Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

22.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 234

Järjestöavustukset varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaan syyslukukaudelle 2020

HEL 2020-002442 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti myöntää varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaan avustuksia syyslukukaudelle 2020 liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 37 601 euroa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti myöntää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle harrastustoiminnan avustuksen sijasta kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 § nojalla yhteisöjen tukemiseen varattuna määrärahana 38 000 euroa.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että avustukset maksetaan järjestöille sen jälkeen kun ne ovat toimittaneet kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle seuraavat hyväksyttävät ja asianmukaisesti allekirjoitetut asiakirjat:

- vahvistettu tuloslaskelma ja tase 2019

- toimintakertomus 2019

- jäljennös tilintarkastuskertomuksesta tai toiminnantarkastuskertomuksesta 2019

- vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2019 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä African Care ry:n ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hakemukset. Kumpula-Toukola kylätilayhdistys ry:n hakemus hylättiin Arki rokkaa-toiminnan osalta.

Käsittely

Vastaehdotus:
Pia Pakarinen: Lisätään kappaleen 1 jälkeen seuraava kappale:

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää myöntää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle harrastustoiminnan avustuksen sijasta kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 § nojalla yhteisöjen tukemiseen varattuna määrärahana 38 000 euroa.

Kannattaja: Emma Kari

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi yksimielisesti Pia Pakarisen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Hanna Keränen, laskentasuunnittelija, puhelin: 310 86338

hanna.keranen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustukset alle kouluikäisten varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien lasten harrastustoimintaan 2020 liite 1

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Järjestöt

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää myöntää varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaan avustuksia syyslukukaudelle 2020 liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 37 601 euroa.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, että avustukset maksetaan järjestöille sen jälkeen kun ne ovat toimittaneet kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle seuraavat hyväksyttävät ja asianmukaisesti allekirjoitetut asiakirjat:

- vahvistettu tuloslaskelma ja tase 2019

- toimintakertomus 2019

- jäljennös tilintarkastuskertomuksesta tai toiminnantarkastuskertomuksesta 2019

- vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2019 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hylätä African Care ry:n ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hakemukset. Kumpula-Toukola kylätilayhdistys ry:n hakemus hylätään Arki rokkaa-toiminnan osalta.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt 22.10.2019 (§ 337) järjestöavustusten avustusperusteet varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaan. Järjestöavustuksilla tuetaan varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaa perheen yhteistä harrastustoimintaa. Varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten harrastustoiminta lisää lapsen osallisuutta, mahdollistaa ilmaisun ja vuorovaikutuksen sekä osaltaan myös ehkäisee syrjäytymistä. Alle kouluikäisiin lapsiin kohdistuva harrastustoiminta tapahtuu arkisin päiväaikaan.

Lautakunta päätti myös, että järjestöavustuksilla ei tueta:

- varhaiskasvatusta täydentävää ja tukevaa toimintaa, esimerkiksi kerhotoimintaa joka luetaan avoimeksi toiminnaksi

- uskonnollista eikä poliittista toimintaa

- palvelutuotantoa, joka on kilpailutettu tai jota ostetaan tai jonka kaupunki järjestää palvelusetelillä.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan vuoksi avustus myönnetään syyslukukaudelle 2020. Hakijoille tiedotettiin sähköpostilla 17.4.2020, että avustusten käsittely on siirretty elokuulle 2020.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tarkoitetut avustushakemukset ovat olleet haettavana 3.- 31.1.2020 välisenä aikana. Määräajan kuluessa saapui 9 avustushakemusta, joissa haetaan avustusta yhteensä 132.880 euroa. Vuoden 2020 talousarviossa varhaiskasvatuksen järjestöavustuksiin on varattu 85 000 euroa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettäväksi tulee 9 järjestöavustushakemusta, joista avustusta esitetään myönnettäväksi 7 hakemukselle yhteensä 37 601 euroa. Hylättäväksi esitetään kahta hakemusta. Yhtä hakemusta esitetään hylättäväksi osittain. Kaikki avustukset on myönnetty vain syyslukukaudelle. Avustuksia myönnettäessä toiminnasta aiheutuvat palkkakustannukset on huomioitu kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksen 22.10.2019 mukaisesti enintään kunnallisen virkaehtosopimuksen varhaiskasvatuksen hoito- ja huolenpitotehtävien pakkahinnoittelun mukaisen tuntipalkan ja henkilösivukulujen suuruisena. Yhteenveto kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettävistä avustuksista on liitteenä 1.

