Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2021

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

13.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 196

Oikaisuvaatimus varhaiskasvatusjohtajan päätöksestä

HEL 2021-004220 T 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** tekemän oikaisuvaatimuksen varhaiskasvatusjohtajan 1.4.2021 § 40 tekemästä päätöksestä koskien kerhotoiminnan määräaikaista keskeyttämistä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Samalla lautakunta näkee, että varhaiskasvatuksen sijaistilanteen korjaamiseksi tulee toimialalla ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin niin, että kerhotoiminta voidaan pian aloittaa. Sijaistarpeeseen tulee voida vastata nykyistä joustavammin.

Käsittely

Vastaehdotus:
Petra Malin: Lisätään päätökseen kappale:
"Samalla lautakunta näkee, että varhaiskasvatuksen sijaistilanteen korjaamiseksi tulee toimialalla ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin niin, että kerhotoiminta voidaan pian aloittaa. Sijaistarpeeseen tulee voida vastata nykyistä joustavammin."

Kannattaja: Vesa Korkkula

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Petra Malinin vastaehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 6.4.2021

2

Varhaiskasvatusjohtajan päätös 1.4.2021 § 40

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hylätä ********** tekemän oikaisuvaatimuksen varhaiskasvatusjohtajan 1.4.2021 § 40 tekemästä päätöksestä koskien kerhotoiminnan määräaikaista keskeyttämistä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimus

Vanhemmat ovat tehneet oikaisuvaatimuksen (liite 1) varhaiskasvatusjohtajan tekemästä päätöksestä (liite 2) koskien kerhojen määräaikaista keskeyttämistä ajalla 6.-30.4.2021. Vanhemmat vaativat kerhopaikkapäätösten mukaisen toiminnan jatkamista ja esitetyn keskeytyksen perumista viitaten huonoon hallintokäytäntöön ja siihen, että keskeytyksestä aiheutuu perheille erittäin hankalia tilanteita, koska vanhemmat ovat luottaneet kaupungin selkeällä hallintopäätöksellä luvattuun kerhopaikkaan. Perusteet ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Varhaiskasvatusjohtajan päätöksellä 1.4.2021 § 40 (liite 1) on päätetty, että kerhotoiminta leikkipuistoissa ja päiväkodeissa keskeytetään ajaksi 6.–30.4.2021. Päätös perustuu koronatilanteen aiheuttamaan henkilöstövajeeseen varhaiskasvatuksessa. Henkilöstövaje lakisääteisen varhaiskasvatuksen toiminnassa edellyttää lisähenkilöstöä kerhotoiminnasta ja leikkipuistoista.

Varhaiskasvatuslaissa säädetään lapsen subjektiivisesta oikeudesta varhaiskasvatukseen ja kunnan velvollisuudesta järjestää laissa säädettyä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Varhaiskasvatuksen toimintamuotoja ovat  päiväkotitoiminta ja perhepäivähoito sekä avoin varhaiskasvatustoiminta. Avointa varhaiskasvatusta ovat leikkipuistotoiminta sekä leikkipuistossa ja päiväkodeissa järjestettävä kerhotoiminta.

Varhaiskasvatuslain mukaan kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää avoimena varhaiskasvatuksena toteutettavaa kerhotoimintaa. Varhaiskasvatuksen järjestäminen päiväkotitoimintana on kunnalle asetettu lakisääteinen velvoite, jota on järjestettävä myös vallitsevassa epidemiatilanteessa. Tähän jokaisella lapsella on subjektiivinen oikeus. Varhaiskasvatuksen henkilöstövajeen vuoksi on ollut välttämätöntä supistaa kunnan harkinnassa olevaa vapaaehtoista kerhotoimintaa, jotta voidaan toteuttaa lakisääteinen velvoite järjestää kunnassa varhaiskasvatusta sen tarpeen edellyttämässä laajuudessa.

Koronatilanne on heikentänyt varhaiskasvatuksen henkilöstötilannetta ja sijaisten saatavuutta. Suomenkielisen varhaiskasvatuksen henkilöstön sairauspoissaolot ovat koronan johdosta lisääntyneet huomattavasti. Lisäksi epidemiologinen toiminto on asettanut henkilöstöä viikoittain karanteeniin. Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n toimitusvarmuus on korontilanteessa heikentynyt, eikä se ole pystynyt täyttämään varhaiskasvatuksen sijaistarpeita. Kerhotoiminnan henkilöstön siirto on kohdennettu suoraan lakisääteisen palvelun toteuttamiseksi.

Kerhotoiminnan keskeytyksestä ei ole velvollisuutta kuulla kerholaisten huoltajia erikseen. Kerhotoiminnan keskeytyksestä on tehty varhaiskasvatusjohtajan päätös, josta on muutoksenhakuoikeus. Päätös on julkaistu kuntalain mukaisesti internetissä oikaisuvaatimusohjeineen.

Asia on valmisteltu kiireellisenä ja olemassa olevia vaihtoehtoja on harkittu viimeiseen asti. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi päätöksiä on tehtävä välittömästi, kun tarve edellyttää. Henkilökunnan siirtämistarvetta varhaiskasvatuksen turvaamiseksi on käsitelty toimialan kriisiryhmässä sekä kaupungin korona-koordinaatioryhmässä. Tiedote huoltajille on lähetetty niin pian kuin se on ollut mahdollista.

Päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 6.4.2021

2

Varhaiskasvatusjohtajan päätös 1.4.2021 § 40

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus Varhaiskasvatusjohtaja 01.04.2021 § 40

HEL 2021-004220 T 05 01 00

Päätös

Varhaiskasvatusjohtaja päätti, että kerhotoiminta leikkipuistoissa ja päiväkodeissa keskeytetään ajaksi 6.–30.4.2021

Päätöksen perustelut

Varhaiskasvatuksen henkilöstövajeen takia palvelua ei voida järjestää.

Listaus leikkipuistojen ja päiväkotien kerhoista suurpiireittäin liitteessä 1.

Lisätiedot

Hanna Linna, erityissuunnittelija, puhelin: 310 41259

hanna.linna(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566