Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2019

1 (9)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

24.09.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 319

Oikaisuvaatimukset musiikkivälineiden hankinnasta Jätkäsaaren peruskoululle

HEL 2019-006232 T 02 08 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä seuraavat hankintapäällikön tekemään kevennettyä kilpailutusta koskevaan hankintapäätökseen 25.6.2019 (§ 18) kohdistetut oikaisuvaatimukset:

- F-Musiikki Oy:n oikaisuvaatimuksen johdosta Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala päättää keskeyttää isoon avoimeen tilaan tarkoitettavan hybridiflyygelin hankintaa koskevan menettelyn.

- Musiikki-Silfverberg Oy:n isoon avoimeen tilaan tarkoitettua digitaalipianoa koskevan oikaisuvaatimuksen johdosta Aron Soitin Oy hylätään, ja tilalle valitaan seuraavaksi edullisimman tarjouksen tehnyt tarjoaja, Musiikki-Silfverberg Oy.

- Musiikki-Silfverberg Oy:n vaatimuksen siitä, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteuttaa sähkörummuille tarkoitetun rumpumonitorin hankinnan ja tekee tilauksen Musiikki-Silfverberg Oy:ltä.

- Musamaailma Oy:n väitteen siitä, että alttometallofonien kilpailutuksessa voittaneet eri merkkiset ja sointiset osat aiheuttaisivat yhteensopivuusongelmia soundin ja soittimen sijoittelun kannalta sekä siitä, että tuotteet tulisi hankkia siten, että diatoninen sekä kromaattinen osa olisivat samaa merkkiä.

Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä seuraavat hankintapäällikön tekemään kevennettyä kilpailutusta koskevaan hankintapäätökseen 25.6.2019 (§ 18) kohdistetut oikaisuvaatimukset:

- F-Musiikki Oy:n vaatimuksen, jonka mukaan kilpailutukseen osallistuneen Musiikki-Silfverberg Oy:n tarjoama Roland GP607 –mallinen digitaalipiano ei ole tarjouspyynnössä vaadittujen ominaisuuksien mukainen.

- F-Musiikki Oy:n vaatimuksen siitä, että sen tarjoama Yamaha CLP635 -mallinen piano tulee ainoana soveltuvan pyöräsarjan sisältävänä tuotteena ottaa huomioon hankintayksikön päätöksessä.

- Musamaailma Oy:n esittämän väitteen siitä, ettei sähkörumpusettituotteiden tarjouskilpailun voittaneen tarjoajan sähkörumpusetti (Aleksis Turbo Mesh Kit) sovellu oppilaskäyttöön.

- Musamaailma Oy:n esittämän väitteen siitä, ettei tarjouskilpailun voittanut tuote Richwood RD12CEBS ei sovellu opetuskäyttöön sekä siitä, ettei seuraavaksi edullisin kitaramalli LAG T70D sisällä tarjouksessa vaadittua elektroniikkaa. 

- Musamaailma Oy:n väitteen siitä, ettei kilpailutuksen voittanut elektroakustinen basso (Stagg AB203CE) vastaa perinteistä instrumenttia.

- Musamaailma Oy:n väitteen siitä, ettei sähkökitarojen kilpailutuksen voittanut tuote ei vastaa lainkaan tarjouspyyntöä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta jätti käsittelemättä seuraavat oikaisuvaatimuksen tehneiden tarjoajien vaatimukset:

- Musamaailma Oy:n väitettä siitä, että isoon avoimeen tilaan tarkoitetun digitaalipianon kilpailutuksen voittanut tuote Kawai CN-37B on valmistajan vanha malli, jonka valmistus on lopetettu. Esittelijä toteaa, että aiemman oikaisuvaatimuksen (Musiikki-Silfverberg Oy) perusteella hankintapäätöstä tullaan muuttamaan isoon avoimeen tilaan tarkoitetun digitaalipianon osalta. Näin ollen tarvetta oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimuksen käsittelyyn ei enää ole.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintapäätös (HEL 2019-006232)

2

Alkuperäinen ja korjattu vertailu_digitaalinen piano isoon avoimeen tilaan

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankintapäällikkö teki 25.6.2019 Jätkäsaaren peruskoulun musiikkihankintaa koskevan päätöksen (§ 18), joka perustuu Helsingin kaupungin musiikkivälineiden puitejärjestelyyn ja sen sisällä tehtyyn minikilpailutukseen. Hankintapäätöksen johdosta tehtiin kolme oikaisuvaatimusta.

Oikaisuvaatimus 1 (F-Musiikki):

F-Musiikki Oy on tehnyt 25.6.2019 oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankintapäällikön 25.6.2019 tekemästä hankintapäätöksestä. Se on esittänyt oikaisuvaatimuksensa yhteydessä kolme vaatimusta.

