Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

22.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 69

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin toiminnan lakkauttaminen

HEL 2022-001553 T 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Sini Korpinen: "Pyydän asian pöydälle."

Kannattaja: Jussi Chydenius

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Jenni Tirronen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Liitteet

1

Bilaga_Karta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin toiminnan lakkauttamisen 1.8.2022 alkaen.

Esittelijän perustelut

Hallintosäännön 15. luvun 1. ja 2. §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää ruotsinkielisen jaoston ehdotuksesta ruotsinkielisen päiväkodin lakkauttamisesta. Jaosto on esittänyt lautakunnalle ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin lakkauttamista kokouksessaan 1.3.2022.

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnan

Perhepäivähoito on perhepäivähoitajan kodissa, lapsen kodissa tai sitä varten suunnitellussa ryhmäperhepäiväkodissa järjestetty hoito. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, joka painottuu erityisesti pedagogiikkaan. Helsingin kaupunki tarkistaa jatkuvasti palveluverkkoaan varmistaakseen, että varhaiskasvatustoiminta on laadukasta, tarkoituksenmukaista sekä kustannustehokasta.

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnan on osa toimintayksikköä, johon kuuluvat rppk Björken - Domus-esikoulu Domus - Killingen - Pilten - esikoulu Pilten - Silverdalen - rppk Stjärnan. Stjärnan sijaitsee Herttoniemenrannassa osoitteessa Margareetankuja 1C. Ryhmäperhepäiväkodissa on kahdeksan tilapaikkaa ja kaksi ryhmäperhepäivähoitajaa.

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanissa työskentelee kaksi varhaiskasvatuslain 6. luvun 29. § mukaiset pätevyysvaatimukset täyttävää, vakinaista perhepäivähoitajaa. Ainoastaan toinen heistä työskentelee ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanissa tänä toimintavuonna. Molemmille tarjotaan paikkaa kaupungin ryhmäperhepäiväkodissa tai saman alueen päiväkodissa.

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnan toimii kaupungin (Helsingin kaupungin asunnot Oy) Heka kiinteistöjen tiloissa ja on laajuudeltaan 85 m². Vuosittaiset vuokrakustannukset ovat noin 7 900 euroa. Vuosina 2023 - 2024 kiinteistö huolletaan vesikaton ja leikkipaikan osalta. Suunniteltu kiinteistöhuolto nostaa vuokrakustannuksia. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Henkilöstön rekrytointi ryhmäperhepäiväkoteihin on osoittautunut erittäin haastavaksi ja pienten toimintapaikkojen toiminnan haavoittuvuus on todellinen ongelma. Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä ryhmäperhepäiväkodeissa työskentelee tällä hetkellä 17 työntekijää, joista seitsemän täyttää varhaiskasvatuslain 6. luvun 29. § pätevyysvaatimukset. Toiminta on haavoittuvaa erityisesti tilanteissa, joissa henkilöstövaje on ennakoimaton ja sijaisten saaminen lyhyellä varoitusajalla on vaikeaa.

Johtuen ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin toiminnan pienuudesta ja väestömäärän pitkän aikavälin ennusteesta alueella toimintaa voidaan keskittää alueen muihin toimintapaikkoihin. Muutos noudattaa lisäksi toimialan tavoitetta yhteisten tilojen tehokkaasta käytöstä.

Ruotsinkielisen väestön ennuste ja vuosien 2021 - 2032 suunnitelmat Herttoniemen peruspiirissä

Ruotsinkielinen varhaiskasvatus Helsingissä kattaa koko kaupungin. Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnan sijaitsee Herttoniemen peruspiiriin kaakkoisessa suurpiirissä. Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin lisäksi alueella toimii ryhmäperhepäiväkoti Björken sekä päiväkoti Killingen.

Vuoden 2020 väestöennusteen mukaan Herttoniemen peruspiirissä ruotsinkielisten 1¬ - 6-vuotiaiden lasten määrä ei kasva. Herttoniemen peruspiirissä on 67 ruotsinkielistä lasta.

Vuosina 2021 - 2026 määrä kasvaa hieman 80 lapseen ja vuoden 2028 väestöennusteen mukaan määrä kääntyy laskuun. Vuoden 2032 ennusteen mukaan alueella on suunnilleen 72 lasta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto päätti 18.5.2021 esittää kasvatus- ja koulutuslautakunnalle Herttoniemeen osoitteeseen Abraham Wetterin tie 15 toteutettavan uuden päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksymistä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tarveselvityksen 17.8.2021.

Perustettavaan uuteen päiväkotiin toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 224 lapselle, joista 63 paikkaa on ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle ja 161 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle. Lapsen yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen on huomioitu.

Uudisrakennuksen valmistuttua voidaan luopua päiväkoti Killingenin nykyisistä tiloista (42 tilapaikkaa) Herttoniemenrannassa osoitteessa Laivalahdenportti 3. Lopputuloksena on 21 tilapaikan lisäys ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Herttoniemen alueelle osoitteeseen Abraham Wetterin tie 15 toteutettava uudisrakennus (vuokrakohde) otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2023 mennessä.

Osallistaminen ja yhteistyö

Toiminnan lakkauttaminen ryhmäperhepäiväkodissa on valmisteltu yhdessä päiväkodin johtajan kanssa. Toiminnan lakkauttamista käsiteltiin helmikuussa yhdessä henkilöstön kanssa yhteistoimintakäsittelyn periaatteiden mukaisesti. Vakinaisten työntekijöiden toivomukset huomioidaan jatkosuunnittelussa. Henkilöstöstrategiassaan Helsingin kaupunki lupaa turvata vakinaisen henkilökuntansa vakinaisen palvelusuhteen. Virat ja toimet on perustettu Helsingin kaupungilla ja näin ollen henkilökunnalla on työsuhde Helsingin kaupungilla.

Ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin perheitä informoitiin helmikuussa ehdotetusta muutoksesta. Päiväkodin johtaja on kysynyt perheiden toivomuksia sisäisestä siirrosta lähellä sijaitseviin päiväkoti Killingeniin, ryhmäperhepäiväkoti Björkeniin tai muihin alueen päiväkoteihin.

Lapsivaikutukset

Varhaiskasvatuslain 4 § ja 5 § mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on huomioitava ensisijaisesti lapsen etu. Varhaiskasvatusta on pyrittävä järjestämään lähellä palvelun käyttäjiä.

Varhaiskasvatuksen arvopohja perustuu käsitykseen lapsuuden itseisarvosta. Lasten oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen edistetään. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on turvata lasta kunnioittava toimintatapa, mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lapsen, perheen ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä sekä taata lapselle monipuoliset kokemukset vertaisryhmän jäsenenä.

Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa huomioidaan lapsen yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen. Lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaatetta sovelletaan siinä määrin kuin se on mahdollista.

Esittelijän esitys

Esittelijä esittää ryhmäperhepäiväkoti Stjärnanin toiminnan lakkauttamista 1.8.2022 alkaen osoitteessa Margareetankuja 1C ja sen nykyisten kahdeksan tilapaikan jakamista perheiden toivomusten mukaisesti sisäisellä siirrolla ryhmäperhepäiväkoti Björkenin, päiväkoti Killingenin tai toivotun päiväkodin välillä.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Jenni Tirronen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Liitteet

1

Bilaga_Karta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Ruotsinkielinen varhaiskasvatus

Päätöshistoria

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 01.03.2022 § 4

HEL 2022-001553 T 05 01 00

Framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå för nämnden för fostran och utbildning att gruppfamiljedaghemmet Stjärnan dras in från och med 1.8.2022.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566