Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

23.08.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 169

Osoitteeseen Humalistonkatu 4 toteutettavan päiväkoti Ratikan laajennuksen tarveselvitys ja lausunto hankesuunnitelmasta

HEL 2021-011963 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 

A

hyväksyä Töölöön osoitteeseen Humalistonkatu 4 toteutettavan Ratikan päiväkodin laajennuksen tarveselvityksen (Liite 1).

B

antaa puoltavan lausunnon osoitteeseen Humalistonkatu 4 toteutettavan päiväkoti Ratikan laajennuksen hankesuunnitelmasta (Liite 2). Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristykseen ja -vaimennukseen sekä valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Lisäksi tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Hanke on esitelty kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle 1.11.2021. Työsuojelun lausunto tulee ottaa huomioon suunnittelussa.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Miia Kemppi

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

Humalistonkatu 4 lpk Ratikka tarveselvityslomake

2

Hankesuunnitelma Humalistonkatu 4 16062022

3

Humalistonkatu 4 työsuojelulausunto

Muutoksenhaku

A ja B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 16.6.2022 päivätystä, osoitteeseen Humalistonkatu 4 toteutettavan päiväkoti Ratikan laajennuksen hankesuunnitelmasta. Hankkeen kiireellisyydestä ja hankemuodosta johtuen tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunto hankesuunnitelmasta esitellään lautakunnalle yhdessä.

Päiväkoti Ratikka sijaitsee Töölön kaupunginosassa.

Rakennuksen pohjaratkaisun tulee olla joustava, tehokas ja edistää tilojen monikäyttöisyyttä. Suunnitteluratkaisujen tulee edistää monipuolista toimintaa lapsille sekä alueen asukkaille.  Lisäksi suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että tilat ovat vuokrattavissa päiväkodin toiminta-aikojen ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin asukkaille ja muille toimijoille. Tilat tulee suunnitella esteettömiksi ja niiden tulee täyttää rakentamismääräysten uudisrakentamiselle asetetut terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset.

Suunnitellut tilat tarvitaan käyttöön kalustettuina 1.6.2024 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen haittaa toiminnan järjestämistä ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle. Päiväkodin laajennuksen toteutuksen ajaksi päiväkoti siirtyy väistötiloihin osoitteeseen Mäntymäentie 1. rakennettavaan paviljonkiin.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava toimintaympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä. Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suunnittelutavoitteita.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti.

Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt. Töölön alueella on jouduttu luopumaan kahdesta tilasta rakennusluvattomien päiväkotien selvitykseen liittyen. Lpk Riikan esiopetusryhmä 14 lasta ja rpph Harlekiin noin 10 lasta toiminnoille tarvitaan korvaavat tilat. Lisäksi Laakson sairaala alueella sijaitseva lpk Muksulaakso tarvitsee korvaavat tilat, kun sairaala-alueen kehittäminen käynnistyy. Muksulaaksossa on paikkoja 58 lapselle.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Olemassa olevaan rakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille käyttäjille sopiviksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. 

Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön ylläpitämisen alueella. Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän toimintaympäristön. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Laajennusosan tilat ovat 324 htm² jolloin päiväkodin tilat laajennuksen jälkeen ovat kokonaisuudessaan 860 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 27,09 euroa/m²/kk eli noin 287 736 euroa/vuosi. Kasvua nykyisestä vuokrasta on 80 273 euroa/vuodessa.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet, 145 000 euroa, tietotekniikan käynnistämiskustannukset 6250 euroa sekä muuttokustannukset 11 635 euroa. Siivouskustannusarvio on noin 31 980 euroa/vuosi. Toiminnan vuosittaiset kustannukset ovat noin 1 556 076 euroa/vuosi.

Väistötilat järjestetään Mäntyniemen paviljonkiin, joka rakennetaan Savilan pumppaamon tontille. Väistötilojen vuokra on 61,48 euroa/m²/kk eli noin 819 624 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökunta sekä aluepäällikkö osallistuvat käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on käsitellyt 30.6.2022 osoitteeseen Humalistonkatu 4 toteutettavan päiväkodin laajennuksen hankesuunnitelmaa.

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Päiväkodin edustajia osallistetaan käyttäjäkokouksissa suunnitelmien jatkokehittämiseen ja irtokalustesuunnitteluun.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Miia Kemppi

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

Humalistonkatu 4 lpk Ratikka tarveselvityslomake

2

Hankesuunnitelma Humalistonkatu 4 16062022

3

Humalistonkatu 4 työsuojelulausunto

Muutoksenhaku

A ja B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 30.06.2022 § 76

HEL 2021-011963 T 10 06 00

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle, että se päättää vuokrata liitteenä 1 olevan 13.4.2022 päivätyn hankesuunnitelman mukaiset Koy Humalistonkatu 4:n noin 1 255 brm² laajuiset päiväkotitilat ja noin 1 760 brm² laajuiset lyhytaikaiseen tuettuun asumiseen tarkoitetut tilat Helsingin kaupungin asunnot Oy:ltä, siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio on arvonlisäverottomana 13 909 200 euroa.

Lisäksi jaosto esitti, että kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusyksikkö 1:n ja asiakkuusyksikkö 2:n päälliköt oikeutetaan allekirjoittamaan Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kanssa vuokrasopimukset sekä tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Päätös tehtiin ehdolla, että sosiaali- ja terveystoimiala sekä kasvatus- ja koulutuslautakunta antavat kumpikin puoltavan lausunnon muutos- ja korjaussuunnitelmasta sekä tilojen vuokrauksesta.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen valmistelua odottamatta hankepäätöstä. 

Käsittely

30.06.2022 Ehdotuksen mukaan

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Mika Suominen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Mika Suominen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 28563

mika.suominen(a)hel.fi

Sonja Liljeblad, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38472

sonja.liljeblad(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566