, IBM Finlandin varatoimitusjohtaja Kaija Sellman sekä Elisan informaatio- ja teknologiapalveluiden johtaja Mikko Pitkänen.

Forum Virium Helsingin toimitusjohtajana toimii Mika Malin.

Helsingin Markkinointi Oy

Helsingin Markkinointi Oy vastaa Helsingin operatiivisesta kaupunkimarkkinoinnista ja yritysyhteistyöstä. Yhtiön tehtävänä on Helsingin kansainvälisen tunnettuuden ja vetovoiman kasvattaminen. Toiminta sisältää matkailu-, kongressi- ja elinkeinomarkkinointia sekä matkailuneuvonnan ja tapahtumatuotannon palveluita.  

Helsingin Matkailu Oy siirtyi vuonna 2004 kokonaan kaupungin omistukseen. Vuonna 2014 nimeksi muutettiin Helsingin Markkinointi Oy. Yhtiön markkinointinimi oli aiemmin Visit Helsinki. Kun toiminta laajeni matkailumarkkinoinnista kaupunkimarkkinointiin, siirryttiin käyttämään nimeä Helsinki Marketing. My Helsinki on yhtiön käyttämä Helsingin kaupunkimarkkinoinnin konsepti.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli yhteensä 8,4 miljoonaa euroa. Toiminnan rahoituksesta noin 80 prosenttia tulee Helsingin kaupungilta. Yhtiö työllistää yhteensä 43 vakituista työntekijää. Määräaikaiset ja tuntityöntekijät mukaan luettuna yhtiön työllistämisvaikutus oli 55 henkilötyövuotta vuonna 2017.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Hallituksen muut jäsenet ovat Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Hanna Harris, Helsinki-viikon säätiön toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu ja Helsingin kaupungin konserniohjauksen päällikkö Atte Malmström.

Helsingin Markkinointi Oy:n toimitusjohtajana toimii Laura Aalto.

Helsinki Business Hub Ltd Oy

Helsinki Business Hub Ltd Oy:n tehtävänä on hakea suoria ulkomaisia investointeja pääkaupunkiseudulle sekä markkinoida seutua pilotointialueena ja siellä luotuja ratkaisuja ulkomaisille yrityksille.

Helsinki Business Hub Ltd Oy:n perustettiin vuonna 2006 pääkaupunkiseudun markkinointiyhtiönä (aik. Greater Helsinki Promotion Ltd Oy).

Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit ja Uudenmaan liitto. Omistajat rahoittavat yhtiön toimintaa ostamalla palveluita yhtiöltä likipitäen omistusoikeuksiensa mukaisissa suhteissa. Palveluostojen yhteismäärä on tämänhetkisen osakassopimuksen mukaisesti 2,9 miljoonaa euroa vuodessa. Helsingin kaupungin omistus- ja rahoitusosuus yhtiön toiminnasta on 45 prosenttia.

Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä 24 henkilöä, joista neljä työskentelee Health Capital Helsinki -projektitoimiston palveluksessa. Projektitoimisto toteuttaa yhtiön liiketoimintaa sivuavaa toimintaa. Health Capital Helsinki -projektia erillisrahoitetaan Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston sekä HUS:n toimesta.

Yhtiön vaikuttavuutta mitataan palvelualueittain: luodut työpaikat (kpl), tehdyt kasvupääomainvestoinnit (eur) ja laaditut kaupalliset sopimukset (kpl).

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Hallituksen muut jäsenet ovat Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola, Vantaan kaupungin elinkeinojohtaja José Valanta, Kauniaisten kaupungin kaupunginjohtaja Christoffer Masar, Uudenmaanliiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen, Conor Venture Partners Oy:n Managing Partner Jari Mieskonen ja Docrates Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Tolonen.

Helsinki Business Hub Ltd Oy:n toimitusjohtajana toimii Marja-Liisa Niinikoski.

Elinkeinojaoston kokouksessa asiaa esittelevät yhtiöiden toimitusjohtajat Mika Malin (Forum Virium Helsinki Oy), Laura Aalto (Helsingin Markkinointi Oy) ja Marja-Liisa Niinikoski (Helsinki Business Hub Ltd Oy).

Esittelijä

elinkeinojohtaja

Marja-Leena Rinkineva

Lisätiedot

Henri Kähönen, elinkeinosuunnittelija, puhelin: 310 25020

henri.kahonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Forum Virium Helsinki Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Helsingin Markkinointi Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Helsinki Business Hub Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Helsingin kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566