Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

15.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 307

Lemmilän lastenkodissa asuvien lasten opetuksen järjestäminen 1.8.2021 alkaen

HEL 2020-012011 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti lakkauttaa Hyvinkäällä sijaitsevan Lemmilän koulun 1.8.2021 alkaen, jonka jälkeen Hyvinkään kaupunki järjestää opetuksen.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Saila Nummikoski. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Hylkäysehdotus:
Petra Malin: Esitetään, että Helsingin kaupungin erityislastenkodin yhteydessä toimivaa Lemmilän koulua ei lakkauteta eikä opetusta siirretä Hyvinkään vastuulle. Kyseessä on toimiva ja helsinkiläisten sijoitettujen lasten edun mukainen opetusjärjestely.

Lastenkoti ja sen yhteydessä toimiva koulu ovat tehneet tiivistä ja suunnitelmallista yhteistyötä oppilaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen vuosia. Tämä on Helsingin kaupungin vastuulla, joka on ko. lapset huostaanottanut ja valinnut heidän sijoituspaikkansa. Tähän lastenkotiin sijoitettujen lasten sijaishuollon yhtenä valintaa ohjaavana tekijänä on ollut lastenkodin yhteydessä toimiva koulu.

Myös koulun oppimistulokset ovat sijoituksista huolimatta hyviä ja sijoituksen päättyessä nuorilla on pääsääntöisesti päättötodistukset.

Lastenkodin ja koulun toimivan yhteistyön johdosta, nuorilla on hyvät mahdollisuudet jatkaa opiskelua toisella asteella heidän palatessaan kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

Tämän hetkinen rakenne on selvästi lapsen edun mukainen ja vaikuttavuus näkyy tehdyssä työssä.

Tällä hetkellä koulussa tehdään tiivistä yhteistyötä Aseman lasten, jalkautuvan nuorisotyön ja helsinkiläisten toisen asteen oppilaitosten kanssa. Tämä kokonaisuus tulee säilyttää, jotta Lemmilään sijoitettujen helsinkiläisten lasten oikeudet oppimiseen toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Selvityksen mukaan lapset sekä johtokunta vastustavat tätä uudistusta edellä mainituista syistä. Pelkän taloudellisen säästön ei tule olla ratkaiseva tekijä, kun tehdään erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia koskevia päätöksiä.

YK:n lapsen oikeuksien sopimisen mukaan, kun tehdään lapsia koskevia päätöksiä tulee lapsen edun ensisijaisuuden olla päätöksentekoa ohjaava kriteeri.

Kannattaja: Fatim Diarra

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Esitetään, että Helsingin kaupungin erityislastenkodin yhteydessä toimivaa Lemmilän koulua ei lakkauteta eikä opetusta siirretä Hyvinkään vastuulle. Kyseessä on toimiva ja helsinkiläisten sijoitettujen lasten edun mukainen opetusjärjestely.  Lastenkoti ja sen yhteydessä toimiva koulu ovat tehneet tiivistä ja suunnitelmallista yhteistyötä oppilaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen vuosia. Tämä on Helsingin kaupungin vastuulla, joka on ko. lapset huostaanottanut ja valinnut heidän sijoituspaikkansa. Tähän lastenkotiin sijoitettujen lasten sijaishuollon yhtenä valintaa ohjaavana tekijänä on ollut lastenkodin yhteydessä toimiva koulu. Myös koulun oppimistulokset ovat sijoituksista huolimatta hyviä ja sijoituksen päättyessä nuorilla on pääsääntöisesti päättötodistukset. Lastenkodin ja koulun toimivan yhteistyön johdosta, nuorilla on hyvät mahdollisuudet jatkaa opiskelua toisella asteella heidän palatessaan kotikaupunkiinsa Helsinkiin. Tämän hetkinen rakenne on selvästi lapsen edun mukainen ja vaikuttavuus näkyy tehdyssä työssä. Tällä hetkellä koulussa tehdään tiivistä yhteistyötä Aseman lasten, jalkautuvan nuorisotyön ja helsinkiläisten toisen asteen oppilaitosten kanssa. Tämä kokonaisuus tulee säilyttää, jotta Lemmilään sijoitettujen helsinkiläisten lasten oikeudet oppimiseen toteutuvat mahdollisimman hyvin. Selvityksen mukaan lapset sekä johtokunta vastustavat tätä uudistusta edellä mainituista syistä. Pelkän taloudellisen säästön ei tule olla ratkaiseva tekijä, kun tehdään erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia koskevia päätöksiä.  YK:n lapsen oikeuksien sopimisen mukaan, kun tehdään lapsia koskevia päätöksiä tulee lapsen edun ensisijaisuuden olla päätöksentekoa ohjaava kriteeri.

Jaa-äänet: 6
Ted Apter, Martina Harms-Aalto, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Ei-äänet: 5
Fatim Diarra, Markku Hannula, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Petra Malin

Tyhjä: 2
Abdirahim Husu Hussein, Ville Jalovaara

Poissa: 0

Äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti Petra Malinin hylkäysehdotuksen äänin 6-5. Tyhjää äänesti 2.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83013

taina.tervonen(a)hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

kimmo.mustonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Johtokunnan lausunto Lemmilän koulun opetuksen järjestämisestä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Perusopetuslain 4 § mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Lemmilän lastenkoti sijaitsee Hyvinkään kaupungin alueella, jolloin lastenkodissa asuvien lasten opetuksen järjestäminen kuuluu lainsäädännön perusteella Hyvinkään kaupungille.

