Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2020

1 (8)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

05.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 119

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2020-001212 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt aluepäällikön 12.2.2020 (§ 1) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Aluepäällikön päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Aluepäällikön lausunto

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 3.3.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen aluepäällikön 12.2.2020 (§ 1) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Kruununhaan yläasteen kouluun ruotsin ja englannin tuntiopettajaksi toistaiseksi 1.8.2020 lukien filosofian maisteri ********** sekä ensimmäiselle varasijalle filosofian maisteri **********

Aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen peruskoulujen opettajat toistaiseksi ottaa aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Kruununhaan yläasteen koulun ruotsin ja englannin tuntiopettajan tehtävä toistaiseksi on ollut julkisesti haettavana 3.1.2020 - 22.1.2020.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä 18 henkilöä, joista 14 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa.

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi toivottiin, että tuleva kieltenopettaja hallitsee uuden opetussuunnitelman mukaisen toiminnallisen ja monipuolisen kieltenopetuksen. Hän on kiinnostunut yhteisopettajuudesta, oppimisen tuen ja yksilöllisten oppimispolkuratkaisujen kehittämisestä sekä sähköisten oppimisympäristöjen hyödyntämisestä opetuksessa. Edelleen toivottiin, että opetuksen ohella kieltenopettaja näkee roolinsa laajemmin oppilaiden oppimisen ja koulunkäynnin tukena muun muassa tärkeissä luokanohjaajan tehtävissä.

Aluepäällikön päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 4 kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii aluepäällikön päätöksen kumoamista ja asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja päätettäväksi.

Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. katsoo, että haastatteluun kutsuttaessa ei huomioitu työkokemuksen eikä opintosuorituksien määrää. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on 30 vuoden kokemus ja tehtävään valitulla vain 3 vuoden työkokemus.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä. Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut:

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot

Tehtävään valittu on valmistunut kesäkuussa 2016 ja hän täyttää opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa (ruotsi ja englanti). Aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että tehtävään valitulla on viimeaikaista tehtävässä vaadittua opetuskokemusta ruotsin ja englannin opettajana 3 vuotta ja 5 kuukautta. Edelleen lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että tämä opetuskokemus on Kruununhaan yläasteen koulusta ja Kaisaniemen ala-asteen koulusta, joissa hän on toiminut elokuusta 2016 lähtien. Hän on tehnyt myös luokanohjaajan tehtäviä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut heinäkuussa 1990 ja hän täyttää opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa (ruotsi ja englanti). Aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on 27 vuotta opetuskokemusta, josta viimeaikainen noin yhden vuoden ja yhden kuukauden pituinen opetuskokemus molemmista opetettavista aineista perusopetuksessa on Kaisaniemen ala-asteen koulusta, Sodankylän kunnasta käsittäen sekä perusopetuksen, että lukiokoulutuksen ja lisäksi Vantaan kaupungilta. Tätä ennen hän on toiminut Espoon aikuislukiossa elokuusta 2010 lähtien ja Helsingin kaupungilla perusopetuksen puolella elokuusta 1991 lähtien.

Aluepäällikön lausunnon mukaan hakemusten alkukarsinnassa katsottiin riittäväksi työkokemuksessa vähintään noin kahden ja puolen vuoden työkokemus vastaavasta tehtävästä kelpoisena opettajana. Aluepäällikön lausunnon mukaan vastaavaksi tehtäväksi katsottiin kokemus englannin ja ruotsin opettajan tehtävistä perusopetuksessa. Aluepäällikön lausunnon mukaan 7 hakijaa mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä täyttivät kyseisen työkokemuksen. Tämän jälkeen aluepäällikön lausunnon mukaan tarkasteltiin itse hakemuksia suhteessa hakuilmoituksessa kerrottuihin ja korostettuihin näkökulmiin. Lausunnon mukaan tarkastelussa valikoitui 4 hakijaa, joista yksi oli tehtävään valittu. Aluepäällikön lausunnon mukaan tehtävään valittu toi hakemuksessaan erittäin hyvin esille osaamistaan ja ajatuksiaan hakuilmoituksessa mainituista asioista, jotka täydentyivät vielä haastattelussa. Sen sijaan lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakuilmoituksessa ei ilmennyt hakuilmoituksessa mainittuja näkökulmia hänen pitkästä opetuskokemuksestaan huolimatta.

