Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2019

1 (8)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

24.09.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 328

Oikaisuvaatimus lehtorin virkaan ottamisesta

HEL 2019-007060 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 20.6.2019 (§ 8) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Rehtorin lausunnon liite ansiovertailutaulukko

5

Hakuilmoitus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

7

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 3
Liite 4

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 30.6.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 20.6.2019 (§ 8) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Stadin ammatti- ja aikuisopistoon sijoitettuun media-alan (tuotanto) lehtorin virkaan toistaiseksi 1.8.2019 lukien medianomi **********

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori (Kampus 3) on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 3.5.2019 (§ 40) tekemään päätökseen perustuen ammatillisen koulutuksen opettajat ottaa kampuksen rehtori.

Hakuprosessista

Stadin ammatti- ja aikuisopiston media-alan (tuotanto) lehtorin tehtävä on ollut julkisesti haettavana 26.4. - 24.5.2019.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 16 henkilöä, joista 6 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli ammatillisten opintojen opettajan kelpoisuuden (13 §) ja kielitaitovaatimuksen (§ 17).

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi edellytettiin riittävää kokemusta media-alalta, laajoja ja aktiivisia yhteistyöverkostoja media-alan työelämän kanssa, ammatillisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen hyvää tuntemusta, kokemusta asiakaslähtöisestä työstä; asiakassuhteiden hankinnasta, ylläpidosta ja CRM-asiakkuushallintajärjestelmästä, media-alan projektien ja palveluiden koordinoinnista ja tuottamisesta, tapahtumajärjestämiskokemusta sekä kokemusta vertaismentoroinnista ja opiskelijoiden opinto-ohjauksesta. Eduksi luettiin muutosmyönteinen ja ratkaisukeskeinen työote sekä innostus ja kiinnostus opetus-, ohjaus- ja tiimityöhön.

Haastatteluun kutsuttiin kolme kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii virkaan ottamista koskevan päätöksen kumoamista ja purkamista sekä asian palauttamista rehtorin uudelleen käsiteltäväksi. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan päätöksessä on valintaan vaikuttavia asiavirheitä ja virkaan olisi ollut pätevämpiä henkilöitä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. katsoo, että virkaan valittu henkilö ei täytä hakukriteereitä ammatillisten opintojen opetuskokemuksen osalta tai hänen tulisi esittää siitä konkreettista näyttöä. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että virkaan valittu on toiminut opinto-ohjaajana yli 15 vuotta. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan virkaan valitulta puuttuu käytännön opetuskokemus opetettavasta aineesta (media-ala, tuotanto) tai se on yli viidentoista vuoden takaa.

Edelleen oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan virkaan valittu ei ole vastannut ammattitutkinnosta, toisin kuin rehtorin päätöksessä sanotaan. Virkaan valittu on toiminut opinto-ohjaajana hakutoimistossa, jossa hän on vastannut kyselyihin ammattitutkinnosta. Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että tämä ei ole monipuolinen ja vastuullinen opetus-, ohjaus- tai kehittämistehtävä, vaan opinto-ohjaajan ja hakutoimiston perustehtävä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan viran hakijoiden ansiovertailu on puutteellinen. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hän on koulutuksensa ja työkokemuksensa vuoksi virkaan valittua henkilöä pätevämpi ja ansioituneempi. Oikaisuvaatimuksen tekijä kertoo täyttävänsä lehtorin viran muodolliset kelpoisuusvaatimukset, hänellä on hakuilmoituksessa edellytetty ammattitaito ja virkaan valittua enemmän aiempaa työkokemusta vastaavissa tehtävissä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:ssä säädetään ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta. Ammatillisten tutkinnon osien opetusta on kelpoinen antamaan henkilö:

1) joka on suorittanut koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän kannalta soveltuvan korkeakoulututkinnon;

2) joka on suorittanut vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot;

3) jolla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Sekä virkaan valitulla, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on ko. opetustehtävän kannalta soveltuva korkeakoulututkinto.

Virkaan valittu on valmistunut medianomiksi ja toisin kuin oikaisuvaatimuksessa todetaan, virkaan valitulla on medianomin ylempi korkeakoulututkinto. Rehtorin mukaan virkaan valitun vuonna 2001 suorittama medianomin alempi korkeakoulututkinto on myös ko. opetustehtävän kannalta soveltuva korkeakoulututkinto.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut taiteen maisteriksi.