1) F-Musiikki Oy on esittänyt hankintaoikaisuvaatimuksessaan, että kaksi tarjoajaa on tarjonnut Kawai NV10 digitaalipianoa, joka ei ole ollut tarjouspyynnössä mainitun N3X-hybridiflyygelin mukainen. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan seuraavat osa-alueet eivät täyty Kawai NV10 osalta:

- Suureen tilaan soveltuva äänentoisto

- Sensorit

- Hybridiflyygelin 4-kanavainen pianotallenne (prosessori / laskentanopeus)

Musamaailma Oy:ltä on oikaisuvaatimuksen johdosta pyydetty vastinetta asiassa (4.7.2019). Se katsoo, sen tarjoamassa olevat ominaisuudet toteutuvat ja ylittyvät selvästi sen tarjoamassa Kawai NV-10 mallissa.

Esittelijä katsoo, ettei yhteismitallisten ja vertailukelpoisten tarjousten saaminen ole mahdollista isoon avoimeen tilaan hankittavan hybridiflyygelin osalta ole. Tarjouspyynnössä asetetut vaatimukset olivat puutteelliset hankittavan tuotteen osalta. Tämän johdosta Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala katsoo, että hankinta on keskeytettävä.

2) F-Musiikki Oy on esittänyt oikaisuvaatimuksessaan, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on määritellyt hankittavaksi tuotteeksi ja referenssiksi Yamaha CLP-695GP –mallisen flyygelin tai vastaavan. Kilpailutukseen osallistunut tarjoaja, Musiikki-Silfverberg Oy tarjosi Roland GP607 digitaalipianoa, joka ei ollut vaadittujen ominaisuuksien mukainen. Perusteluinaan F-Musiikki Oy on esittänyt seuraavaa:

- Yamaha CLP-695GP -mallisessa flyygelissä on täysin lineaarinen kosketinpainotus. Sen sijaan Roland GP607 -mallisessa flyygelissä ei tällaista painotusta ole. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan tämä ero on merkittävä erityisesti soittajan näkökulmasta. Näin ollen se katsoo, ettei Musiikki-Silfverberg Oy:n tarjoamaa pianoa ole pidettävä tarjouspyynnön mukaisena ja sen tarjous on hylättävä tarjouspyynnön vastaisena.

- Lisäksi F-Musiikki Oy katsoo, että Yamaha CLP695GP -mallisen flyygelin teho on huomattavasti korkeampi, kuin Roland-merkkisessä, Musiikki-Silfverberg Oy:n tarjoamassa tuotteessa. Niin ikää tällä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että Musiikki-Silfverberg Oy tarjous on hylättävä.

Musiikki-Silfverberg Oy:ltä F-Musiikki Oy:n tekemän oikaisuvaatimuksen johdosta pyydetty vastinetta asiassa. Vastineessaan yritys katsoo, että F-Musiikki Oy ei ole kattavasti perustellut oikaisuvaatimustaan. Musiikki-Silfverberg Oy:n mukaan F-Musiikin esittämät soittimen ominaisuudet eivät vastaa tarjouspyynnössä edellytettyjä tai vaadittuja ominaisuuksia.

Esittelijä katsoo, ettei perusteita F-Musiikki Oy:n esittämälle digitaalipianoa koskeville vaatimuksille esitetyn aineiston perusteella ole. Se toteaa, ettei soittimen tehoa koskevia vaatimuksia ole asetettu. Koskettimien lineaarisesti kasvavan painotuksen vaatimus täyttyy hankittavan soittimen osalta.

3) F-Musiikki Oy on kolmannessa vaatimuksessaan esittänyt, että sen tarjoama Yamaha CLP635 -mallinen piano tulee ainoana soveltuvan pyöräsarjan sisältävänä tuotteena ottaa huomioon hankintayksikön päätöksessä.

Esittelijä katsoo, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tarvitsemat pyörät digitaalipianoihin ovat erillinen hankintakokonaisuus, joka hankitaan erillisenä kokonaisuutena. Näin ollen F-Musiikki Oy:n esittämä kolmas oikaisuvaatimus on hylättävä.

Oikaisuvaatimus 2 (Musiikki Silfverberg Oy)

Musiikki-Silfverberg Oy on tehnyt 5.7.2019 oikaisuvaatimuksen, jossa se on esittänyt kolme vaatimusta.

1) Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, ettei tarjouksen kohteesta ”digitaalipiano isoon tilaan” jättänyt Aron Soitin Oy pysty tätä soitinta toimittamaan, koska kyseinen digipiano on vanhentunut ja sen valmistus on lopetettu. Tämän lisäksi Musiikki-Silfverberg Oy toteaa, ettei Kawai CN-37 digipianoja enää ole saatavilla. Näillä perusteilla oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että Aron Soitin Oy:n tarjous on hylättävä.

