Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2021

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

02.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 155

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätökseen koskien adoptiolapsen Helsinki-lisän muuttamista

HEL 2020-013164 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen koskien kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöstä 19.1.2021 (§ 4) adoptiolapsen Helsinki-lisän muuttamisesta 1.6.2021 alkaen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Käsittely

Vastaehdotus:
Kirsi Pihlaja: Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen johtuen puutteellisesta lapsivaikutusten arvioinnista. Lautakunnan päätöksessä 15.12.2020 ei ole tehty lapsivaikutusten arviota adoptiolasten osalta, eikä päätöksessä 19.1.2021 ole tehty lainkaan lapsivaikutusten arviointia.

Kannattaja: Petra Malin

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen johtuen puutteellisesta lapsivaikutusten arvioinnista. Lautakunnan päätöksessä 15.12.2020 ei ole tehty lapsivaikutusten arviota adoptiolasten osalta, eikä päätöksessä 19.1.2021 ole tehty lainkaan lapsivaikutusten arviointia.

Jaa-äänet: 10
Ted Apter, Fatim Diarra, Martina Harms-Aalto, Abdirahim Husu Hussein, Ville Jalovaara, Emma Kari, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Ei-äänet: 3
Pia Kopra, Petra Malin, Kirsi Pihlaja

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hylkäsi Kirsi Pihlajan tekemän vastaehdotuksen äänin 10-3.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 310 43368

satu.jarvenkallas(a)hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

Liitteet

1

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös 19.1.2021

2

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös 15.12.2020

3

Oikaisuvaatimus 8.2.2021

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 19.1.2021 (§ 4) päättänyt adoptiolapsen Helsinki-lisän muuttamisesta 1.6.2021 alkaen (liite 1.).

Muutoksenhakija vaatii, että päätös kumotaan lainvastaisena, epäasiallisena ja syrjivänä. Lisäksi muutoksenhakija vaatii, että lapsen etu laitetaan etusijalle, ettei adoptiolapsen Helsinki-lisään tehdä muutoksia, että kaupunki tukee lapsen oikeutta olla vanhempiensa hoidettavana ja vanhempien oikeutta hoitaa lapsiaan adoptiolapsen Helsinki-lisän muodossa ja että adoptiolapsen Helsinki-lisää maksetaan 264 euroa kuukaudessa 1 vuotta täyttäneestä helsinkiläisestä kotihoidon tukea saavasta adoptiolapsesta siihen saakka, kun on kulunut kaksi vuotta vanhempainrahakauden alkamisesta.

Muutoksenhakija katsoo, että kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös on vastoin YK:n lasten oikeuksien sopimusta, perustuslakia ja halllintolakia, päätös on tehty ilman lapsivaikutusten arviointia ja se syrjii etenkin pienituloisten ja yksinhuoltajien lapsia, lasten edun ensisijaisuutta ei ole huomioitu eikä selvitetty, miten päätös voitaisiin tehdä lasten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, ja esittää lisäksi muutoin oikaisuvaatimuksesta (liite 3) tarkemmin ilmenevät perusteet.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla lautakunnan päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle viranomaiselle.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 9.12.2020 vuoden 2021 talousarvion. Talousarvioon sisältyy kotihoidon tuen Helsinki-lisän rajaaminen alle 1-vuotiaisiin lapsiin 1.6.2021 alkaen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kokouksessaan 15.12.2020 talousarvion mukaisesti kotihoidon tuen Helsinki-lisän rajaamisesta alle 1-vuotiaisiin lapsiin. Tämä päätös on aiheuttanut tarpeen muuttaa myös adoptiolapsen Helsinki-lisää 1.6.2021 alkaen, koska on pyritty siihen, että lapset ovat keskenään mahdollisimman yhdenvertaisessa asemassa. Päätökset kytkeytyvät siten kiinteästi samaan asiakokonaisuuteen.

Kunta voi maksaa kotihoidon tukeen liittyen kuntalisää päättämillään perusteilla (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta 1 §:n 3 mom ja 20 §). Adoptiolapsen Helsinki-lisä on kotihoidon tukeen liittyvä kuntalisä. Lapsen etu on päätöstä tehtäessä harkittava erikseen ja sitä koskien on tehtävä päätöskohtainen lapsivaikutusten arviointi. Kotihoidon tuen kuntalisiin liittyvien päätösten asiakokonaisuutta koskeva lapsivaikutusten arviointi on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 15.12.2020 päätöksestä ilmenevästi (liite 2). Adoptiolapsen Helsinki-lisää koskevan päätösehdotuksen perusteluissa esittelijä on tuonut esille muutostarpeen aiheutuneen 15.12.2020 tehdystä päätöksestä. Perusteluista on siten käynyt ilmi asian kytkeytyvän tuohon aiempaan päätökseen.