Virkaan valittu ja oikaisuvaatimuksen tekijä ovat molemmat suorittaneet opettajan pedagogiset opinnot. Virkaan valittu on suorittanut ne vuonna 2002 ja oikaisuvaatimuksen tekijä vuonna 2005. Lisäksi molemmilla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla sitä on noin 9 vuotta ja oikaisuvaatimuksen tekijällä noin 8 vuotta.

Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla on kokemusta ammatillisesta opetuksesta ja opinto-ohjauksesta yhteensä 19 vuotta ja 10 kuukautta. Hän on toiminut päätoimisena media-alan tuotantotyön tuntiopettajana Heltechissä 1.8.1999 – 31.7.2002 (kolme vuotta), media-alan tuotantotyön lehtorina Heltechissä 1.8.2002 – 31.7.2008 (kuusi vuotta) ja päätoimisena tuntiopettaja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa 1.8.2018 alkaen (10 kuukautta). Lisäksi hän on toiminut opinto-ohjaajana Heltechissä ja Stadin ammattiopistossa 1.8.2008 – 31.7.2018 (10 vuotta).

Edelleen rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on kokemusta opetustyöstä 13 vuotta ja 10 kuukautta. Hän on toiminut lehtorina ja osastonjohtajana media-alalla Heltechissä 1.8.2005 – 31.7.2012 (seitsemän vuotta), lehtorina Stadin ammattiopistossa 1.8.2012 – 31.7.2013 (yksi vuosi), media-alan kouluttajana Stadin aikuisopistossa 1.8.2013 – 31.12.2018 (viisi vuotta ja viisi kuukautta) ja tuntiopettajana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa 1.1.2019 alkaen (viisi kuukautta).

Rehtorin lausunnon mukaan asetuksessa vaaditun kelpoisuuden lisäksi hakijoiden soveltuvuutta virkaan arviointiin myös hakuilmoituksessa mainittujen media-alan lehtorin virkaan kuuluvien tehtävien kautta sekä hakuilmoituksessa edellytettyjen seikkojen perusteella.

Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla on opettajan ja opinto-ohjaajan työkokemuksen kautta monipuolinen osaaminen media-alan opettajan tehtävistä, media-alan perustutkinnosta ja ammattitutkinnosta sekä lisäksi laaja-alainen osaaminen toisen asteen ammatillisista tukinnoista ja tutkintorakenteesta sekä lukiotutkinnosta. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on myös laaja ja monipuolinen osaaminen media-alan ammattitutkinnosta, mutta hänellä ei ole vastaavaa laaja-alaista osaamista toisen asteen tutkinnoista ja rakenteesta kuten virkaan valitulla. Rehtorin mukaan opiskelijoiden henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) ohjaamisessa korostuu laaja-alainen toisen asteen koulutuksen osaaminen ja ymmärtäminen.

Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla on kehittämistyön osalta monipuolinen ja tuore osaaminen. Virkaan valittu on toiminut erilaisissa media-alan kehittämishankkeissa yhteistyössä korkeakoulujen ja alan työelämän kanssa. Rehtorin mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on myös kokemusta ja osaamista työelämän kanssa tehtävästä yhteistyöstä, hänellä ei kuitenkaan ole yhtä laaja-alaista kokemusta yhteistyöstä useiden toimijoiden kanssa tehdystä kehittämistyöstä. Virkaan valitulla on lisäksi kokemusta hakuilmoituksessa todetusta CRM-asiakkuushallintajärjestelmästä.

Rehtorin lausunnon mukaan hakuilmoituksessa edellytettiin myös kokemusta vertaismentoroinnista sekä opiskelijoiden opinto-ohjauksesta. Virkaan valittu on rehtorin lausunnon mukaan toiminut vertaismentorina. Lisäksi virkaan valitulla on opinto-ohjaajan koulutus ja 10 vuoden kokemus opinto-ohjaajan työstä. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole ollut kokemusta vertaismentoroinnista eikä opinto-ohjauksesta.