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Lisäksi kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Vaikka oikaisuvaatimuksen tekijällä on pidempi opetuskokemus, on tehtävään nyt valitulla riittävä 3 vuoden 5 kuukauden kokemus tehtävän hoitamiseen. Lisäksi tehtävään valitulla on viimeaikaista tehtävässä vaadittua opetuskokemusta perusopetuksessa enemmän kuin oikaisuvaatimuksen tekijällä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Aluepäällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan tehtävään toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja aluepäällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Aluepäällikön päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Aluepäällikön lausunto

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 14.04.2020 § 96

HEL 2020-001212 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

14.04.2020 Pöydälle

Pöydällepanoehdotus:
Vesa Korkkula: Pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti Vesa Korkkulan ehdotuksesta yksimielisesti ilman äänestystä panna asian pöydälle.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

 

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut alue 4 Perusopetuksen aluepäällikkö 4 12.02.2020 § 1

HEL 2020-001212 T 01 01 01 01

Päätös

Perusopetuksen aluepäällikkö päätti valita päätoimisen tuntiopettajan, ruotsi ja englanti, virkaan ********** sekä ensimmäiselle varasijalle **********

Virantoimitus alkaa 1.8.2020 lukien.

Virkaan valitulle ei aseteta koeaikaa.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Rikosrekisterinotetta ei tarvitse esittää.

Päätöksen perustelut

Päätoimisen tuntiopettajan, ruotsi ja englanti, virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 3.1.2020–22.1.2020 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on Kruununhaan yläasteen koulu.

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (20.11.2019, § 100) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää perusopetuksen aluepäällikkö.

Viranhaltijan tehtävänä on päätoimisen tuntiopettajan tehtävät, ruotsi ja englanti, Kruununhaan yläasteen koulussa.

Päätoimisen tuntiopettajan viran kelpoisuusvaatimuksena on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukainen kelpoisuus.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakuilmoituksessa tuotiin esiin, että tehtävässä on opetustunteja myös Kaisaniemen ala-asteen koulussa. Lisäksi hakuilmoituksessa kerrottiin hakijan eduksi luettavan hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot.

Määräajassa hakemuksen jätti 18 hakijaa. Vaadittu kelpoisuus on 14 hakijalla.

Hakemusten perusteella haastatteluun 28.1.2020 kutsuttiin neljä hakijaa: **********

Haastattelun suorittivat rehtori ja apulaisrehtori.

**********

**********

**********

**********

**********

Ruotsin ja englannin opettajan tehtävässä korostuu erityisesti opetussuunnitelman mukainen toiminnallinen ja monipuolinen kieltenopetus tuntien ollessa perusopetuksen kaikilla vuosiluokilla. Tärkeää on, että hyvien yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen kautta hakijalla on valmius ja motivaatio yhteisopettajuuteen. Erilaisten sähköisten oppimisympäristöjen tunteminen, monipuoliset oppimisen tuen ratkaisut sekä oppilaiden yksilöllisyyden huomioiminen ovat tehtävässä oleellisia. Merkittävää myös on nähdä aineenopettajan rooli laajemmin oppilaiden oppimisen ja koulunkäynnin tukena muun muassa tärkeissä luokanohjaajan tehtävissä. Näitä asioita myös painotettiin haastattelussa.

Aluepäällikkö katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen on ********** Varasijalle valitaan ********** Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Lisätiedot

Jani Puurula, rehtori, puhelin: 310 86528

jani.puurula(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566