Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

05.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 118

Oikaisuvaatimus erityisopettajan virkaan ottamisesta

HEL 2020-002616 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt lukiokoulutuksen päällikön 17.3.2020 (§ 28) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Lukiokoulutuksen päällikön päätös

3

Lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset1_PDFa2b

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 6.4.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen lukiokoulutuksen päällikön 17.3.2020 (§ 28) tekemästä päätöksestä, jolla lukiokoulutuksen päällikkö on ottanut Helsingin luonnontiedelukioon sijoitettuun erityisopettajan virkaan toistaiseksi 1.8.2020 lukien kasvatustieteiden maisteri **********

Lukiokoulutuksen päällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen opettajan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen ottaa lukiokoulutuksen päällikkö.

Hakuprosessista

Helsingin luonnontiedelukioon sijoitettu erityisopettajan virka (vakanssinumero 3957) on ollut julkisesti haettavana 3.1. - 22.1.2020.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 46 henkilöä, joista 44 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi eduksi katsottiin kokemus ylioppilastutkinnon erityisjärjestelyjen soveltamisesta.

Haastatteluun kutsuttiin kuusi hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksentekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä toivoo, että häntä koskeva puutteellinen ja osin virheellinen tieto korjataan ko. päätökseen. Lisäksi hän toivoo, että päätösasia punnitaan lisätiedon osalta uudestaan, mikäli sillä katsotaan olevan asiaan vaikutusta. Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 11 a §:ssä säädetään erityisopettajan kelpoisuudesta lukiossa.

Lukiolain 28 §:n mukaista erityisopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka

1) on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon tai on kelpoinen antamaan aineenopetusta ja on tutkinnon tai kelpoisuuden lisäksi suorittanut asetuksen 8 a §:n 1 momentissa tarkoitetut opinnot; tai

2) on suorittanut kasvatustieteellisen alan tutkinnoista ja opettajankoulutuksesta annetun asetuksen 14 §:n 1 momentin mukaisen erityisopettajien koulutuksen

Virkaan valittu on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2006. Tutkintoon on sisältynyt opettajan pedagogiset opinnot. Virkaan valittu on suorittanut erityisopettajan opinnot 4.4.2018. Hän on ollut kelpoinen toimimaan erityisopettajana lukiossa siitä lähtien. Virkaan valittu on toiminut elokuusta 2019 lähtien lukion erityisopettajan tehtävissä Helsingin kaupungilla. Tätä ennen hän on toiminut mm. Valma-aineiden opettajana erityisammattikoulussa.

Hakemuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan englantilainen filologia, sosiaalipsykologia, folkloristiikka, kasvatustiede ja kehitysmaantieto vuonna 1995. Hän on saanut vastaavuustodistuksen laaja-alaisen erityisopettajan pätevyydestä 4.6.2018. Hän on siitä lähtien ollut kelpoinen toimimaan erityisopettajana lukiossa. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on toiminut aikuislukiossa, josta 1.8.2017 alkaen englannin opettajan virassa. Tässä tehtävässä hän on lisäksi tehnyt erityisopettajan tehtäviä, joihin hän on ollut kelpoinen 4.6.2018 alkaen.

Virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on kummallakin virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus. Heillä kummallakin on myös viimeaikaista opetuskokemusta. Lukiokoulutusta järjestetään kuitenkin erikseen nuorille ja aikuisille tarkoitettuina oppimäärinä, eikä esim. alle 18- vuotiasta opiskelijaa voida ottaa suorittamaan aikuisille tarkoitettua lukiokoulutuksen oppimäärää ilman perusteltua syytä. Virkaan valitun viimeaikainen erityisopettajan opetuskokemus on nimenomaan nuorille tarkoitetusta lukiokoulutuksesta. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on puolestaan toiminut aikuislukiossa ja siellä englannin opettajan tehtävissä, jonka lisäksi hänellä on ollut erityisopettajan tehtäviä. Oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole vastaavaa viimeaikaista opetuskokemusta nuorille tarkoitetusta lukiokoulutuksesta toisin kuin virkaan valitulla. Virkaan valittu on toiminut kelpoisena erityisopettajana elokuusta 2018 lähtien nimenomaan nuorille tarkoitetussa lukiokoulutuksessa.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Lukiokoulutuksen päällikkö on päätöksessään ja lausunnossaan katsonut, että haastattelun perusteella virkaan valittu vakuutti vuorovaikutustaidoillaan, motivaatiollaan ja monipuolisella kehittämisvalmiudellaan. Lukiokoulutuksen päällikön mukaan kaikilla haastatteluun kutsutuilla oli kokemusta hakuilmoituksessa eduksi luetusta ylioppilaskokeiden erityisjärjestelyistä.

Lukiokoulutuksen päällikkö on valinnut tekemänsä kokonaisarvion perusteella henkilön, jolla on parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen. Kokonaisarvio on tehty hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen perusteella.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Lukiokoulutuksen päällikkö on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen erityisopettajan virkaan valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että lukiokoulutuksen päällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja lukiokoulutuksen päällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Lukiokoulutuksen päällikön päätös

3

Lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset1_PDFa2b

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Lukiokoulutus Lukiokoulutuksen päällikkö 17.03.2020 § 28

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566