African Care ry ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan avustushakemuksessa kuvattu toiminta ei ole kasvatus- ja koulutuslautakunnan 22.10.2019 (§ 337) järjestöavustusten avustusperusteiden mukaista varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaa. Heidän hakemuksensa eivät siten vastaa myöntämisperusteita ja hakemukset on hylättävä. 

Kumpula-Toukola kylätilayhdistys ry:n avustushakemuksessa kuvattu toiminta ei ole Arki rokkaa-toiminnan osalta kasvatus- ja koulutuslautakunnan järjestöavustusten avustusperusteiden mukaista varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaa harrastustoimintaa, ja heidän hakemuksensa on siten siltä osin hylättävä.

Avustusten valmistelussa on noudatettu kaupunginhallituksen 28.10.2019 (§ 723) antamia yleisohjeita, joiden mukaan avustuksen myöntämisen perusedellytyksenä on, että järjestö tai yhteisö on yleishyödyllinen, se on rekisteröity ja toiminnasta on näyttöä vähintään vuoden ajalta. Avustamisen tarkoituksena on tukea toimintaa, ei ylläpitää sitä. Avustuksin ei tueta palvelutuotantoa, jota ostetaan tai joka on kilpailutettu.

Avustusohjeen mukaisesti avustuksen tarvetta ja sen määrää harkittaessa on otettu huomioon mm. hakijan omat varat ja muu julkinen tuki. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus sekä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Kaupunginvaltuusto on talousarvion noudattamisohjeissa vuodelle 2020 päättänyt kehottaa lauta- ja johtokuntia ilmoittamaan avustusten myöntämispäätöksissä avustuksen ehdoksi, että avustettavien yhteisöjen tulee toiminnassaan ja taloudenhoidossaan noudattaa kaupunginhallituksen antamia ohjeita, jotka ovat liitteenä 2.

Avustukset myönnetään ehdolla, että ne voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut. Avustettavien yhteisöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen antamia avustusohjeita. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta muistuttaa hakijoita seuraamaan joulukuussa 2020 julkaistavaa vuoden 2021 avustuksia koskevaa avustuskuulutusta ja toimimaan sen ohjeiden mukaisesti.

Työnantaja vastaa toimintaan lasten kanssa liittyvistä velvoitteista, esimerkiksi ohjaajien rikosrekisterin tarkistamisesta.

Sähköiset avustushakemukset ovat kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenten nähtävissä ennen kokousta talous- ja suunnittelupalvelujen talouden tuki -yksikössä osoitteessa: Töysänkatu 2, 3. krs., huone A 326.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Järjestöavustuksilla tuetaan varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien alle kouluikäisten lasten arkisin päiväaikaan tapahtuvaan harrastustoimintaa Helsingin kaupungissa. Järjestöillä on suora kontakti niiden toiminta-alueilla asuviin perheisiin. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin perheiden tarpeisiin, mikä vaikuttaa myös perheiden hyvinvointiin. Lisäksi useissa toimintamuodoissa tuetaan lapsen ja vanhempien välistä vuorovaikutusta, lasten sosiaalisten suhteiden kehittymistä, edistetään kotouttamista ja kannustetaan liikunnan pariin jo varhaiskasvatusiässä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Hanna Keränen, laskentasuunnittelija, puhelin: 310 86338

hanna.keranen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustukset alle kouluikäisten varhaiskasvatuspalvelujen ulkopuolella olevien lasten harrastustoimintaan 2020 liite 1

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Järjestöt

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 15.09.2020 § 206

HEL 2020-002442 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

15.09.2020 Pöydälle

Pöydällepanoehdotus:
Pia Pakarinen: Pöydälle viikoksi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Pia Pakarisen ehdotuksesta panna asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Hanna Keränen, laskentasuunnittelija, puhelin: 310 86338

hanna.keranen(a)hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 310 56404

johanna.auer(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566