Lemmilän koulu on erityiskoulu Hyvinkäällä, jossa opiskelee Lemmilän lastenkodissa asuvat lapset. Lastenkoti on Helsingin kaupungin omistama. Lastenkodissa on 14 paikkaa. Koulussa on tällä hetkellä 9 oppilasta vuosiluokilla 5–9. Kaikilla koulun oppilailla on erityisen tuen päätös.

Koulurakennuksena toimii entinen asuinrakennus, joka on kunnostettu koulutiloiksi. Lisäksi koulun käytössä on erillinen rakennus taide- ja taitoaineiden opetukseen.

Henkilöstöön kuuluu kaksi määräaikaista erityisluokanopettajaa ja yksi vakinainen koulunkäyntiavustaja. Naulakallion koulun rehtori hoitaa myös Lemmilän koulun rehtorin tehtävät. Psykologi ja kuraattori käyvät kerran kuukaudessa koululla. Koulun lakkauttamisen yhteydessä vakinaiselle henkilöstölle turvataan pysyvä palvelussuhde ja henkilöstön siirroissa noudatetaan kaupungin hallinnossa käytössä olevia menettelytapoja.

Koulu on pieni ja sijaitsee kaukana Helsingistä. Opetuksen ja oppilashuollon järjestäminen on haasteellista. Arjessa tarvittava tuki ei ole joustavasti lähellä. Ongelmatilanteiden tuki, osaamisen kehittäminen ja johtaminen arjessa on haastavaa. Koulun ja lastenkodin yhteistyö hyvää ja vahvaa. Oppilaiden erikoissairaanhoitopalvelut järjestetään Hyvinkään sairaalassa, jonka kanssa Hyvinkään kaupungilla on toimivat verkostot. Muutos tukee näin myös oppilaan kokonaisvaltaista tukea.

Osallistaminen

Helsingin kaupunki on käynyt neuvotteluja Hyvinkään kaupungin kanssa vuoden 2020 aikana. Mukana neuvotteluissa on ollut Helsingin kaupungilta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetuksen edustajat sekä sosiaali- ja terveystoimialan lastensuojelun edustajat. Neuvotteluissa on keskusteltu Lemmilän lastenkodin lasten opetuksen järjestämisen vaihtoehdoista.

Koulun henkilökunnalle on pidetty yhteistoimintamenettelyn mukainen käsittely ke 21.10.2020. Johtokunnalta on pyydetty lausunto. Lausunto on liitteenä.

Lapsivaikutusten arviointi

Lemmilän koulun lakkauttamisen seurauksena opetuksen järjestäjä muuttuu Helsingin kaupungista Hyvinkään kaupungiksi. Koulun sijaintipaikka ei muutu. Oppilaiden koulumatka säilyy entisellään. Oppilaiden koulunkäyntiä tukeva yhteistyö Lemmilän lastenkodin kanssa jatkuu.

Oppilaiden saama opetus ja oppilashuolto tullaan jatkossakin järjestämään perusopetuslain sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisesti.

Oppilashuollon osalta Hyvinkään kaupungilla on mahdollisuus joustavampiin järjestelyihin kuin Helsingillä koulun sijaitessa lähellä opetuksen järjestäjää. Oppilaiden erikoissairaanhoito tulee Hyvinkään sairaalasta, johon Hyvinkään kaupungilla on omat toimivat verkostot. Tämä tukee oppilaiden hyvinvointia ja vahvistaa eri tahojen yhteistyötä oppilaan asioissa.

Kelpoisen opetushenkilöstön saatavuus on ollut haasteellista Helsingillä ja todennäköisesti tulee olemaan myös Hyvinkäällä. Keskeistä tällöin on henkilöstön perehdytys ja pedagoginen tuki. Johtamisessa Hyvinkää pystyy tarjoamaan joustavamman läsnäolon ja tuen. Näin pystytään turvaamaan opetuksen laatu.

Talousvaikutukset

Lemmilän koulun lakkauttamisen kokonaisvaikutukset vuositasolla ovat 314 000 euroa. Näistä henkilöstökuluja on 176 000 euroa, vuokrakustannuksia sisältäen sisäiset vuokrat 83 000 euroa ja muut kustannukset 55 000 euroa (työvoimavuokraus 18 800 euroa, ateriaostot 14 700 euroa, siivouskulut 15 300 euroa, aineet/tarvikkeet 5 000 euroa ja muut toimintakulut 1 200 euroa ).

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan suomenkielisen koulun lakkauttamisesta päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83013

taina.tervonen(a)hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

kimmo.mustonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Johtokunnan lausunto Lemmilän koulun opetuksen järjestämisestä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 24.11.2020 § 289

HEL 2020-012011 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle kasvatus- ja koulutuslautakunnan 15.12.2020 pidettävään kokoukseen asti.

Käsittely

24.11.2020 Pöydälle

Pöydällepanoehdotus:
Emma Kari: Jätetään pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Emma Karin ehdotuksesta panna asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83013

taina.tervonen(a)hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

kimmo.mustonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566