Aron Soitin Oy on vastineessaan (9.8.2019) katsonut, että sen tarjoama Kawai CN-37-malli on tarjouksen voimassaoloaikana vaihtunut, ja edellinen sukupolvi myyty loppuun. Aron Soitin tarjoaa vastineessaan tilalle uutta paranneltua mallia samaan hintaan.

Esittelijä katsoo, että hankintapäällikön tekemää päätöstä on muutettava Musiikki-Silfverberg Oy:n esittämän vaatimuksen osalta. Aron Soitin Oy on tarjonnut kilpailutuksen yhteydessä tuotetta, jota ei enää ole saatavilla markkinoilla. (Ks. alkuperäinen ja korjattu vertailutaulukko päätöksen liitteenä)

2) Musiikki-Silfverberg Oy pyytää toisen vaatimuksensa yhteydessä, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteuttaa sähkörummuille tarkoitetun rumpumonitorin hankinnan ja tekee tilauksen Musiikki-Silfverberg Oy:ltä. Sen tarjoama NUX DA-30 -vahvistin sopii yhteen kaikkien markkinoilla olevien sähkörumpujen kanssa.

Esittelijä katsoo, että hankintapäätöstä oikaistava sähkörummuille tarkoitetun rumpumonitorin hankinnan osalta. Se toteaa, että päätöstä koskevan oikaisun myötä kyseinen tuote hankitaan Musiikki-Silfverberg Oy:ltä, jonka tarjous on näin ollen hinnaltaan halvin.

Oikaisuvaatimus 3 (Musamaailma Oy)

Musamaailma Oy on tehnyt 9.7.2019 seuraavan sisältöisen oikaisuvaatimuksen:

1) Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että voittanut tuote Kawai CN-37B on valmistajan vanha malli. Mallin valmistus on lopetettu, eikä Kawai tai valmistajan Suomen maahantuoja pysty kyseistä mallia enää toimittamaan. Yritys katsoo, että tarjouspyynnössä yhtenä pääkriteerinä oli riittävä äänentoisto isoon avoimeen tilaan. Musamaailma Oy katsoo, että uuden Kawai CN-39 mallin äänentoisto-teknologia vastaa parhaiten tarjouspyyntöä. Lisäksi tarjouksessa samalla rivillä tarjottua Roland HP-702 teknisiä tietoja tarkastellessa, Rolandin äänentoiston teho on oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan huomattavasti alhaisempia, minkä lisäksi Musamaailma Oy epäilee kyseisen tuotteen riittävyyttä avoimeen tilaan. Muun muassa edellä mainituilla perusteilla Musamaailma Oy katsoo, etteivät Kawai CN-37 ja Roland HP-702 täytä tarjouspyynnön kriteereitä. Tästä syystä se katsoo, että Kawai CN-39 olisi valittava toimitettavaksi malliksi.

Esittelijä toteaa, että aiemman oikaisuvaatimuksen (Musiikki-Silfverberg Oy) perusteella hankintapäätöstä tullaan muuttamaan isoon avoimeen tilaan tarkoitetun digitaalipianon osalta. Näin ollen tarvetta oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimuksen käsittelyyn ei enää ole. Hankittavan Roland HP702 -mallisen digitaalipianon äänentoiston on katsottu olevan riittävä täyttämään tilaajan tuotteen käyttötarkoitusta koskevat vaatimukset.

2) Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, ettei tarjouskilpailun voittaneen tarjoajan sähkörumpusetti (Aleksis Turbo Mesh Kit) sovellu oppilaskäyttöön. Tarjouksessa tarjotuista rumpuseteistä Yamaha DTX522K sekä Roland TD17K ei mainita lainkaan tarjouksessa vaadituista oheistuotteista, esim. tarjouspyynnön mukaisena vaatimuksena oleva bassorummun pedaali puuttuu.

Esittelijä katsoo, että voittaneen tarjoajan (Aron Soitin Oy) tuote täyttää tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Näin ollen oikaisuvaatimuksen tekijän esittämä vaatimus on tältä osin hylättävä.

3) Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että tarjouskilpailun voittanut tuote Richwood RD12CEBS ei sovellu opetuskäyttöön. Lisäksi se esittää, ettei seuraavaksi edullisin kitaramalli LAG T70D sisällä tarjouksessa vaadittua elektroniikkaa. 

Esittelijä katsoo, että voittaneen tarjoajan (Musiikki-Silfverberg Oy) tuote täyttää tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Näin ollen oikaisuvaatimuksen tekijän esittämä vaatimus on tältä osin hylättävä.

4) Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, ettei kilpailutuksen voittanut elektroakustinen basso (Stagg AB203CE) vastaa perinteistä instrumenttia. Tarjouspyynnössä ei ole oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan pyydetty lyhytskaalaista bassoa. Muun muassa edellä mainituilla perusteilla oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että sen tarjoama Tanglewood TW-AB tulee valita toimitettavaksi tuotteeksi.

Esittelijä katsoo, että voittaneen tarjoajan (Aron Soitin Oy) tuote täyttää tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Näin ollen oikaisuvaatimuksen tekijän esittämä vaatimus on tältä osin hylättävä.

5) Oikaisuvaatimuksen tekijä epäilee, että alttometallofonien kilpailutuksessa valituksi on tullut kaksi eri merkkistä ja soundista osaa. Musamaailma Oy epäilee, että tämä aiheuttaa yhteensopivuusongelmia soundin ja soittimen sijoittelun kannalta. Yritys katsoo, että tuotteet tulisi hankkia siten, että diatoninen sekä kromaattinen osa olisivat samaa merkkiä.

Toimiala katsoo, että alttometallofonien kilpailutus on keskeytettävä ja toteutettava uudelleen. Alttometallofonin diatonisen ja kromaattiset osien tulee olla samaa merkkiä, jotta tuotteiden yhteensopivuutta koskevat edellytykset täyttyvät.

6) Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että sähkökitarojen kilpailutuksen voittanut tuote ei vastaa lainkaan tarjouspyyntöä. Valitussa tuotteessa on leppärunko ja vaahterakaula, eikä näitä saisi olla. Tuotetta koskevat vaatimukset soveltuvat aiempaan kohtaan, jossa kysyttiin juuri stratocaster-tyylistä kitaraa. Musamaailma Oy katsoo, että Aron Soittimen tarjoama tuote tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena. Tilalle tulee valita tarjouspyynnön mukainen soitin. Se katsoo, että sen tarjoama kitara sen sijaan vasta tarjouspyyntöä täysin ja tulisi näin ollen valita toimitettavaksi tuotteeksi.

Esittelijä katsoo, ettei perusteita hankintapäätöksen muuttamiselle oikaisuvaatimuksen tekijän esittämien perusteiden valossa ole.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintapäätös (HEL 2019-006232)

2

Alkuperäinen ja korjattu vertailu_digitaalinen piano isoon avoimeen tilaan

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Hallinto- ja tukipalvelut Talous- ja suunnittelupalvelut Hankintapalvelut Hankintapäällikkö 25.06.2019 § 18

HEL 2019-006232 T 02 08 01 00

Päätös

Hankintapäällikkö päätti, että Jätkäsaaren peruskoulun musiikkiopetuksessa käytettävät soittimet ja musiikkivälineet hankitaan seuraavilta toimittajilta tarjousvertailun perusteella.

F-Musiikki:

3180 euroa.

Aron soitin:

13390 euroa.

Musamaailma Oy:

10244,47 euroa.

Musiikki Silfverberg Oy:

12789,79 euroa.

Lisäksi hankintapäällikkö päätti, että seuraavien tuotteiden hankinta keskeytetään yhteensopivuusongelmien takia:

Pyörät digitaalipianoihin, Rumpumonitori sähkörummuille, Multipad-kiinnike, Kitaravahvistimeen sopiva jalkakytkin, Bassorummun pedaali, Virveli noin 13-14" yhteensopivalla telineellä.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on 40 000 euroa (alv 0%).

Päätöksen perustelut

Hankinta perustuu Helsingin kaupungin puitesopimukseen "Soittimien ja Musiikkivälineiden hankinta 2017-2021" Sopimustunniste H117-16. Hankinnasta on lähetetty 29.5.2019 tarjouspyyntö puitejärjestelyyn kuuluville toimittajille, tarjouspyyntöä on korjattu 31.5.2019. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 19.6.2019 Määräaikaan mennessä saapui 4 tarjoajalta yhteensä 4 tarjousta:

 F-Musiikki

 Aron soitin

 Musamaailma Oy

 Musiikki Silfverberg Oy

Tarjoajat ilmoittivat tarjouksessaan hinnan erikseen jokaiselle hankittavalle kohteelle.

Kohteesta ”Guiro” oli jätetty kaksi hinnaltaan yhtä suurta tarjousta (F-musiikki ja Aron soitin). Tämän tuotteen osalta toimittaja arvottiin ja toimittajaksi valikoitui F-Musiikki.

Tilausten tekeminen

 

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen tehtävillä tilauksilla. Tilaukset voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on 40 000 euroa. Tilaaja ei sitoudu ennalta mihinkään hankintamääriin.

Lisätiedot

Marko Harapainen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21580

marko.harapainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566