Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

15.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 41

Oikaisuvaatimus vahingonkorvausta koskevassa asiassa

HEL 2021-009219 T 03 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** hallintopäällikön päätöksestä 14.1.2022 (§ 8) tekemän oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia uusia perusteita, jotka antaisivat aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k)

2

Liite 2 Päiväkodin selvitys

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Hallintopäällikkö hylkäsi 14.1.2022 tekemällään päätöksellä (§ 8) vahingonkorvausvaatimuksen, koska asiassa saadun selvityksen perusteella Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ei voitu katsoa olevan vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on liitteenä 1.

Oikaisuvaatimuksen tekijän (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen mukaan Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulee korvata varhaiskasvatuksen toimipisteessä (päiväkoti) kadonneista istuintyynystä ja kuulosuojaimista yhteensä 65,90 euroa. Päiväkoti on nimenomaan vaatinut hakijaa tuomaan kyseiset apuvälineet päiväkotiin, koska päiväkodilla ei ole niitä tarjolla. Kyseiset apuvälineet oli varustettu esiopetuksessa olleen lapsen nimellä.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Hakija on esittänyt aiemmin toimittamassaan vahingonkorvaushakemuksessa vastaavan 65,90 euron suuruisen korvausvaatimuksen päiväkodissa kadonneista istuintyynystä ja kuulokkeista. Hakijan ilmoittaman mukaan tavarat oli hankittu syyslukukaudella 2019. Kun esiopetus oli päättymäisillään, alkoi huoltaja kysellä tavaroiden perään.

Päiväkodista saadun selvityksen (liitteenä 2) mukaan tavaroita on pyritty etsimään kaikista mahdollisista paikoista ja myös toisille huoltajille oli lähetetty viesti tavaroiden katoamisesta, kun tieto tavaroiden katoamisesta oli tullut hakijalta. Tavaroita säilytettiin isossa muovisessa kestokassissa esikoulun tiloissa. Välillä kassi roikkui naulakossa ja toisinaan lattialla, välillä se oli kotona. Kukaan päiväkodin työntekijä ei ole pyytänyt hakijaa tuomaan ko. tavaroita päiväkotiin. Hakijalta on vielä erikseen asiaa tiedusteltu, eikä hakija ole selvitetyn mukaan ketään työntekijää nimennyt pyynnön esittäjäksi. Päiväkodin johtaja on pahoitellut tavaroiden katoamista huoltajalle. Päiväkodilla on tarjolla istuintyynyjä ja kuulosuojaimia ja tarvittaessa niitä hankitaan lisää.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Päiväkodin työntekijät eivät ole hakijaa pyytäneet kyseisiä tavaroita päiväkotiin tuomaan, koska niitä on päiväkodissa tarjolla esiopetuksessa oleville. Epäselväksi on jäänyt, missä ja milloin tavarat ovat kadonneet. Kun tieto tavaroiden katoamisesta on hakijalta päiväkodin henkilökunnalle tullut, on tavaroita pyritty hetimmiten etsimään. Lisäksi muille huoltajille on lähetetty viesti tavaroiden löytämiseksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on tiedottanut sähköisillä sivuillaan huoltajia siitä, että varhaiskasvatuksessa lähtökohtana on huoltajien vastuu omaisuudestaan. Sähköisillä sivuilla todetaan, ettei kaupunki vastaa mahdollisesta omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta.

Hallintopäällikön päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k)

2

Liite 2 Päiväkodin selvitys

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Hallinto- ja tukipalvelut Hallintopalvelut Hallintopäällikkö 14.01.2022 § 8

HEL 2021-009219 T 03 01 00

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen päiväkodissa kadonneista tavaroista.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 19.8.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 65,90 euron suuruisen korvausvaatimuksen lapsen esiopetuksessa kadonneista kuulosuojaimista ja nyppylätyynystä (18,90 euroa ja 49 euroa). Hakija hankki päiväkotiin aktiivisuustyynyn ja kuulosuojaimet, koska päiväkodissa sanottiin, ettei ole varoja näitä hankkia. Esikoulu oli päättymäisillään ja hakija alkoi kysyä tavaroiden perään. Tavaroita ei enää etsimestä huolimatta palautettu. Syyslukukaudella 2019 hankitut tavarat oli nimetty huolellisesti.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadussa selvityksessä on vahvistettu tavaroiden katoaminen. Tavaroita on henkilökunta pyrkinyt etsimään kaikista mahdollisista paikoista ja myös toisille huoltajille on lähetetty viesti tavaroiden katoamisesta, mutta niitä ei ole löytynyt.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Saadun selvityksen perusteella asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on tiedottanut sähköisillä sivuillaan huoltajia siitä, että varhaiskasvatuksessa lähtökohtana on huoltajien vastuu omaisuudestaan. Sähköisillä sivuilla todetaan, että lasten vaatteista ja varusteista pyritään pitämään hyvää huolta, mutta kaupunki ei vastaa mahdollisesta omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta.

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566