Adoptiolapsen Helsinki-lisän muuttaminen tulee voimaan 1.6.2021. Siirtymäaika on siten yli kuusi kuukautta lautakunnan päätöksestä lukien, mikä on arvioitu riittäväksi ajaksi myös perheiden kannalta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksen 19.1.2021 esityslista on julkaistu kokousta edeltävällä viikolla ja esityslistan julkiset asiat ovat näin tulleet kuntalaisten tietoon ennen kokousta. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote on julkaistu kokouksen jälkeen 19.1.2021. Tammikuussa 2021 kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tiedotti adoptiolapsen Helsinki-lisän rajaamisesta kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivulla. Tiedote toimitettiin myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä sosiaali- ja terveystoimen toimialan lapsiperheiden kanssa työskenteleville tahoille, ja Kansaneläkelaitokselle. Lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimiala lähetti tiedotteen niille perheille, joille oli myönnetty adoptiolapsen Helsinki-lisä 1.6.2021 jälkeiselle ajalle aiempien ehtojen mukaan.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta lautakunnan päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, lautakunta ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 310 43368

satu.jarvenkallas(a)hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

Liitteet

1

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös 19.1.2021

2

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös 15.12.2020

3

Oikaisuvaatimus 8.2.2021

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 19.01.2021 § 4

HEL 2020-013164 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että adoptiolapsen Helsinki-lisää koskevaa päätöstä 5.5.2020 § 104 muutetaan 1.6.2021 alkaen siten, että adoptiolapsen Helsinki-lisää maksetaan 264 euroa kuukaudessa 1 vuotta täyttäneestä helsinkiläisestä kotihoidon tukea saavasta adoptiolapsesta siihen saakka, kun on kulunut vuosi vanhempainrahakauden alkamisesta.  Helsinki-lisän maksu lopetetaan kuitenkin viimeistään, kun adoptiolapsi aloittaa oppivelvollisena perusopetuksessa tai oikeus kotihoidon tukeen muutoin lakkaa.

Helsinki-lisä maksetaan hakemuksesta huoltajalle, joka lasta pääasiallisesti hoitaa. Huoltaja on velvollinen esittämään selvityksen vanhempainrahakauden alkamisajankohdasta sekä oikeudesta kotihoidon tukeen ja ilmoittamaan kotihoidon tuen muutoksista tai lakkaamisesta kunnalle. Helsinki-lisää on haettava viimeistään, kun on kulunut 1 vuosi 6 kuukautta vanhempainrahakauden alkamisesta.

Käsittely

19.01.2021 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Petra Malin: Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, että adoptiolapsen Helsinki-lisää maksetaan 264 euroa kuukaudessa 1 vuotta täyttäneestä helsinkiläisestä kotihoidon tukea saavasta adoptiolapsesta siihen saakka, kun on kulunut kaksi vuotta vanhempainrahakauden alkamisesta. Helsinki-lisän maksu lopetetaan kuitenkin viimeistään, kun adoptiolapsi aloittaa oppivelvollisena perusopetuksessa tai oikeus kotihoidon tukeen muutoin lakkaa.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginvaltuustolle, että kotihoidontuen Helsinki-lisästä tehtyä päätöstä muutetaan muiden kuin adoptiolasten osalta niin, että lisää maksetaan siihen saakka, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriön 18.1.2021 julkaiseman raportin mukaan koronapandemialla on ollut vakavia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat taloudelliset sopeutustoimet pahentavat tilannetta entisestään. Raportissa todetaan, että lasten hyvinvoinnin turvaamiseen on varattava riittävät resurssit, ja että lapsia koskevissa päätöksissä on tehtävä systemaattista lapsivaikutusten arviointia joka tulee huomioida myös taloudellisessa päätöksenteossa. Nyt esitellystä päätösesityksestä puuttuu lapsivaikutusten arviointi.

Kannattaja: Pia Kopra

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, että adoptiolapsen Helsinki-lisää maksetaan 264 euroa kuukaudessa 1 vuotta täyttäneestä helsinkiläisestä kotihoidon tukea saavasta adoptiolapsesta siihen saakka, kun on kulunut kaksi vuotta vanhempainrahakauden alkamisesta.  Helsinki-lisän maksu lopetetaan kuitenkin viimeistään, kun adoptiolapsi aloittaa oppivelvollisena perusopetuksessa tai oikeus kotihoidon tukeen muutoin lakkaa. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginvaltuustolle, että kotihoidontuen Helsinki-lisästä tehtyä päätöstä muutetaan muiden kuin adoptiolasten osalta niin, että lisää maksetaan siihen saakka, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta. Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriön 18.1.2021 julkaiseman raportin mukaan koronapandemialla on ollut vakavia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat taloudelliset sopeutustoimet pahentavat tilannetta entisestään. Raportissa todetaan, että lasten hyvinvoinnin turvaamiseen on varattava riittävät resurssit, ja että lapsia koskevissa päätöksissä on tehtävä systemaattista lapsivaikutusten arviointia joka tulee huomioida myös taloudellisessa päätöksenteossa. Nyt esitellystä päätösesityksestä puuttuu lapsivaikutusten arviointi.

Jaa-äänet: 8
Ted Apter, Ville Jalovaara, Emma Kari, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Matias Pajula, Pia Pakarinen, Seppo Siika-aho

Ei-äänet: 3
Pia Kopra, Vesa Korkkula, Petra Malin

Tyhjä: 2
Martina Harms-Aalto, Abdirahim Husu Hussein

Poissa: 0

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Petra Malinin vastaehdotuksen äänin 8-3. Tyhjää äänesti 2.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 310 43368

satu.jarvenkallas(a)hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566