Oikaisuvaatimusessa todetaan, että virkaan valitun tehtäviin ei olisi kuulunut lukuvuonna 2018 – 2019 yhtään ammatillisten aineiden oppituntia. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valittu on opettanut Stadin ammatti- ja aikuisopistossa omassa oppimisyhteisössään 1.8.2018 alkaen media-alalla muun muassa seuraavissa tutkinnon osissa: mediamateriaalin tuottaminen markkinointiin ja tapahtumatuotannon toteuttaminen. Lisäksi hän on opettanut ja ohjannut opiskelijoita Pop Up College- ja Restart-hankkeissa useissa tutkinnon osissa. Hän on myös vastannut oppisopimusopiskelijoiden opetuksesta ja ohjaamisesta media-alan perustutkinnossa audiovisuaalisen viestinnän osaamisalalla.

Esittelijä toteaa, kuten rehtorin lausunnossa ja päätöksessäkin on todettu, että viranhaltijan valinta on perustunut kokonaisharkintaan siitä, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen arvioidaan olevan parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Esittelijä katsoo rehtorin valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja soveliaimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen lehtorin virkaan.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen lehtorin virkaan valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Rehtorin lausunnon liite ansiovertailutaulukko

5

Hakuilmoitus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

7

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 3
Liite 4

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Ammatillinen koulutus Kampus 3 Rehtori, Kampus 3 20.06.2019 § 8

HEL 2019-007060 T 01 01 01 01

Päätös

 

Rehtori päätti kokonaisarvion perusteella valita Stadin ammatti- ja aikuisopistoon media-alan vakinaiseen virkasuhteiseen lehtorin tehtävään **********

Päätöksen perustelut

 

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (3.5.2019, § 40) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää rehtori.

Tehtävän palkkaus ja palvelusuhteen muut ehdot määräytyvät kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa oli haettavana 26.4  – 24.05.2019  lehtorin tehtävä, tuotanto 1.8.2019 alkaen toistaiseksi. Tehtävä oli avoinna Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä työavaimella 5-1570-19.

Määräaikaan 24.5.2019 klo 16 mennessä tehtävään haki 16 henkilöä. Hakijoista kuusi (6) henkilöä täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 (muutettu 1150/2017) ammatillisten opintojen opettajan 13 §:n kelpoisuutta ja 17 §:n kielitaitovaatimusta koskevien säännösten mukaiset ehdot. Haastatteluun kutsuttiin kolme (3) henkilöä.

Tuotannon lehtorin tehtävä sisältää media-alan tuotantoon liittyviä opetus- ja ohjaustehtäviä opettajatiimissä ammatillisessa koulutuksessa toisella asteella. Tehtävään sisältyy hoks- ja kehittämistyötä sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamista sekä valmiutta englannin kielellä opettamiseen. 

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi tehtävässä edellytettiin riittävää työkokemusta media-alalta, laajoja ja aktiivisia yhteistyöverkostoja media-alan työelämän kanssa sekä ammatillisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen hyvää tuntemusta. Tehtävässä edellytettiin lisäksi kokemusta opiskelijoiden ohjaamista, vertaismentoroinnista, asiakaslähtöisestä työstä ja asiakassuhteiden hoitamisesta. Tehtävään sisältyy media-alan projektien ja palveluiden koordinointia, tuottamista ja tapahtumien järjestämistä.  

Eduksi luettiin muutosmyönteinen ja ratkaisukeskeinen työote sekä innostus ja kiinnostus opetus-, ohjaus- ja tiimityöhön.

********** on tehtävään vaadittava kelpoisuus. Hän on työskennellyt toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa media-alalla vastaten yhdessä opettajatiimin kanssa opetus-, ohjaus ja kehittämistehtävistä monipuolisesti perustutkinnossa, ammattitutkinnossa sekä oppisopimuskoulutuksessa edistäen työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Hänellä on media-alan tuotantoihin liittyvää työelämäkokemusta sekä toimivat yhteistyöverkostot media-alan työelämän toimijoiden kanssa. ********** on runsaasti kokemusta opiskelijoiden ohjaamisesta, hoks-työstä sekä asiakkuuksien hankinnasta ja ylläpidosta.

Kokonaisarvion perusteella ********** on tehtävään soveltuvin.

Pöytäkirjanote lähetetään tehtävään valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Lisätiedot

Marko Aaltonen, rehtori, puhelin: 310 84701

marko.aaltonen(a)hel.fi

Jaana Kivipelto-Karjalainen, koulutuspäällikkö, puhelin: 040 662 1794

jaana.kivipelto-karjalainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566